Sebelah jauh: penggunaan bulan sebagai tapak astronomi baharu – SpaceNews

BOULDER, Colorado — Ahli astronomi sentiasa mencari tempat terpencil dan terpencil di mana pemerhatian ketepatan mereka terhadap alam semesta sekeliling boleh dibuat. Sekarang, tambahkan satu lagi lokasi yang jauh – bulan.

Tetapi terdapat kebimbangan yang semakin meningkat dalam komuniti saintifik antarabangsa mengenai keperluan untuk memastikan bahagian jauh bulan bebas daripada pencerobohan frekuensi radio buatan manusia.

Bahagian jauh bulan sentiasa menghadap jauh dari Bumi. Akibatnya, ia adalah “radio-tenang”, dilindungi oleh bulan itu sendiri daripada gangguan frekuensi radio (RFI) yang berderak melalui angkasa, dipam keluar oleh pemancar berasaskan Bumi yang berkuasa.

Selama bertahun-tahun, meletakkan teleskop radio di sisi jauh bulan telah dilihat sebagai lokasi pilihan untuk menjalankan kajian yang tiada tandingannya, seperti memberikan telinga yang luar biasa untuk mendengar tanda-tanda kecerdasan luar angkasa.

Zon terlindung

Jawatankuasa Tetap Perlindungan Moon Farside yang baru ditubuhkan dari Akademi Astronautik Antarabangsa (IAA) yang berpangkalan di Paris, Perancis telah mula merangka masalah dan penyelesaian yang mungkin untuk mengawal RFI bahagian jauh bulan, landskap yang ideal, kata mereka, untuk masa depan teleskop radio atau pengesan tatasusunan berperingkat.

Selain itu, Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa, yang berpangkalan di Geneva, Switzerland, terlibat dalam menentukan dan melindungi apa yang mereka labelkan sebagai Zon Terlindung bulan. Walau bagaimanapun, misi penerokaan bulan pada masa hadapan, ITU memberi amaran, boleh merosakkan persekitaran radio yang murni ini melalui pelepasan radio yang tidak terkawal dan malah meningkatkan eksosfera bulan, lapisan gas ultra-berbulu yang bertindak sebagai atmosfera.

Dengan teleskop radio pertama mendarat di bulan akhir tahun ini sebagai sebahagian daripada program Perkhidmatan Lunar Payload Komersial NASA, astronomi radio dari Bulan bermula dengan sungguh-sungguh, kata Jack Burns, seorang saintis angkasa lepas di Universiti Colorado, Boulder. Alat astronomi radio itu dipanggil ROLSES, katanya, Pemerhatian Gelombang Radio di Permukaan Lunar Sarung FotoElektron. Ia akan terbang pada pendarat Mesin Intuitif yang disediakan secara persendirian.

“Ini akan diikuti dengan teleskop radio di bahagian jauh bulan pada tahun 2025 dan diharapkan susunan antena radio dipol kemudian dalam dekad ini. Jadi sekarang adalah masa untuk memulakan usaha antarabangsa yang serius untuk melindungi bahagian jauh bulan sebagai kawasan pemuliharaan radio-tenang yang unik untuk penerokaan alam semesta awal, “kata Burns. SpaceNews.

Ilustrasi ini menggambarkan Teleskop Radio Kawah Lunar konseptual di bahagian jauh bulan Bumi. Kredit: JPL/Vladimir Vustyansky

Hartanah yang unik

Claudio Maccone dari Istituto Nazionale di Astrofisica di Itali ialah seorang ahli astronomi, saintis angkasa dan ahli matematik. Sebagai pengerusi jawatankuasa IAA yang baharu, beliau merupakan suara utama untuk mengekalkan bahagian jauh bulan sebagai hartanah unik untuk aktiviti saintifik.

Perancang angkasa masa hadapan, Maccone berpendapat, “perlu berfikir ke hadapan dan memelihara sumber angkasa berharga yang masih kekal tidak tercemar oleh manusia.” Malangnya, “perlumbaan baru ke bulan” yang tidak diisytiharkan tetapi agak nyata merumitkan keadaan, katanya.

Maccone sedang berusaha untuk menubuhkan Bulatan Antipode Terlindung, atau PAC, sebidang tanah bulan yang luas kira-kira 1,130 batu (1,820 kilometer) diameter yang akan menjadi kawasan paling terlindung di bahagian jauh bulan. Beliau berkata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu harus mengiktiraf PAC sebagai kawasan perlindungan antarabangsa – zon bebas pencemaran radio.

Tambahan pula, bahagian tengah bahagian jauh bulan, khususnya Kawah Daedalus, sedang dimajukan; rimnya yang tinggi akan menyekat “asap radio” yang dihasilkan oleh Bumi daripada mengotori teleskop radio masa depan yang ditanam di sana atau peralatan astronomi lain.

Lebih buta dan lebih buta

Sementara itu, idea baharu tentang mengambil kesempatan daripada kualiti istimewa bahagian jauh bulan telah muncul di hadapan. Sebagai contoh, program NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) telah menganugerahkan wang kajian untuk Teleskop Radio Kawah Lunar. Cadangan ini tertumpu pada penggunaan robot panjat dinding kawah untuk menggunakan wire mesh untuk membentuk reflektor parabola yang besar.

Satu lagi cadangan yang disokong NIAC yang terletak di bulan ialah FarView – sebuah balai cerap radio yang direka di bulan. Konsep ini akan menggunakan kira-kira 100,000 antena dipol berrangkaian yang tersebar merentasi ratusan batu kawasan bulan. Sains FarView akan menyokong penyiasatan terperinci tentang “Zaman Gelap Kosmik” yang belum diterokai, keadaan dan proses di mana bintang pertama, galaksi dan lubang hitam berakresi terbentuk.

“Sebelah jauh bulan adalah tempat yang unik untuk kita di seluruh alam semesta,” kata Maccone. “Ia hampir dengan Bumi, tetapi dilindungi daripada pelepasan radio yang kita sendiri cipta dalam jumlah yang semakin meningkat, dan itu menjadikan teleskop radio kita lebih buta dan buta.”

We would like to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Sebelah jauh: penggunaan bulan sebagai tapak astronomi baharu – SpaceNews


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/