Selamat Datang Ke Jurassic Puke | pembelot

Perkataan fosil mungkin membayangkan tulang makhluk itu sendiri-sebuah menjulang tinggi T. rex, trilobit kecil, sloth gergasi bersaiz sederhana. Tetapi kehidupan boleh diabadikan dengan cara lain yang lebih serong: dalam jejak yang ditinggalkan oleh organisma semasa menjalani kehidupan mereka. Sesetengah fosil surih hampir puitis. Jejak kaki yang ditinggalkan oleh dinosaur atau lubang yang diukir oleh cacing purba bertanya soalan: Siapa yang meninggalkan ini? Fosil surih lain kurang puitis tetapi lebih misteri. Segumpal tulang yang bulat atau segumpal kecil menimbulkan bukan satu tetapi dua soalan: Siapa yang meninggalkan ini, dan dari mana ia muncul? Dalam erti kata lain: tahi atau barf?

Semua fosil memerlukan beberapa pentafsiran, tetapi apa-apa yang dikumuhkan atau dimuntahkan oleh haiwan berjuta-juta tahun yang lalu boleh menjadi teka-teki sebenar. Yang pertama, yang dipanggil coprolites, adalah lebih biasa, dan ia selalunya kelihatan tepat seperti yang anda jangkakan: ketulan berwarna coklat kecoklatan. Tetapi sama seperti najis moden adalah perkara yang sangat mengagumkan, najis purba boleh mengambil pelbagai bentuk. Beberapa fosil coklat berlekuk-lekuk yang mungkin kelihatan seperti najis sebenarnya adalah penipu, juga dipanggil pseudocoprolites. (Formasi Wilkes di barat daya Washington adalah kumpulan najis pseudo seperti itu, terbentuk secara tak organik apabila kelodak dan tanah liat memenuhi serpihan kayu berongga.)

Lebih jarang daripada koprolit ialah regurgitalit, atau muntah fosil. “Ia agak jarang untuk mencari bukti langsung tentang siapa yang makan siapa, atau siapa yang muntah siapa, dalam rekod fosil,” kata Brian Engh, artis paleo dan pembuat filem. Walaupun batang tumbuhan lembut dan tumbuh-tumbuhan herbivor purba akan mempunyai lebih sedikit peluang untuk keabadian geologi, yakking pemangsa mungkin sekurang-kurangnya mempunyai beberapa tulang di dalamnya, menurut John Foster, seorang kurator dengan Utah Field House of Natural History State Park Museum. .

Foster dan rakan sekerja menggambarkan regurgitalite fosil baru dalam makalah yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Palaios. Regurgitalite yang baru diterangkan adalah kecil—kira-kira sepanjang ruji—tetapi mengandungi sisa-sisa yang bertaburan sekurang-kurangnya dua katak dan serpihan salamander

Apabila pasukan Foster mula-mula menggali batu itu, mereka tidak memikirkannya. Mereka bekerja di Morrison Formation yang terkenal di Utah, sebuah tapak Jurassic Akhir yang mengandungi gerombolan tulang dinosaur termasuk sauropod. Diplodocus, yang barf salibnya berkemungkinan tidak akan bertahan dengan kerosakan zaman. Tetapi Foster dan rakan-rakannya tertumpu pada petak Morrison yang kurang dikenali yang banyak tumbuhan fosil memberinya nama panggilan “Bar Salad.” “Masih banyak yang boleh ditemui dalam formasi ini, dan sebahagian daripadanya akan menjadi sukar,” kata Engh.

Kredit: Muzium Taman Negeri Utah Field House of Natural History
Spesimen regurgitalite.

Para penyelidik membawa spesimen itu kembali ke muzium, di mana ia disimpan selama setahun di antara pelbagai misteri—”perkara yang kita tidak dapat memberitahu apa itu,” kata Foster. Beberapa misteri ini memerlukan dua atau tiga pusingan di bawah mikroskop sehingga identiti mereka menjadi jelas. Sebagai contoh, salah satu misteri Salad Bar ternyata a pepijat air fosilyang sayap vena pada mulanya kelihatan seperti urat daun.

Dengan mikroskop, Foster menyedari apa yang dilihatnya bukanlah tumbuhan sama sekali, tetapi sekumpulan tulang amfibia, sebahagian daripadanya hanya tiga milimeter panjang. Dan tulang-tulang itu bukan hanya berasal dari satu amfibia yang telah dibongkar secara tragis, tetapi ia adalah timbunan longgar amfibia yang berbeza. Katak-katak itu kecil—paling banyak satu atau dua inci panjangnya. “Kami tahu kami mempunyai sekurang-kurangnya dua katak,” kata Foster. “Kami menjumpai sekurang-kurangnya satu tulang salamander.”

Tetapi kemudian datang persoalan sebenar spesimen. “Untuk mengetahui,” Foster berhenti sejenak, “sama ada benda itu telah dimuntahkan atau dibuang, pada dasarnya.”

