Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Misi Peribadi Pertama ke ISS

Krew Ax-1 di dalam kapsul SpaceX Crew Dragon.

Krew Ax-1 di dalam kapsul SpaceX Crew Dragon.
Foto: SpaceX

ini Jumaat, roket SpaceX akan cuba meletup dari Pusat Angkasa Kennedy dengan empat orang awam di dalamnya. Ia merupakan misi persendirian pertama yang pertama ke ISS, dalam apa yang bakal menjadi preseden-menetapkan misi. Inilah perkara yang perlu anda ketahui sebelum pelancaran bersejarah ini.

Krew Ax-1, yang termasuk pesara angkasawan NASA, akan menaiki kapsul Crew Dragon pada 8 April dan meletup pada 11:17 pagi EST di atas roket Falcon 9. Sekiranya semua berjalan seperti yang dirancang, misi yang diuruskan oleh Axiom S yang berpangkalan di Houstonlaju, akan menjadi satu lagi peristiwa penting dalam penswastaan ​​ruang angkasa yang berterusan. Berikut ialah lima perkara yang perlu anda ketahui tentang misi Ax-1.

Ia merupakan misi persendirian pertama ke ISS

Tahun lepas Misi Inspirasi4 akan tercatat dalam sejarah sebagai yang pertama menghantar kru persendirian ke angkasa lepas. Ax-1 berbeza kerana empat anak kapal ahli-semuanya adalah warganegara persendirian-akan menghabiskan masa di Stesen Angkasa Antarabangsa. Itu tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Perkara yang paling dekat, saya rasa, adalah Krew filem Rusia yang menghabiskan 12 hari di atas ISS tahun lepas untuk penggambaran adegan untuk filem, tetapi misi itu, Soyuz MS-19, tidak secara eksklusif, kerana angkasawan Anton Shkaplerov mengambil bahagian sebagai komander. Empat lelaki yang akan mengambil bahagian dalam baru ini misi adalah Michael López-Alegría dari AS dan Sepanyol, Larry Connor dari AS, Eytan Stibbe dari Israel, dan Mark Pathy dari Kanada.

Axiom tidak menjawab soalan tentang berapa banyak, jika ada, yang anak kapal membayar tempat duduk mereka. A 2019 kenyataan akhbar daripada syarikat menyebut harga tag $55 juta untuk angkasawan persendirian tiket.

Axiom ialah sebuah syarikat kecil dengan rancangan besar

Axiom Space, yang diasaskan pada 2016, mempunyai kira-kira 110 pekerja pada bulan Februari 2021, tetapi ia telah berkembang dan ada rancangan untuk mencapai 1,000 pekerja menjelang akhir 2024. Syarikat itu mempunyai hubungan rapat dengan NASA; Michael Suffredini, bekas pengurus program NASA ISS, berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, dan Charles Bolden, bekas pentadbir NASA, bekerja sebagai perunding bebas.

Axiom mempunyai senarai panjang tawaran berpotensi, termasuk latihan angkasawan, menguruskan penerbangan persendirian dan nasional ke ISS, menawarkan keupayaan pembuatan di orbit, membangunkan kehidupan berasaskan angkasa dan sistem sokongan perubatan, antara perkhidmatan lain yang berkaitan dengan penerokaan dan pengkomersilan daripada ruang. Yang penting, syarikat itu mempunyai rancangan untuk membina stesen angkasa lepas persendirian (lebih lanjut mengenai ini hanyalah sedikit), yang meletakkannya sebagai asas masa depan bagi penawaran keseluruhannya.

Ax-1 ialah perjalanan lelaki

López-Alegría, bekas angkasawan NASA dan naib presiden Axiom, akan memimpin Ax-1, manakala Connor, seorang usahawan dan pelabur, akan bertindak sebagai juruterbang. López-Alegría terbang ke angkasa lepas pada empat kesempatan berbeza sepanjang kerjayanya selama 20 tahun di NASA, dan dia bersedia untuk menjadi angkasawan pertama dalam sejarah untuk mengetuai kedua-dua misi penerbangan angkasa manusia awam dan komersial. Pathay dan Stibbe, kedua-duanya pelabur, akan berkhidmat sebagai pakar misi.

Krew Ax-1 (dari kiri ke kanan): Larry Connor, Michael López-Alegría, Mark Pathy, dan Eytan Stibbe.

Krew Ax-1 (dari kiri ke kanan): Larry Connor, Michael López-Alegría, Mark Pathy, dan Eytan Stibbe.
Imej: Ruang Aksiom

Semua anak kapal Ax-1 adalah lelaki, tetapi bekas angkasawan NASA Peggy Whitson berkhidmat sebagai komander sandaran misi. Dan pada nota itu, Whitson kini dijadualkan untuk memerintah misi Ax-2, dijadualkan pada awal 2023.

