‘Saya seorang Jane Doe’: Ibu kemalangan kereta api Amtrak kerana terselamat dalam perjalanan dari neraka

Pada petang musim bunga pada tahun 2015, Geralyn Ritter memecut melalui Stesen 30th Street Philadelphia untuk menaiki kereta apinya yang menuju ke New York. Perkara seterusnya yang dia tahu, dia telah disambungkan ke ventilator di Pusat Perubatan Presbyterian Penn, bertarung untuk hidupnya.

“Saya masih ingat kilat menyedari bahawa kami terbalik, dan saya masih ingat menjerit,” kata Ritter, 57, dari Whitehouse Station, New Jersey, kepada The Post. “Itu adalah kenangan terakhir yang saya miliki.”

The kemalangan kereta api Amtrak yang terkenal pada 12 Mei 2015, lapan terbunuh dan lebih 200 penumpang cedera. Ritter adalah antara 11 penumpang yang cedera parah, dan eksekutif farmaseutikal itu menyampaikan pengalaman traumatiknya dan pemulihan peritnya dalam memoir baharu, “Tulang demi Tulang: Memoir Trauma dan Penyembuhan,” (Kumpulan Media Teras) keluar Selasa.

“Perkara yang melanda saya berulang kali, dan berulang kali ialah betapa biasa hari itu. Pagi itu tujuh tahun lalu, hidup saya normal,” kata Ritter kepada The Post. “Saya sihat, dan saya tidak akan sihat lagi.”

Geralyn Ritter, 57, memperincikan kelangsungan hidup dan pemulihannya tujuh tahun selepas kemalangan maut 2015 Amtrak 188.
Bill Bernstein
Geralyn Ritter bergambar bersama tiga anak lelaki dan suaminya, Jonathan.
Geralyn Ritter bergambar bersama tiga anak lelaki dan suaminya, Jonathan.
Bill Bernstein

Petang kemalangan itu, Ritter duduk di kelas perniagaan yang menduduki kereta pertama di dalam kereta api. Suaminya menghantar mesej bahawa salah seorang daripada tiga anak lelakinya, Steven, 8 pada masa itu, telah menunjukkan prestasi yang baik dalam latihan besbol awal petang itu. Kemudian dia berdiri untuk mengambil sesuatu dari beg bimbitnya dan menyedari ada sesuatu yang tidak kena.

“Saya perasan bahawa kami kelihatan semakin laju. Selalunya kereta api tarik keluar [of Philadelphia] sangat perlahan, dan saya sentiasa tidak sabar,” katanya.

Nalurinya betul. Perkhidmatan Wilayah Timur Laut memasuki lengkung Frankford Junction di Philadelphia Utara dengan kelajuan 106 batu sejam — lebih daripada dua kali had 50 mph untuk pusingan 90 darjah yang terkenal. Jurutera itu menggunakan brek kecemasan, dan beberapa saat kemudian, menurut Laporan kemalangan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan, kereta api melompat landasan.

“Saya masih ingat rasa seperti kereta api terhuyung-huyung, dan berfikir itu mustahil kerana kereta api tidak berhujung. Saya sedar kami adalah —” kata Ritter, mengekori.

Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan lebih 200 yang lain cedera dalam nahas Amtrak 188 2015.
Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan lebih 200 yang lain cedera dalam nahas Amtrak 188 2015.
Menangi McNamee/Getty Images
Seorang penumpang dibawa selepas kemalangan kereta api Amtrak.
Seorang penumpang dibawa selepas kemalangan kereta api Amtrak.
Paul Cheung/AP
Penyiasat dan responden pertama bekerja berhampiran serpihan Amtrak Northeast Regional Train 188, dari Washington ke New York, yang tergelincir pada 13 Mei 2015 di utara Philadelphia, Pennsylvania.
Penyiasat dan responden pertama bekerja berhampiran serpihan Amtrak Northeast Regional Train 188, dari Washington ke New York, yang tergelincir pada 13 Mei 2015 di utara Philadelphia, Pennsylvania.
Menangi McNamee/Getty Images

Kehidupan tergelincir

Tubuh Ritter terpelanting dari kereta api dengan kuat sehingga organ perutnya menolak melalui diafragmanya, naik ke dadanya. Atau apa yang tinggal daripadanya. Apabila dilanggar, kebanyakan tulang rusuknya remuk, paru-parunya runtuh. Dia patah pelvis dan beberapa vertebra di leher dan belakangnya. Dia pecah diafragma dan pundi kencingnya, luka limpa dan ususnya. Dia mengalami kehilangan darah yang besar dan dibiarkan tidak dapat bernafas.

