Sebuah kapal angkasa kecil sebesar gelombang mikro boleh membuka jalan bagi stesen antara Bumi dan bulan | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Sebuah kapal angkasa kecil dengan implikasi besar untuk penerokaan bulan sedia untuk dilancarkan.

Satelit kecil, dipanggil a CubeSat, adalah kira-kira sebesar ketuhar gelombang mikro dan beratnya hanya 55 paun (25 kilogram), tetapi ia akan menjadi yang pertama untuk menguji orbit bulan elips yang unik. CubeSat akan bertindak sebagai pencari laluan untuk Gateway, pos luar bulan yang mengorbit yang akan berfungsi sebagai stesen laluan antara Bumi dan bulan untuk angkasawan.

Orbit, yang dipanggil orbit halo rectilinear hampir, adalah sangat memanjang dan memberikan kestabilan untuk misi jangka panjang sambil memerlukan sedikit tenaga untuk dikekalkan – itulah yang diperlukan oleh Gateway. Orbit wujud pada titik yang seimbang dalam graviti bulan dan Bumi.

Misi itu, yang dikenali sebagai Eksperimen Teknologi Operasi dan Navigasi Sistem Penentududukan Autonomi Cislunar, dan dikenali sebagai CAPSTONE, dijadualkan membuka pad pelancaran pada hari Isnin, 27 Jun, jam 6 pagi ET. CubeSat akan dilancarkan di atas roket Electron Rocket Lab dari Kompleks Pelancaran 1 syarikat di New Zealand.

Liputan langsung untuk pelancaran akan bermula pada laman web NASA pada 5 pagi ET Isnin.

Sebaik sahaja CAPSTONE dilancarkan, ia akan mencapai titik orbit dalam masa tiga bulan dan kemudian menghabiskan enam bulan berikutnya di orbit. Kapal angkasa boleh menyediakan lebih banyak data tentang keperluan kuasa dan pendorongan untuk Gateway.

Orbit CubeSat akan membawa kapal angkasa dalam jarak 1,000 batu (1,609.3 kilometer) dari satu kutub bulan pada laluan terdekatnya dan dalam jarak 43,500 batu (70,006.5 kilometer) dari kutub lain setiap tujuh hari. Menggunakan orbit ini akan menjadi lebih cekap tenaga untuk kapal angkasa yang terbang ke dan dari Gateway kerana ia memerlukan kurang pendorongan daripada lebih banyak orbit bulat.

Kapal angkasa miniatur itu juga akan digunakan untuk menguji keupayaan komunikasi dengan Bumi dari orbit ini, yang mempunyai kelebihan paparan jelas Bumi sambil turut menyediakan liputan untuk kutub selatan bulan – tempat angkasawan Artemis pertama dijangka mendarat pada 2025.

Lunar Reconnaissance Orbit NASA, yang telah mengelilingi bulan selama 13 tahun, akan menyediakan titik rujukan untuk CAPSTONE. Kedua-dua kapal angkasa akan berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain, membolehkan pasukan di darat mengukur jarak antara setiap satu dan rumah di lokasi tepat CAPSTONE.

Kerjasama antara kedua-dua kapal angkasa boleh menguji perisian navigasi autonomi CAPSTONE, yang dipanggil CAPS, atau Sistem Kedudukan Autonomi Cislunar. Jika perisian ini berfungsi seperti yang diharapkan, ia boleh digunakan oleh kapal angkasa masa hadapan tanpa bergantung pada penjejakan dari Bumi.

“Misi CAPSTONE adalah pelopor berharga bukan sahaja untuk Gateway, tetapi juga untuk kapal angkasa Orion dan Sistem Pendaratan Manusia,” kata Nujoud Merancy, ketua Pejabat Perancangan Misi Eksplorasi NASA di Johnson Space Center di Houston. “Gateway dan Orion akan menggunakan data daripada CAPSTONE untuk mengesahkan model kami, yang akan menjadi penting untuk operasi dan perancangan untuk misi masa depan.”

Misi CAPSTONE ialah demonstrasi pantas dan kos rendah dengan niat untuk membantu meletakkan asas bagi kapal angkasa kecil masa depan, kata Christopher Baker, eksekutif program teknologi kapal angkasa kecil di Direktorat Misi Teknologi Angkasa NASA.

Misi kecil yang boleh disusun dan dilancarkan dengan cepat pada kos yang lebih rendah bermakna mereka boleh mengambil peluang yang tidak dapat dilakukan oleh misi yang lebih besar dan lebih mahal.

