Saya menghabiskan masa setahun di angkasa lepas di Stesen Angkasa Antarabangsa. Pengalaman itu masih mencekik saya — inilah rupa hari-hari saya.

Angkasawan Mark Vande Hei berlatih untuk berjalan di angkasa lepas di Pusat Angkasa Johnson pada Mac 2017.NASA

  • Mark T. Vande Hei, 55, adalah seorang angkasawan NASA yang menghabiskan masa setahun di angkasa lepas mengorbit Bumi.

  • Dia baru sahaja kembali, dan tidak menjangka tempohnya akan bertahan selama 355 hari, tetapi telah bersedia untuk itu.

  • Dia berkata hari-harinya termasuk pertemuan dan eksperimen. Pada hujung minggu, mereka mempunyai malam wayang.

Esei as-told-to ini berdasarkan perbualan dengan Mark T. Vande Hei, seorang angkasawan NASA berusia 55 tahun. Ia telah diedit untuk panjang dan jelas.

Sebelum bekerja di NASA, saya lulus dengan sarjana dalam fizik gunaan dari Stanford dan merupakan profesor fizik di West Point. Suatu hari semasa kerjaya saya yang panjang dalam Tentera AS, seorang angkasawan kanan Tentera Darat datang ke persidangan Operasi Angkasa Tentera untuk mencari seseorang untuk bekerja di pejabat angkasawan sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk meluaskan pangkalan pengalaman pegawai operasi angkasa lepas dalam Tentera Darat.

Saya menamatkan latihan saya untuk menjadi angkasawan NASA pada 2011. Pada bulan Mac, saya kembali ke Bumi selepas menghabiskan 355 hari di orbit di atas Stesen Angkasa Antarabangsa. Saya secara rasminya adalah orang Amerika yang menghabiskan hari paling banyak berturut-turut di planet kita.

Sebelum pelancaran kami, terdapat banyak ketidakpastian tentang berapa lama penerbangan angkasa lepas. Pada mulanya, mereka memberitahu saya bahawa ia boleh bertahan sehingga 355 hari, tetapi itu tidak menjadi rasmi sehingga kira-kira separuh perjalanan penerbangan. Memandangkan saya dan isteri saya tahu ia adalah satu kemungkinan, kami merancang untuk meninggalkan saya selama itu. saya penerbangan angkasa lepas telah berlangsung kira-kira enam bulanjadi saya melihat ini lebih lama, terbaharu sebagai jenis cabaran yang unik.

Perjalanan naik ke ISS di Soyuz berjalan lancar. Walaupun menonton pelancaran dari tanah melibatkan banyak cahaya dan bunyi, pada kapal angkasa itu sendiri, anda melepasi kelajuan bunyi dengan begitu cepat sehingga anda meninggalkan semua bunyi itu. Bunyi utama adalah bunyi pam yang berputar untuk menolak bahan api keluar dari hujung belakang.

Apabila anda mula-mula sampai ke ISS, ia mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan hakikat bahawa bilik yang anda berada sentiasa jatuh ke arah Bumi

(kiri ke kanan) Vande Hei bersama Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide dan Megan McArthur, bergambar dengan lada cili yang ditanam di angkasa buat kali pertama di Stesen Angkasa Antarabangsa.

(kiri ke kanan) Vande Hei bersama Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide dan Megan McArthur, bergambar dengan lada cili yang ditanam di angkasa buat kali pertama di Stesen Angkasa Antarabangsa.

Dari kiri ke kanan: Vande Hei bersama Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide dan Megan McArthur, bergambar dengan lada cili yang ditanam di angkasa buat kali pertama di Stesen Angkasa Antarabangsa.NASA

Anda segera menyedari bahawa, di Bumi, terdapat banyak perkara yang anda lakukan setiap hari yang tidak memerlukan usaha sedar. Jadi apabila anda berada di orbit, anda perlu belajar semula cara melakukannya. Sebagai contoh, jika anda tidak memberi perhatian kepada prosedur tentang cara pergi ke bilik mandi, anda boleh mengalami situasi yang tidak kemas. Apabila anda duduk untuk menggunakan komputer riba anda, adalah penting untuk sentiasa melabuhkan kaki anda ke lantai entah bagaimana, atau anda akan terapung ke siling.

ISS adalah mengenai saiz rumah enam bilik tidur, tetapi anda boleh pergi berhari-hari tanpa berjumpa salah seorang daripada enam atau tujuh rakan sebilik anda. Pada asasnya, ISS dibina dalam bahagian, dan setiap bahagian, atau modul, boleh diasingkan dan ditutup jika kecemasan berlaku. Pada penerbangan terbaru ini, Rusia menambah dua modul baharujadi ISS kini kelihatan lebih dekat dengan rumah tujuh bilik tidur.

Kebanyakan hari bekerja bermula antara 6 dan 7 pagi GMT

Vande Hei menggunakan pisau cukur elektrik dengan vakum yang dipasang yang mengumpul rambut yang dia potong memotong rakan angkasawan NASA Thomas Marshburn.