“Perut saya berada di atas jantung saya. Usus besar saya berada di bawah ketiak saya,” kata Ritter.

Perkara yang merumitkan, dia tidak membawa dompetnya dan diasingkan daripada beg bimbitnya, jadi tiada siapa yang tahu siapa dia.

“Saya seorang Jane Doe,” katanya.

Suami Ritter, Jonathan, hampir tidak dapat mengenali isterinya apabila dia keluar dari pembedahan pada pagi musim bunga yang mengerikan pada Mei, 2015.
Suami Ritter, Jonathan, hampir tidak dapat mengenalinya apabila dia keluar dari pembedahan pada pagi musim bunga yang mengerikan pada Mei, 2015.
Jonathan Ritter

Doktor tidak optimistik tentang prognosisnya.

“Mereka tidak pasti pada masa itu sama ada saya akan lumpuh,” katanya. “Pakar bedah saya memberitahu saya kemudian, ‘Saya tidak mempunyai penjelasan tentang bagaimana tubuh anda menyerap kuasa sebanyak itu, dan anda tidak mengalami kecederaan otak.’ Ia adalah salah satu sebab saya boleh menceritakan kisah saya, kerana saya masih ingat.”

Sementara itu, suami Ritter, Jonathan, akhirnya menemuinya selepas mencari hospital demi hospital. Dia pada mulanya tidak mengenali isterinya, yang menutup pita matanya dan menggunakan alat pernafasan. Tetapi apabila dia melihat jam tangan yang diberikannya, yang secara ajaib terselamat daripada kemalangan itu, dia tahu itu adalah dia.

Kami jumpa diadia menghantar mesej kepada anak sulung mereka Austin. Dia masih hidup.

Namun, doktor bimbang dia mungkin tidak dapat bertahan.

“Mereka memberitahu keluarga saya tidak mungkin saya akan berjaya,” kata Ritter. Abangnya terbang dari Fort Worth, Texas. Dia membungkus sut gelap.

Selepas sebulan — dan beberapa kali pembedahan untuk membaiki ususnya, skru pelvisnya kembali dan sapukan tulang rusuknya yang patah — Ritter dikeluarkan dari hospital dan pulang ke rumah dengan kerusi roda. Menjelang September, dia boleh berjalan dalam jarak yang singkat, tetapi pemulihannya yang lama baru bermula.

Ritter meninggalkan hospital selepas menghabiskan berminggu-minggu di ICU.
Ritter meninggalkan hospital selepas menghabiskan berminggu-minggu di ICU.
Jonathan Ritter

Jalan menuju pemulihan

Dalam kesakitan dan bergelut dengan gangguan tekanan selepas trauma, Ritter menjadi semakin tertekan dan bergantung kepada narkotik.

“Saya menggunakan dos fentanyl dan Oxycontin,” dia teringat. “Saya akan berbaring telentang di atas katil, dan saya tidak dapat mencapai botol pil di sebelah saya.”

Kekurangan mobiliti dan kebebasan akan menjadi sukar bagi mana-mana pesakit yang pulih; bagi Ritter, yang menjalani kehidupan yang pantas di mana dia akan menaiki penerbangan pulang dari China dan bergegas pulang ke padang besbol tempatan untuk menceriakan anak lelakinya, perubahan hidup adalah neraka — baik pada dirinya mahupun perkahwinannya.

Ritter menghabiskan sebahagian besar musim panas 2015 di atas kerusi roda sebelum berpindah ke pejalan kaki dan tongkat. Dia perlahan-lahan mula berjalan semula pada bulan September.
Ritter menghabiskan sebahagian besar musim panas 2015 di atas kerusi roda sebelum berpindah ke pejalan kaki dan tongkat. Dia perlahan-lahan mula berjalan semula pada bulan September.
Jonathan Ritter

“Suami saya terpaksa beralih daripada fokus pada kerjayanya kepada menjadi penjaga sepenuh masa untuk saya dan anak-anak kami,” kata Ritter. “Kami berdua bertindak balas secara berbeza terhadap tekanan itu. Dia mempunyai banyak kemarahan tentang kemalangan itu dan saya hanya sedih. Terdapat banyak masa apabila kami tidak dapat memberi satu sama lain apa yang diperlukan oleh yang lain.”

