Sejumlah besar air ditemui di bawah lapisan ais Antartika untuk kali pertama

Sistem air bawah tanah, yang ditemui dalam sedimen dalam di Antartika Barat berkemungkinan konsisten dengan span basah, mendedahkan bahagian yang belum diterokai di rantau ini dan mungkin mempunyai implikasi bagaimana benua beku bertindak balas terhadap krisis iklim, menurut penyelidikan baru.

“Orang ramai telah membuat hipotesis bahawa mungkin terdapat air bawah tanah yang dalam di dalam sedimen ini, tetapi sehingga kini, tiada siapa yang melakukan pengimejan terperinci, ” kata pengarang utama kajian itu, Chloe Gustafson, seorang penyelidik pasca doktoral di Institusi Scripps of the University of California San Diego. Oseanografi, dalam satu kenyataan berita.

“Antartika mengandungi 57 meter (187 kaki) potensi kenaikan paras laut, jadi kami ingin memastikan kami menggabungkan semua proses yang mengawal cara ais mengalir keluar dari benua dan ke lautan. Air bawah tanah pada masa ini merupakan proses yang hilang dalam kami model aliran ais,” tambahnya menerusi e-mel.

Tudung ais yang meliputi Antartika bukanlah keseluruhan yang tegar. Penyelidik di Antartika telah menemui dalam beberapa tahun kebelakangan ini beratus-ratus tasik cecair dan sungai yang saling berkait di dalam ais itu sendiri. Tetapi ini adalah kali pertama kehadiran sejumlah besar air cecair dalam sedimen bawah ais telah ditemui.

Pengarang kajian ini, yang diterbitkan dalam jurnal Science pada hari Khamis, menumpukan pada 60 batu lebar (96.6 kilometer lebar) Aliran Ais Whillans, salah satu daripada setengah dozen aliran yang mengalir ke Ross Ice Shelf, yang terbesar di dunia, kira-kira sebesar Wilayah Yukon Kanada.

Gustafson dan rakan-rakannya menghabiskan enam minggu pada 2018 memetakan sedimen di bawah ais. Pasukan penyelidik menggunakan instrumen geofizik yang diletakkan terus di permukaan untuk melaksanakan teknik yang dipanggil pengimejan magnetotelurik.

Teknik ini boleh mengesan darjah berbeza tenaga elektromagnet yang dijalankan oleh ais, sedimen, air tawar batuan dasar dan air masin dan mencipta peta daripada sumber maklumat yang berbeza ini.

“Kami mengambil imej dari lapisan ais hingga kira-kira lima kilometer (3.1 batu) dan lebih mendalam lagi,” kata pengarang bersama Kerry Key, profesor bersekutu sains bumi dan alam sekitar di Universiti Columbia, dalam satu kenyataan berasingan.

Koloni ikan ais yang ditemui di Antartika ialah tempat pembiakan ikan terbesar di dunia

Para penyelidik mengira bahawa jika mereka boleh memerah air bawah tanah dari sedimen dalam 100 kilometer persegi (38.6 batu persegi) yang mereka petakan ke permukaan, ia akan membentuk tasik yang berkisar antara 220 hingga 820 meter (722 hingga 2,690 kaki) dalam.

“Bangunan Empire State sehingga antena adalah kira-kira 420 meter (1,378 kaki) tinggi,” kata Gustafson, yang melakukan penyelidikan sebagai pelajar siswazah di Balai Cerap Bumi Lamont-Doherty Universiti Columbia, dalam kenyataan itu.

“Di hujung cetek, air kita akan naik ke Bangunan Empire State kira-kira separuh jalan. Di hujung paling dalam, hampir dua Bangunan Empire State disusun di atas satu sama lain. Ini penting kerana tasik subglasial di kawasan ini adalah dua hingga 15 meter (6.6 hingga 49 kaki) dalam. Itu seperti satu hingga empat tingkat Bangunan Empire State.”

Bagaimana ia sampai ke sana?

Pasukan itu menyemak data dari stesen magnetotelurik yang mereka gunakan untuk memetakan di bawah kepingan ais.

Pemetaan mendedahkan bahawa air menjadi lebih masin dengan kedalaman, yang merupakan hasil daripada bagaimana sistem air bawah tanah terbentuk.

Air laut berkemungkinan mencapai kawasan itu semasa tempoh panas 5,000 hingga 7,000 tahun yang lalu, memenuhi sedimen dengan air laut yang masin. Apabila ais maju, air cair segar yang dihasilkan oleh tekanan dari atas dan geseran pada dasar ais dipaksa masuk ke dalam sedimen atas. Ia mungkin terus menapis dan bercampur ke dalam air bawah tanah hari ini, kata Key.

Para penyelidik berkata lebih banyak kerja perlu dilakukan untuk memahami implikasi penemuan air bawah tanah, terutamanya berkaitan krisis iklim dan peningkatan paras laut.

Ada kemungkinan bahawa pengaliran air yang perlahan dari ais ke dalam sedimen boleh menghalang air daripada terkumpul di dasar ais — bertindak sebagai brek untuk pergerakan ais ke hadapan ke arah laut.

Kapal Endurance Ernest Shackleton ditemui di Antartika selepas 107 tahun

Walau bagaimanapun, jika penutup ais permukaan menjadi nipis, pengurangan tekanan boleh membenarkan air dalam ini tergenang. Pergerakan ke atas ini akan melincirkan dasar ais dan mempercepatkan pengalirannya.

“Penemuan ini menyerlahkan hidrologi air bawah tanah sebagai bahagian yang berpotensi kritikal dalam memahami kesan aliran air pada dinamik kepingan ais Antartika, ” Winnie Chu, penolong profesor di Institut Teknologi Georgia, menulis dalam ulasan mengenai penyelidikan yang diterbitkan dalam Sains . Dia tidak terlibat dalam kajian itu.

We would like to thank the author of this short article for this incredible web content

Sejumlah besar air ditemui di bawah lapisan ais Antartika untuk kali pertama


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/