Terdapat beberapa isyarat visual. “Kebanyakan koprolit yang anda dapati pada dasarnya adalah bujur kecil atau tiub kecil atau sesuatu seperti itu,” kata Foster. “Mereka mengekalkan sejenis watak tiga dimensi.” Tetapi gumpalan tulang itu rata, tanpa jisim tanah yang tipikal koprolit, dan batu di sekelilingnya mempunyai beberapa laminasi—timbunan sedimen yang mungkin terkumpul setiap tahun mengelilingi longgokan kecil itu. Tetapi yang pasti, para penyelidik terpaksa melakukan analisis geokimia. Imbasan pendarfluor sinar-X bagi spesimen mendedahkan spesimen tidak mempunyai tahap fosforus yang tinggi, yang secara amnya menunjukkan koprolit. Satu-satunya fosforus yang tinggi ditemui dalam tulang, menunjukkan bahawa fosforus tidak dikeluarkan daripada fosil dalam proses bertukar menjadi batu.

Spesimen mempunyai beberapa tompok jisim kelabu misteri, yang juga tidak mengandungi fosforus. Foster berharap untuk mengimbas fosil dengan mesin yang lebih tepat di University of Utah, yang akan membolehkan dia memusatkan perhatian pada kawasan tertentu. “Ia akan dapat memberi kita petunjuk yang cukup baik tentang bahan yang tidak dikenali itu,” kata Foster.

Tetapi jika fosil itu muntah, siapa yang muntah? Buat masa ini, identiti pelakunya hilang ditelan zaman. Tekaan terbaik penyelidik ialah seekor ikan, mungkin sejenis ikan bowfin moden, kerana sisik yang mereka temui di sekitar tapak. Pemangsa lain, seperti penyu dan mamalia separa akuatik, juga berkemungkinan, tetapi ia masih belum ditemui berhampiran tapak itu, kata Foster. Apa-apa yang lebih besar, seperti buaya prasejarah, tidak akan mengganggu katak saiz limau. “Barf memberi kita tingkap tentang perkara lain yang berlaku dalam ekosistem,” kata Engh.

Engh, artis paleo yang ditugaskan untuk menggambarkan rupa regurgitalite itu dalam kehidupan sebenar, menghadapi cabaran di hadapannya. Pada mulanya, katanya, dia hanya merancang untuk menggambarkan ikan barfing. “Tetapi kemudian semua soalan akan menjadi tentang, mengapa ikan ini bergelora? Dan itu juga tidak akan menunjukkan apa yang dimakan ikan itu.” Untuk menjawab soalan itu terlebih dahulu, Engh mencuba satu lagi lakaran seekor ikan yang dicincang oleh seekor buaya dan melakukan barfing secara bertahan—satu cara untuk mengalih perhatian pemangsa. Tetapi tanpa bukti buaya di sudut Morrison ini, versi itu juga telah dibatalkan.

Ilustrasi terakhir diilhamkan oleh Rahang poster: ikan bowfin menghampiri katak yang tidak sedar dari bawah, bersedia untuk mengunyah. “Saya menyedari bahawa saya masih mahu menunjukkan barfing, jadi saya menambah satu lagi bowfin barfing di latar belakang,” kata Engh. Apabila isteri Engh, ahli biologi evolusi yang mengkaji ikan, menyebut bahawa lungfish mengunyah dengan membungkus apa sahaja yang mereka makan dalam segumpal lendir dan menyedut semuanya, Engh menambah lapisan likat lendir pada kataknya yang dimuntahkan.

ilustrasi ikan prasejarah menghampiri katak yang tidak sedar di permukaan air, dan ikan lain memuntahkan katak di latar belakangKredit: Brian Engh
Engh kenyang, Rahang-adegan yang diilhamkan: dua ikan dan dua katak yang ditakdirkan.

Tulang-tulang di dalam regurgitalite tidak sangat berpecah-belah, menunjukkan ia mungkin hanya sebahagiannya dicerna oleh pemangsa. Ada kemungkinan pemangsa mungkin telah menghalang katak yang ditelan secara bertahan atau selepas mencerna daging katak dalam usaha untuk membersihkan tulang katak, kata Foster. Gumpalan lendir akan membantu tulang melekat dan terpelihara, mungkin mengasingkan tulang daripada pemusnah atau mikrob, tambahnya.

Foster kagum bahawa timbunan rapuh tulang kecil yang kebanyakannya berongga telah dipelihara sama sekali. Tetapi bahagian fosil kegemarannya ialah bagaimana ia menangkap interaksi haiwan yang kelihatan moden yang berlaku untuk hidup 150 juta tahun dahulu. “Ia semacam membantu menggambarkan bagaimana tidak semuanya pada masa dinosaur benar-benar pelik dan aneh, ” kata Foster. “Sesetengahnya mungkin sudah biasa kepada kami.” Jika kami duduk di tepi kolam Jurassic ini, kami mungkin akan mendengar paduan suara katak, kata Foster, dan mungkin juga bunyi karnivor yang berbeza dan abadi yang mencabut seekor katak yang tidak akan berbunyi lagi.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Selamat Datang Ke Jurassic Puke | pembelot


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/