Lama kelamaan, dia menjadi bergantung kepada opioid.

“Pada mulanya, ini semua tentang rasa syukur. Kami sangat bersyukur kerana saya masih hidup dan saya tidak mengalami kecederaan otak,” katanya. “Tetapi anda hanya boleh bersyukur atas kesakitan yang teruk untuk sekian lama,”

Ritter bergelut dengan kebergantungan opioid beberapa bulan selepas pembedahannya untuk melegakan kesakitan kronik.
Ritter bergelut dengan kebergantungan opioid beberapa bulan selepas pembedahannya untuk melegakan kesakitan kronik.
Jonathan Ritter

Enam bulan selepas kemalangan itu, dia memutuskan untuk mencuba dan menghentikan dadah, di bawah pengawasan perubatan. Dia beralih kepada kaedah kawalan kesakitan holistik – meditasi, pernafasan, senaman dan yoga lembut.

Dia berjaya, dan kini bergantung pada ubat-ubatan yang dijual bebas untuk menguruskan kesakitannya.

“Hanya Advil dan Tylenol,” katanya dengan bangga. “Tetapi saya mengambil banyak Advil dan Tylenol.”

Ritter mula bercakap semula pada musim luruh tahun 2015.
Ritter mula berjalan semula pada musim luruh tahun 2015. Dia dan suaminya akan berjalan perlahan di luar, untuk mengalihkan fikirannya daripada kesakitan dan penarikan opiod, katanya.
Jonathan Ritter

Dia dan Jonathan akhirnya mendapat kaunseling profesional yang membantu mereka menyesuaikan diri dengan realiti baharu mereka. Tidak lama lagi mereka akan menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-25.

Pada tahun 2017, Ritter akhirnya dapat kembali ke pejabat. Dia kini bekerja sebagai ketua hal ehwal luar untuk sebuah syarikat penjagaan kesihatan, Organon di Jersey City. Dia kembali menaiki kereta api lagi, termasuk Amtrak, yang dia akui pada mulanya menyakitkan hati.

“Perjalanan balik [was] yang panjang,” kata Ritter.

Ritter pulih dalam terapi fizikal.
Ritter dalam terapi fizikal.
Jonathan Ritter

Dalam tujuh tahun sejak kemalangan itu, dia telah menjalani lebih 30 pembedahan, termasuk pembedahan abdomen kecemasan utama yang berkaitan dengan tisu parut. Pada bulan Ogos, dia akan menjalani prosedur hernia.

“Semua orang menghadapi kemunduran besar. Pada satu ketika, kita semua melalui sesuatu, “kata Ritter. “Metafora cahaya di penghujung terowong – anda tidak keluar dari terowong dengan cara yang sama seperti anda masuk. Ia bukan masalah untuk kembali normal, anda telah berubah dengannya, dan tidak mengapa.”

Ritter berehat di atas katil selepas pembedahan.
Selama bertahun-tahun kemudian, Ritter masih menangani kesan selepas kemalangan kereta api bersejarah itu.
Jonathan Ritter
Ibu kepada tiga anak itu komited dengan kerjanya dalam penjagaan kesihatan wanita.
Ibu kepada tiga anak kembali bekerja dalam penjagaan kesihatan wanita. Hari ini dia bekerja sebagai ketua hal ehwal luar untuk sebuah syarikat penjagaan kesihatan, Organon di Jersey City.
Bill Bernstein
Ritter dan keluarga.
Ritter dan keluarga. “Perjalanan balik [was] yang panjang,” kata Ritter tentang mencari cahaya — dan ya, dia sedar tentang ironi itu — “di hujung terowong.”
Bill Bernstein

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

‘Saya seorang Jane Doe’: Ibu kemalangan kereta api Amtrak kerana terselamat dalam perjalanan dari neraka


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/