Satelit Kecil Ini Menggunakan GoPro Luar Rak untuk Mengambil Selfie Epik

Pemandangan Great Barrier Reef Australia dari orbit Bumi yang rendah (ditunjukkan pada kelajuan normal 8x).
Gif: NanoAvionik/Gizmodo

Kamera gred angkasa proprietari adalah mahal, terhad dan sukar untuk dibangunkan. Pengilang Smallsat NanoAvionics baru-baru ini telah mengetepikan sebarang isu pembangunan dan memilih sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Syarikat itu menggunakan GoPro Hero 7 yang dipasang pada kayu swafoto tersuai untuk mengambil swafoto yang benar-benar keluar dari dunia ini.

NanoAvionics Bas mikrosatelit MP42 mengambil swafoto 12 megapiksel pada ketinggian 342 batu (550 km) di atas Laut Karang Australia dan Great Barrier Reef, menurut sebuah kenyataan akhbar. Firma persendirian itu, dengan pejabat di AS, UK dan Lithuania, berkata ia adalah “selfie satelit penuh resolusi 4K yang pertama di angkasa dengan pemandangan Bumi yang mengasyikkan.” Smallsat itu, bersama dua bas satelit binaan NanoAvionik lain, dilancarkan ke angkasa lepas pada bulan April menaiki roket SpaceX Falcon 9.

Imej 12MP diambil oleh GoPro.

Imej 12MP diambil oleh GoPro.
Foto: NanoAvionik

Kamera biasa yang digunakan untuk jenis aplikasi ini tidak mempunyai resolusi yang mencukupi, terlalu mahal, mengambil masa terlalu lama untuk dibangunkan dan tidak selalu memberikan pandangan yang mengasyikkan. GoPro Hero 7 dianggap penyelesaian yang baik, tetapi beberapa tweak diperlukan. Di samping menanggalkan kamera sehingga “tulang kosong”, jurutera “membuat perumahan tersuai untuk elektronik, membuat ‘selfie stick’ tersuai dan membangunkan elektronik kawalan kamera dan perisian khas untuk berkomunikasi dengan sistem satelit,” jelas syarikat itu. . Jurutera juga “mengujinya dengan teliti untuk membuktikan ia boleh bertahan dalam persekitaran keras pelancaran roket serta vakum dan perubahan suhu yang besar di angkasa.”

“Sebab untuk mengambil foto dan klip video dengan Great Barrier Reef di latar belakang adalah sebahagiannya simbolik,” kata Vytenis Buzas, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif NanoAvionics, dalam siaran akhbar. “Kami ingin menyerlahkan kelemahan planet kita dan kepentingan pemerhatian Bumi oleh satelit, terutamanya untuk memantau perubahan persekitaran dan iklim.”

Imej untuk artikel bertajuk Satelit Kecil Ini Menggunakan GoPro Luar Rak untuk Mengambil Selfie Epik di Angkasa

Imej: NanoAvionik

Syarikat itu berkata ia menggunakan GoPro untuk menguji dan mengesahkan operasi satelit, dan juga untuk menguji baharunya Pengawal muatan PC 2.0 menjalankan Linux. Pengawal muatan mengoptimumkan pautan ke bawah untuk “aplikasi yang memerlukan pemprosesan onboard bagi pakej data yang besar,” menurut NanoAvionics. Syarikat berharap kamera itu akan menyediakan pemeriksaan visual muatan, pengesahan penggunaan benda yang berjaya seperti antena dan panel solar, mengesan kerosakan dan anomali fizikal lain seperti kesan kecil yang disebabkan oleh meteorit mikro, dan untuk digunakan sebagai alat untuk tujuan pendidikan . Persediaan serupa juga boleh digunakan untuk memantau satelit secara berterusan untuk menilai keadaan yang berubah dari semasa ke semasa.

Satelit semakin digunakan oleh sektor swasta untuk melihat Bumi, sebagai tambahan kepada diri mereka sendiri. Pada bulan April, Planet Labs yang berpangkalan di San Francisco diumumkan rancangannya untuk menggunakan buruj global yang terdiri daripada 32 satelit pemerhati Bumi. Hebatnya, satelit ini secara kolektif mampu menjejaki satu tempat berdozen kali setiap hari dan pada resolusi yang cukup baik untuk mencari pembakar roti. Maxar Technologies yang berpangkalan di Colorado mempunyai buruj satelit dengan keupayaan yang serupa.

Lagi: Video Memusingkan Menunjukkan Bagaimana Rasanya Ditembak Daripada Empar pada 1,000 MPH.

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible material

Satelit Kecil Ini Menggunakan GoPro Luar Rak untuk Mengambil Selfie Epik


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/