Sebelum Ada Burung atau Lebah, Beginilah Trilobit Membuat Bayi

Eksoskeleton trilobit yang teguh dan diselitkan kalsit dan cengkerang bersegmennya hampir terdapat di mana-mana dalam deposit fosil dari Zaman Kambrium hingga Permian. Tetapi kumpulan fosil trilobite ini telah mendedahkan sedikit kekecewaan mengenai bagaimana haiwan Paleozoik membiak sepanjang 250 juta tahun hidup di Bumi purba.

Fosil yang diteliti semula baru-baru ini daripada Burgess Shale sedang menarik balik selubung misteri mengenai kehidupan seks arthropoda purba, dan mendedahkan bahawa beberapa trilobit berkemungkinan besar mempunyai cengkaman yang penuh kasih sayang. Dalam kajian yang diterbitkan pada hari Jumaat di Geologiahli paleontologi di Universiti Harvard mengenal pasti sepasang lampiran yang diubah suai yang mungkin membantu lelaki daripada satu spesies trilobite menangkap betina semasa persetubuhan dengan cara yang sama seperti ketam ladam moden.

Pasukan itu memeriksa beberapa Olenoides serratus berduri trilobit yang dikumpul dari tapak Cambrian. Kebanyakannya hanya di bawah empat inci panjang. Sementara Burgess Shale terkenal dengan pemeliharaan terperincinya daripada tisu yang halus, salah satu daripada Olenoides spesimen yang diperiksa oleh pasukan di Muzium Diraja Ontario di Toronto kelihatan lebih seperti ekor udang galah yang patah teruk daripada trilobite yang utuh.

“Ia adalah spesimen yang kelihatan menyedihkan – ia kehilangan sebahagian besar kepala dan separuh badan,” kata Sarah Losso, Ph.D. calon di Harvard dan pengarang kajian.

Sifat serpihan spesimen itu adalah satu rehat bertuah kerana ia mendedahkan anatomi yang sering tersembunyi di bawah cangkerang trilobite. Yang penting, sembilan daripada pelengkap arthropod yang jarang berfosil telah dipelihara secara terperinci. “Terdapat berjuta-juta trilobit yang patah dan anda tidak nampak anggota badan pada kebanyakannya,” kata Javier Ortega-Hern├índez, pengarang bersama kajian baharu itu dan Ph.D Cik Losso. penasihat. “Memiliki spesimen yang dipecahkan dengan cara yang betul yang anda boleh melihat anggota badan ini adalah satu dalam sejuta situasi.”

Dua set anggota badan terserlah. Anggota trilobite standard dibahagikan kepada tiga bahagian yang berbeza – kaki berjalan, atau endopodit, dan struktur insang, ekspodit, disambungkan ke badan dengan bahagian pemprosesan makanan berduri, protopodit. Tetapi dua tambahan di sepanjang bahagian tengah trilobite mempunyai anatomi yang ketara melencong. Daripada mempunyai protopodit segi tiga berduri untuk memproses makanan, mereka mempunyai struktur licin dan bulat yang dilekatkan pada endopodit pendek seperti jari yang fleksibel yang hanya separuh daripada kaki berjalan makhluk itu yang lain. Apabila trilobite itu berdiri di atas kakinya yang lain, pelengkap yang diubah suai ini tidak akan sampai ke dasar laut.

Para penyelidik dapat menyimpulkan bahawa, berdasarkan corak pertumbuhan mereka, morfologi aneh anggota badan yang kecut ini mungkin bukan disebabkan oleh kecederaan atau pertumbuhan semula.

Sebaliknya, Cik Losso dan Dr. Ortega-Hernández membuat kesimpulan bahawa kaki yang diubah suai ini mempunyai tujuan seksual. Mereka berdasarkan hipotesis mereka ketam ladam, saudara jauh trilobit yang berenang di pantai kontemporari hari ini. Ketam sering digunakan sebagai proksi trilobite kerana bentuk badannya yang serupa. Mereka menggunakan pelengkap yang mencengkam, dipanggil pengapit, untuk memautkan diri mereka pada duri betina, memberi laluan dalam kepada jantan untuk menyuburkan telur betina sebaik sahaja dia melepaskannya dari petak di kepalanya. Oleh kerana trilobit betina juga mungkin mengamalkan persenyawaan luar, memancarkan telur mereka ke dalam arus berputar untuk jantan menyuburkan, Olenoides trilobites mungkin telah menggunakan pelengkap pengikat dengan cara yang sama.

Struktur dan penempatan pelengkap seperti penjepit ini pada trilobite sedikit berbeza daripada ketam ladam yang hidup. Daripada berada berhampiran kepala dalam spesies kontemporari, kaki yang diubah suai berada di sepanjang bahagian tengah trilobite, yang meletakkannya di tempat yang sesuai untuk melekat pada bahagian belakang berduri betina.

Tetapi tidak mungkin semua trilobit mengawan dengan cara ini. “Saya fikir mungkin terdapat variasi tulen dalam cara trilobit mengawan,” kata Thomas Hegna, ahli paleontologi di Universiti Negeri New York di Fredonia yang merupakan sebahagian daripada pasukan yang menggambarkan kelompok pertama telur trilobit yang pernah ditemui. “Saya tidak fikir semua orang berpegangan tangan.”

Cik Losso bersetuju bahawa pelbagai spesies trilobit mungkin menggunakan pelbagai pendekatan pembiakan selain daripada menggenggam. Banyak trilobit tidak mempunyai duri Olenoides, menjadikannya sukar untuk dipahami.

Tetapi dia percaya mengenal pasti salah satu kaedah seksual ini menekankan bahawa strategi pembiakan yang kompleks telah berkembang sejak awal.

“Tingkah laku memegang betina ini untuk persenyawaan berkembang oleh pertengahan Cambrian,” kata Cik Losso. “Hanya beberapa juta tahun selepas trilobit pertama, mereka telah membangunkan tingkah laku kompleks yang tidak dijangka ini.”

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Sebelum Ada Burung atau Lebah, Beginilah Trilobit Membuat Bayi


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/