Ini adalah misi ‘pendahulu’

Aksiom menerangkan Ax-1 sebagai misi angkasawan persendirian “pendahulu”. Ia adalah yang pertama daripada empat misi yang dicadangkan, yang semuanya merupakan batu loncatan bagi syarikat itu kerana ia memandang ke hadapan untuk pembinaan pos luar orbit persendiriannya, yang digelar Stesen Axiom. Pembinaan stesen itu dijadualkan bermula pada 2024; berturut-turut modul akan ditambah secara berperingkat pada nod Harmoni ISS. atas persaraan daripada ISS pada 2030, stesen angkasa lepas akan berpisah daripada pos luar untuk “membentuk stesen angkasa lepas terbang bebas, dibangunkan persendirian, yang tersedia di peringkat antarabangsa yang pertama di dunia—nod pusat rangkaian penyelidikan, pembuatan dan perdagangan dalam masa terdekat dalam LEO, ” menurut Axiom.

Gambaran Stesen Axiom yang dilampirkan pada modul Harmoni ISS.

Gambaran Stesen Axiom yang dilampirkan pada modul Harmoni ISS.
Imej: Ruang Aksiom

Krew Ax-1 akan menghabiskan 10 hari di angkasa, lapan daripadanya akan berada di atas segmen ISS AS. Krew akan menjalankan eksperimen saintifik, melakukan beberapa aktiviti komersial dan mempromosikan pendidikan STEM. Krew tidak akan mempunyai masa untuk membazir, kerana ia merancang untuk melakukan 25 eksperimen berbeza dalam masa 100 jam sahaja. Pasukan darat yang ditempatkan di Pusat Kawalan Misi Angkasa Axiom di Houston akan memberikan sokongan sepanjang masa.

Misi ini bertujuan untuk membawa kita lebih dekat ke angkasa lepas

Krew telah bekerjasama dengan beberapa institusi untuk melakukan satu siri saintifik dan teknologi eksperimen dan ujian. Sesetengah daripada mereka membawa implikasi penting untuk manusia yang tinggal di Bumi, tetapi mereka terutamanya menjurus kepada membolehkan penerokaan angkasa lepas lagi. Seperti yang dijelaskan oleh Axiom dalam a baru dilancarkan: “Data yang dikumpul dalam penerbangan akan memberi kesan kepada pemahaman fisiologi manusia di Bumi dan di orbit serta mewujudkan kegunaan teknologi baru yang boleh digunakan untuk pencarian penerbangan angkasa lepas manusia dan manusia di Bumi.”

Topi keledar ruang yang didayakan EEG.

Topi keledar ruang yang didayakan EEG.
Foto: otak.ruang

Contoh yang baik ialah Topi keledar berdaya EEG, yang akan diuji dan dikendalikan oleh krew Ax-1. Bekerjasama dengan Universiti Ben Gurion, pasukan itu akan merekod dan menganalisis isyarat otak dalam usaha untuk mengesan potensi perbezaan neurologi pada manusia semasa bekerja di angkasa. Akhirnya, matlamatnya adalah untuk menyediakan misi angkasa lepas jangka panjang masa hadapan dengan topi keledar yang mudah digunakan dan selesa dan untuk membina “peranti yang tepat untuk mengukur harian untuk kecekapan angkasawan,” menurut otak.ruangsyarikat Israel di belakang topi keledar.

Krew juga akan bereksperimen dengan TESSERAE, atau Struktur Angkasa Elektromagnet Teselasi untuk Penerokaan Persekitaran Boleh Dikonfigurasikan Semula, Adaptif. Ini adalah perkara futuristik, kerana teknologi ini akhirnya boleh menghasilkan satelit pemasangan sendiri. Dinamakan sempena mozek Rom, TESSERAE modular direka untuk menyambung untuk mencipta struktur yang lebih besar, seperti bilik dan cermin parabola. Semasa Ax-1, pasukan akan menguji prototaip yang mampu mengesan kualiti ikatan antara jubin.

Gambaran stesen angkasa pemasangan sendiri TESSERAE di orbit sekitar Marikh.

Gambaran stesen angkasa pemasangan sendiri TESSERAE di orbit sekitar Marikh.
Imej: MIT Space Exploration Initiative/TU Dortmund Fraunhofer Institute

Kerjasama yang melibatkan Klinik Mayo, Klinik Cleveland dan Hospital Kanak-kanak Montreal akan mengkaji kesan mikrograviti terhadap penuaan, kesihatan jantung, tisu tulang belakang dan otak, sakit kronik dan gangguan tidur. Pasukan itu juga akan “memanfaatkan aspek penuaan dipercepatkan persekitaran mikrograviti untuk menilai pra-kanser dan perubahan kanser awal dalam organoid tumor,” dan menguji sistem penulenan udara baharu, antara tugas lain.

Semuanya bermula pada hari Jumaat, cuaca mengizinkan. Ia mengambil sedikit masa, tetapi kami telah memasuki sepenuhnya era di mana individu persendirian—walaupun individu persendirian yang sangat istimewa—boleh terbang ke orbit Bumi rendah dan menggunakan ruang sebagai taman permainan peribadi mereka dan tempat untuk menjalankan perniagaan. Mudah-mudahan mereka akan mengingati kita yang lain.

Ada petua atau komen untuk saya tentang industri penerbangan angkasa lepas? Hubungi saya di george.dvorsky@gizmodo.com.

We would love to give thanks to the writer of this article for this incredible content

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Misi Peribadi Pertama ke ISS


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/