“Selalunya dalam ujian penerbangan, anda belajar banyak, jika tidak lebih, daripada kegagalan berbanding kejayaan. Kami mampu untuk mengambil lebih banyak risiko, mengetahui bahawa terdapat kebarangkalian kegagalan, tetapi kami boleh menerima kegagalan itu untuk beralih ke keupayaan lanjutan, “kata Baker. “Dalam kes ini, kegagalan adalah satu pilihan.”

Pelajaran daripada misi CubeSat yang lebih kecil boleh memaklumkan misi yang lebih besar di hadapan – dan CubeSats telah pun menuju ke destinasi yang lebih mencabar daripada orbit Bumi rendah.

Apabila pendarat InSight NASA sedang dalam perjalanan hampir tujuh bulan ke Marikh pada 2018, ia tidak bersendirian. Dua kapal angkasa bersaiz beg pakaian, dipanggil MarCO, mengikuti InSight dalam perjalanannya. Mereka adalah satelit kiub pertama yang terbang ke angkasa lepas.

Semasa kemasukan, penurunan dan pendaratan InSight, satelit MarCO menerima dan menghantar komunikasi daripada pendarat untuk memberitahu NASA bahawa InSight berada dengan selamat di permukaan planet merah. Mereka diberi jolokan EVE dan WALL-E, untuk robot dari filem Pixar 2008.

Hakikat bahawa satelit-satelit kecil itu berjaya sampai ke Marikh, terbang di belakang InSight melalui angkasa, jurutera teruja. CubeSats terus terbang melepasi Marikh selepas InSight mendarat, tetapi senyap menjelang akhir tahun. Tetapi MarCO adalah ujian yang sangat baik tentang cara CubeSats boleh ikut serta dalam misi yang lebih besar.

Kapal angkasa yang kecil tetapi perkasa ini sekali lagi akan memainkan peranan sokongan pada bulan September, apabila misi DART, atau Ujian Arah Semula Asteroid Berganda, akan dengan sengaja merempuh Dimorphos bulan ketika ia mengorbit asteroid Didymos berhampiran Bumi untuk mengubah gerakan asteroid di angkasa. .

Perlanggaran akan direkodkan oleh LICIACube, atau Light Italian Cubesat untuk Pengimejan Asteroid, satelit kiub pendamping yang disediakan oleh Agensi Angkasa Itali. CubeSat bersaiz beg bimbit sedang dalam perjalanan menggunakan DART, yang dilancarkan pada November 2021, dan akan digunakan daripadanya sebelum kesan supaya ia boleh merekodkan perkara yang berlaku. Tiga minit selepas impak, CubeSat akan terbang dengan Dimorphos untuk menangkap imej dan video. Video kesan itu akan distrim kembali ke Bumi.

The Misi Artemis I juga akan membawa tiga CubeSats saiz kotak bijirin yang sedang menumpang ke angkasa lepas. Secara berasingan, satelit-satelit kecil itu akan mengukur hidrogen di kutub selatan bulan dan memetakan mendapan air bulan, menjalankan penerbangan lunar, dan mengkaji zarah dan medan magnet yang mengalir dari matahari.

Misi CAPSTONE bergantung pada perkongsian NASA dengan syarikat komersial seperti Rocket Lab, Stellar Exploration, Terran Orbital Corporation dan Advanced Space. Misi lunar telah dibina menggunakan kontrak penyelidikan inovatif perniagaan kecil harga tetap – dalam masa kurang dari tiga tahun dan di bawah $30 juta.

Misi yang lebih besar boleh menelan belanja berbilion dolar. Penjelajah Perseverance, yang sedang meneroka di Marikh, menelan belanja lebih daripada $2 bilion dan misi Artemis I mempunyai anggaran kos $4.1 bilion, menurut audit oleh Pejabat Inspektor Jeneral NASA.

Kontrak jenis ini boleh mengembangkan peluang untuk misi kecil yang lebih mampu milik ke bulan dan destinasi lain sambil mewujudkan rangka kerja untuk sokongan komersial bagi operasi bulan masa depan, kata Baker.

Harapan Baker ialah misi kapal angkasa kecil dapat meningkatkan kadar penerokaan angkasa lepas dan penemuan saintifik – dan CAPSTONE dan CubeSats lain hanyalah permulaan.

Pembetulan: Versi sebelumnya cerita ini termasuk tarikh yang salah untuk pelancaran.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Sebuah kapal angkasa kecil sebesar gelombang mikro boleh membuka jalan bagi stesen antara Bumi dan bulan | CNN


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/