Selepas 45 tahun di angkasa lepas, probe Voyager baru sahaja bermula

Di mana penyiasat Voyager telah membawa, yang lain akan mengikuti. Panel untuk menetapkan keutamaan saintifik negara untuk 10 tahun akan datang sedang mempertimbangkan cadangan untuk Probe Interstellar (IP) $3.1 bilion yang boleh mencapai lokasi semasa Voyagers dalam masa 15 tahun. Jika ia diluluskan pada 2024, siasatan boleh dilancarkan menjelang 2036.

Ralph McNutt, yang mengetuai sains angkasa lepas di Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins di Laurel, Maryland, telah mengusahakan misi Voyager sepanjang kerjayanya. Dia menyaksikan pelancaran Voyager 1 pada September 1977, dan dia kini ketua projek IP.

“Kita boleh mencapai kelajuan kira-kira dua kali ganda berbanding Voyager 1, dan mencapai kelajuan dua kali ganda lebih jauh sebelum Interstellar Probe kehabisan kuasa,” katanya.

Siasatan yang lebih baru akan jauh lebih berkemampuan daripada Voyagers, yang dibina dengan teknologi berusia 45 tahun, dan perancang projek kini mempunyai idea yang lebih baik tentang perkara yang mungkin dan apa yang diharapkan dalam perjalanan.

Pemancar utama pada probe baharu dan instrumennya, termasuk magnetometer dan spektrometer, akan berkali-kali lebih berkuasa daripada setara 1977 mereka. Dan IP juga boleh melawat beberapa yang misteri objek Kuiper Belt di bahagian luar sistem suria, yang dianggap sebagai asal usul beberapa komet, kata McNutt.

Kapal angkasa Voyager 1 mengezum ke arah Musytari pada bulan Januari dan Februari 1979, merakam ratusan imej Musytari semasa mendekatinya, termasuk awan berpusar dari dekat di sekitar Bintik Merah Besar Musytari.NASA/JPL
Imej: Voyager 2
Tiga imej Voyager 2, yang diambil melalui penapis ultraviolet, ungu dan hijau, digabungkan untuk membuat gambar Zuhal ini.NASA / JPL

Sehingga Probe Interstellar mendapat lampu hijau, bagaimanapun, Voyagers akan menjadi wakil utama manusia dalam ruang antara bintang. Dalam kira-kira 40,000 tahun, Voyager 1 akan semakin hampir dengan bintang lain dalam buruj Camelopardalis, manakala Voyager 2 akan menghampiri bintang dalam buruj Andromeda dalam perjalanan ke bintang gergasi Sirius, yang akan dicapai dalam kira-kira 300,000 tahun.

Walau bagaimanapun, lama sebelum itu – dalam masa 10 tahun – kedua-dua probe Voyager akan kehabisan kuasa sepenuhnya, kata Spilker. Setiap probe dikuasakan oleh bateri plutonium, tetapi ia telah mula lemah, dan setiap beberapa bulan jurutera NASA mengarahkan probe untuk menutup beberapa lagi sistem onboard mereka. Harapan mereka ialah mereka dapat memperoleh kuasa yang mencukupi daripada bateri supaya beberapa instrumen boleh terus berfungsi, sekurang-kurangnya sehingga ulang tahun ke-50 pelancaran berkembar pada 2027.

Selepas itu, siapa tahu?

“Sekarang, jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, kita boleh mencapai 2030-an,” katanya.

Setiap kali kuasa mereka akhirnya kehabisan, siasatan Voyager akan berfungsi sebagai “duta senyap” kepada bintang-bintang, kata Spilker. Setiap kuar membawa rekod, dicetak pada emas, bunyi di Bumi, termasuk tangisan bayi, lagu ikan paus, muzik oleh Mozart dan Chuck Berry, dan salam dalam 55 bahasa berbeza.

“Mungkin beberapa tamadun lain akan menemui mereka, dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Bumi,” kata Spilker.

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable material

Selepas 45 tahun di angkasa lepas, probe Voyager baru sahaja bermula


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/