Selepas terputus hubungan dengan helikopternya, NASA menangguhkan keseluruhan misi Marikh

Ingenuity NASA telah terbang melintasi planet merah selama lebih setahun.”/>
Besarkan / Marikh NASA Kepintaran helikopter telah terbang merentasi planet merah selama lebih daripada setahun.

NASA

Pencapaian penerbangan berkuasa di dunia lain adalah salah satu pencapaian penerbangan angkasa lepas yang hebat dalam dekad yang lalu. Sejak lompatan ringkas pertamanya pada 19 April 2021, Marikh Kepintaran helikopter kemudiannya telah membuat 27 penerbangan tambahan, mengembara hampir 7 km merentasi permukaan planet merah dan meninjau lebih awal daripada NASA. Ketabahan rover. Ia telah melampaui jangkaan dan harapan para saintis dan juruteranya.

Tetapi baru-baru ini helikopter kecil dan automatik itu menghadapi masalah dengan habuk terkumpul pada panel solarnya, NASA berkata. Debu ini mengurangkan keupayaan kenderaan untuk mengecas semula enam bateri litium-ionnya. Dan sama seperti helikopter memerlukan semua tenaga suria yang boleh diperolehinya, hemisfera utara Marikh menghampiri kematian musim sejuk, yang datang dalam tempoh lebih sedikit daripada dua bulan.

Disebabkan isu bateri ini, pasukan pengawal penerbangan helikopter di Makmal Penggerak Jet NASA terputus hubungan dengan helikopter itu pada 3 Mei. Mereka telah memantau dengan teliti kesihatan kapal angkasa kecil mereka, terutamanya keadaan pengecasan baterinya. Selepas terputus hubungan, jurutera menganggap bahawa KepintaranTatasusunan gerbang boleh diprogramkan medan—pada asasnya, komputer penerbangannya—masuk ke dalam mod penutupan kerana kekurangan kuasa. Dalam keadaan sedemikian, hampir semua elektronik dalam pesawat helikopter dimatikan untuk melindunginya daripada suhu malam yang sejuk, lebih daripada 100° Fahrenheit di bawah paras beku. Ini termasuk jam dalaman.

Dengan hipotesis kerja ini, jurutera di Bumi mengambil langkah luar biasa untuk menyelamatkan helikopter mereka yang berani. Kepintaran mendarat di Marikh pada Februari 2021 sebagai komponen kecil pada yang lebih besar Ketabahan rover, yang digunakan sebagai jambatan untuk berkomunikasi kembali ke Bumi. Selepas ia ditutup awal bulan ini, para jurutera menganggap bahawa apabila Matahari terbit dan KepintaranBateri mula dicas, ia akan cuba berkomunikasi dengan rover berdekatan. Hanya, kerana jam dalamannya telah ditetapkan semula, apabila Kepintaran cuba menelefon Ketabahanrover tidak akan mendengar.

Jadi, pasukan kejuruteraan memerintahkan Ketabahan untuk menghentikan semua aktiviti sainsnya yang berterusan selama sehari penuh untuk pada dasarnya duduk di sana dan mendengar dengan teliti Kepintaranpanggilan. Kepentingan ini adalah bahawa helikopter itu pada mulanya dilihat sebagai demonstrasi teknologi tambahan. Beberapa pasukan kepimpinan rover tidak mahukan risiko tambahan untuk dibawa Kepintaran bersama. Helikopter itu sepatutnya membuat lima penerbangan eksperimen dalam 30 hari dan kemudian diketepikan. Kini, keseluruhan misi Marikh telah ditangguhkan, hampir 13 bulan selepas itu Kepintaranpenerbangan pertama, dengan harapan dapat menyelamatkan kenderaan kecil itu.

Nah, dengan gembira, Kepintaran memang menelefon ke rumah selepas kira-kira 24 jam. Menurut NASA, pautan itu stabil, dan tatasusunan suria berjaya mengecas baterinya hingga 41 peratus. Jurutera berkata mereka berharap untuk menyambung semula Kepintarankempen penerbangan dalam beberapa hari akan datang, selepas membawa bateri helikopter ke cas penuh.

Malangnya, ini mungkin permulaan penamat untuk sebuah helikopter yang telah jauh melebihi semua jangkaan. Jurutera NASA terpaksa mengambil beberapa langkah yang agak drastik untuk memelihara Kepintaranpengecasan bateri. Sebagai contoh, mereka kini telah mengarahkan pemanas helikopter untuk dihidupkan hanya apabila suhu bateri jatuh kepada -40°, jauh lebih sejuk daripada titik sebelumnya iaitu 5° Fahrenheit. Tidak diketahui berapa banyak komponen di luar rak pada kenderaan yang akan dikenakan tanpa pemanasan tambahan ini semasa malam Marikh yang sejuk.

Dan Marikh hanya akan menjadi lebih sejuk dan lebih gelap untuk 10 minggu akan datang apabila musim sejuk semakin mendalam.

We want to thank the writer of this short article for this outstanding content

Selepas terputus hubungan dengan helikopternya, NASA menangguhkan keseluruhan misi Marikh


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/