Sebahagian daripada banyak bandar pantai tenggelam lebih cepat daripada laut meningkat

Rio de Janeiro, Brazil. Kredit: Domain Awam Unsplash/CC0

Satu pasukan penyelidik di Universiti Teknologi Nanyang, bekerja dengan kumpulan di Makmal Pendorong Jet NASA dan rakan sekerja lain di ETH Zürich, telah menemui bukti yang menunjukkan bahawa sebahagian daripada banyak bandar pantai besar tenggelam lebih cepat daripada laut meningkat. Dalam kertas kerja mereka yang diterbitkan dalam jurnal Kelestarian Alam, kumpulan itu menerangkan menggunakan radar berasaskan satelit untuk mengukur tahap penurunan tanah bagi 48 bandar terbesar di dunia.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa pemanasan global sedang mencairkan ais di seluruh dunia, membawa kepada peningkatan paras laut. Peningkatan paras laut ini merupakan kebimbangan utama kepada bandar dan pekan yang terletak di pinggir laut. Tetapi banyak bandar juga menghadapi masalah lain—penenggelaman tanahdi mana tanah tenggelam akibat penyingkiran air bawah tanah atau gas dan pemadatan tanah daripada berat besar bangunan di atasnya.

Dalam usaha baru ini, para penyelidik menyatakan bahawa kenaikan paras laut ditambah dengan tanah tenggelam boleh mengakibatkan masalah besar untuk bandar pantai pada tahun-tahun mendatang. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang tahap masalah, para penyelidik mengakses dan menganalisis data radar daripada satelit NASA yang mengukur ketinggian tanah di seluruh dunia.

Secara keseluruhannya, para penyelidik mengukur tanah penenggelaman bagi 48 bandar terbesar di dunia sepanjang tahun 2014 hingga 2020. Mereka mendapati bahawa hampir semua bandar yang mereka kaji mengalami beberapa tahap penurunan tanah. Dan dalam 44 daripadanya, beberapa kawasan tenggelam pada kadar yang lebih cepat daripada kenaikan laut.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa paras laut meningkat pada kira-kira 3.7 mm/tahun. Dalam kajian mereka, para penyelidik mendapati bahawa beberapa bahagian di beberapa bandar melihat tanah tenggelam pada kadar sehingga 20 mm/tahun. Kadar median untuk Bandar Ho Chi Minh, contohnya ialah 16.2 mm/tahun. Mereka juga melihat dengan lebih dekat beberapa bandar, seperti Rio de Janeiro, dan mendapati bahawa kira-kira 2 kilometer persegi tanah di dalam had bandar akan berada di bawah air menjelang 2030 jika langkah tidak diambil untuk menahan kenaikan laut.


Bandar pantai Asia tenggelam lebih cepat daripada paras air laut


Maklumat lanjut:
Cheryl Tay et al, Kenaikan paras laut daripada penenggelaman tanah di bandar pantai utama, Kelestarian Alam (2022). DOI: 10.1038/s41893-022-00947-z

© 2022 Rangkaian Sains X

Petikan: Sebahagian daripada banyak bandar pantai tenggelam lebih cepat daripada kenaikan laut (2022, 20 September) diambil 21 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Sebahagian daripada banyak bandar pantai tenggelam lebih cepat daripada laut meningkat


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/