Vande Hei menggunakan pisau cukur elektrik dengan vakum yang dipasang yang mengumpul rambut yang dia potong memotong rakan angkasawan NASA Thomas Marshburn.NASA

Kami dijadualkan untuk bangun dan bersarapan sebelum 7:30 pagi persidangan perancangan harian. Dalam sesi ini, kami mendaftar masuk dengan semua pasukan kawalan darat di Jepun, Rusia, Eropah dan AS. Pada siang hari, anda mempunyai satu jam untuk makan tengah hari, dan kemudian dua setengah jam untuk bersenam — di atas kapal, kami mempunyai peranti senaman rintangan, basikal pegun dan treadmill. Badan kita menyesuaikan diri dengan baik untuk terapung, jadi penting untuk bersenam untuk mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang kita pada tahap yang sihat. Kami menghabiskan sebahagian besar hari kami menyelesaikan tugas yang berbeza yang ditetapkan oleh pasukan di Bumi untuk kami.

Pada jadual pasukan kami, terdapat barisan dengan setiap nama angkasawan dan garisan mendatar yang bergerak ke hadapan dengan perlahan sepanjang hari. Ia membimbing kami tentang perkara yang sepatutnya kami usahakan dan membantu kami terus berada di landasan yang betul. Bahagian kegemaran saya ialah apabila saya bekerja dengan angkasawan lain, tetapi selalunya kami mempunyai tugas yang berasingan. Jika anda berjaya meneruskan kerja anda sendiri, anda boleh pergi dan membantu orang lain, yang selalunya bagus.

Semasa penerbangan terbaharu ini, kami telah membantu menjalankan ratusan eksperimen sama ada ia berlaku di belakang panel atau pada diri kita sendiri

Vande Hei menjalankan operasi untuk eksperimen pertanian angkasa Plant Habitat-5 yang mengkaji genetik kapas.

Vande Hei menjalankan operasi untuk eksperimen pertanian angkasa Plant Habitat-5 yang mengkaji genetik kapas.

Vande Hei menjalankan operasi untuk eksperimen pertanian angkasa Plant Habitat-5 yang mengkaji genetik kapas.NASA

Saya lebih melihat peranan saya sebagai juruteknik makmal berbanding saintis kerana saya memudahkan kejayaan eksperimen lebih daripada mengambil data, menganalisisnya atau menulis laporan.

Dalam pasukan di atas kapal, terdapat sedikit “pakar” yang menghairankan. Dengan tempoh penerbangan yang dilanjutkan, kami menyedari bahawa menjadi seorang generalis adalah penting kerana sering kali rancangan itu akan berubah semasa kami berada di sana. Oleh itu, anda sering memerlukan orang yang boleh melakukan pelbagai tugas dengan berkesan.

Selain daripada mesyuarat, percubaan dan penyelenggaraan di sekitar stesen, laluan angkasa lepas mengambil masa sepanjang hari

Vande Hei semasa berjalan di angkasa lepas untuk menservis komponen pada lengan robot Canadarm2.

Vande Hei semasa berjalan di angkasa lepas untuk menservis komponen pada lengan robot Canadarm2.

Vande Hei semasa berjalan di angkasa lepas untuk menservis komponen pada lengan robot Canadarm2.NASA

Sebagai contoh, kita pernah menaik taraf dan menambah tatasusunan suria, yang berada di luar ISS. ISS adalah berkuasa solar, jadi adalah penting untuk kita mempunyai kuasa yang konsisten. Walaupun saya sendiri tidak keluar melayari angkasa lepas semasa penerbangan terbaru ini kerana saraf terjepit di leher saya, saya pernah mengalaminya pada masa lalu.

Berada di angkasa adalah seperti kejatuhan yang berpanjangan ke arah planet, dengan anda dan segala-galanya di sekeliling anda jatuh pada kadar yang sama, dan tiada gangguan dari angin. Itulah sebenarnya yang berada di orbit.

Pada minggu itu, hari kerja berlangsung sehingga kira-kira 7:15 malam, apabila kami selesai dengan mesyuarat perancangan yang lain.

Pada hujung minggu, kami biasanya mempunyai masa rehat, selain kira-kira 3 jam membersihkan rumah — saya suka memberitahu anak-anak sekolah bahawa

Setiap hari Jumaat atau Sabtu, kami mengadakan makan malam seluruh kru, dan kemudian pada hari Ahad, kami semua akan menonton filem bersama-sama. Setiap minggu, seorang angkasawan yang berbeza perlu memilih mana-mana yang mereka mahu: Salah satu pilihan saya ialah “Semalam,” dengan semua lagu Beatles.

Vande Hei mengintai Bumi di bawah dari dalam kubah tujuh tingkap, tingkap Stesen Angkasa Antarabangsa ke dunia.

Vande Hei mengintai Bumi di bawah dari dalam kubah tujuh tingkap, tingkap Stesen Angkasa Antarabangsa ke dunia.NASA

Semasa dalam penerbangan, saya bercakap dengan isteri saya setiap hari, dan anak-anak saya biasanya setiap hujung minggu. Saya juga perlu berhubung semula dengan ramai saudara mara. Situasi yang agak menarik apabila anda menghubungi seseorang dan mereka terpesona dengan fakta bahawa anda bercakap dengan mereka dari angkasa lepas. Selain itu, saya mula bermeditasi setiap hari, dan selalunya, saya akan melakukannya sambil duduk di tingkap memandang ke planet Bumi.

Saya masih buntu memikirkannya. Semuanya benar-benar pengalaman yang unik.

Baca artikel asal di Orang Dalam Perniagaan

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome material

Saya menghabiskan masa setahun di angkasa lepas di Stesen Angkasa Antarabangsa. Pengalaman itu masih mencekik saya — inilah rupa hari-hari saya.


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/