Sebuah Kapal Angkasa Marikh Telah Berjalan pada Perisian Era Windows 98 Selama 19 Tahun, Tetapi Tiada Lagi

Kesan artis tentang Mars Express. Latar belakang adalah berdasarkan imej sebenar Marikh yang diambil oleh kamera stereo resolusi tinggi kapal angkasa itu.

Ilustrasi kapal angkasa Mars Express yang dilancarkan pada tahun 2003.
Ilustrasi: ESA

Hari-hari internet dial-up, AOL Instant Messenger, dan Myspace mungkin telah berakhir di Bumi, tetapi di Marikh, tahun-tahun awal internet masih hidup. Kapal angkasa Marikh telah berjalan pada perisian yang direka lebih daripada 20 tahun lalu dalam persekitaran proprietari berdasarkan Microsoft Windows 98, dan sudah lama tertunggak untuk naik taraf.

Agensi Angkasa Eropah (ESA) ialah mengemas kini itu Mars Express perisian MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ioniospheric Sounding) pengorbit, 19 tahun selepas kapal angkasa dilancarkan. Instrumen MARSIS, pembunyi radar pertama yang mengorbit planet lain, membantu dalam penemuan bukti air di Marikh pada tahun 2018. MARSIS menghantar gelombang radio frekuensi rendah ke arah planet itu menggunakan antena besar sepanjang 131 kaki (40 meter), sebagai kapal angkasa Mars Express mengorbit mengelilingi Marikh.

MARSIS melakukan semua itu menggunakan perisian yang sangat lapuk yang tidak dikemas kini sejak kapal angkasa dilancarkan pada Jun 2003. Perisian ini direka bentuk dalam persekitaran berdasarkan Windows 98, yang tidak berfungsi dengan internet zaman moden melainkan anda melompat melalui banyak gelung. “Selepas berdekad-dekad sains yang membuahkan hasil dan setelah mendapat pemahaman yang baik tentang Marikh, kami mahu meningkatkan prestasi instrumen melebihi beberapa batasan yang diperlukan ketika misi bermula,” Andrea Cicchetti, timbalan penyiasat utama MARSIS, yang mengetuai pembangunan peningkatan , berkata dalam a kenyataan.

Perisian baharu itu direka oleh Institut Astrofizik Kebangsaan di Itali, yang mengendalikan kapal angkasa itu. Pasukan di sebalik perisian baharu itu melaksanakan beberapa peningkatan yang akan meningkatkan keupayaan instrumen untuk menghantar dan menerima isyarat, serta pemprosesan data on-boardnya “untuk meningkatkan jumlah dan kualiti data sains yang dihantar ke Bumi,” menurut ESA .

“Sebelum ini, untuk mengkaji ciri yang paling penting di Marikh, dan untuk mengkaji bulan Phobos sama sekali, kami bergantung pada teknik kompleks yang menyimpan banyak data resolusi tinggi dan mengisi memori on-board instrumen dengan cepat,” Cicchetti berkata. “Dengan membuang data yang kami tidak perlukan, perisian baharu itu membolehkan kami menghidupkan MARSIS untuk lima kali lebih lama dan meneroka kawasan yang lebih besar dengan setiap laluan.”

Perisian baharu itu akan digunakan untuk mengkaji kawasan berhampiran kutub selatan di Marikh, di mana tanda-tanda air cecair di Planet Merah sebelum ini dikesan dalam data resolusi rendah. Dengan MARSIS meninggalkan era Windows 98nya perisian, ia akan dapat memeriksa wilayah tersebut dengan lebih cepat, menggunakan data resolusi tinggi. Memikirkan sama ada Marikh mempunyai air cecair adalah penting untuk mengetahui sama ada planet itu boleh didiami semasa sejarah awalnya, dan jika ia mungkin menjadi tuan rumah beberapa bentuk kehidupan.

Mars Express telah bekerja keras selama 19 tahun yang lalu, dengan misi kapal angkasa itu dilanjutkan tujuh kali setakat ini. Walaupun ia kini merupakan misi kos terendah ESA, Mars Express telah menyampaikan data berharga di Marikh, dan bulannya Phobos. Dan dengan kemas kini perisian baharu, pasukan di belakang kapal angkasa menjangkakan perkara yang lebih hebat daripada pengorbit retro ini. “Ia benar-benar seperti mempunyai instrumen serba baharu di atas Mars Express hampir 20 tahun selepas pelancaran,” kata Cicchetti.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Sebuah Kapal Angkasa Marikh Telah Berjalan pada Perisian Era Windows 98 Selama 19 Tahun, Tetapi Tiada Lagi


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/