Serahkan misi angkasa lepas kepada bilionair dan robot, kata ahli astronomi diraja

Agensi angkasa dunia harus membatalkan rancangan untuk menghantar angkasawan ke bulan dan Marikh dan menyerahkannya kepada penjelajah dan jutawan yang boleh membiayai dan mempertaruhkan pengembaraan sedemikian secara peribadi, kata ahli astronomi diraja itu.

Tuan Martin Rees berkata penambahbaikan teknikal dan kecerdasan buatan yang lebih canggih bermakna misi robotik menjadi semakin mampu untuk penerokaan, dan juga pembinaan, di angkasa, menjadikannya tidak perlu bagi agensi angkasa untuk mendahului misi manusia yang jauh.

“Kita tidak sepatutnya mempunyai program yang dibiayai secara terbuka untuk menghantar orang ke bulan, masih kurang ke Marikh,” kata Rees. “Ia sangat berisiko, sangat mahal, dan tiada faedah praktikal atau saintifik untuk menghantar manusia. Ia adalah tawaran yang agak buruk untuk pembayar cukai.”

Komen beliau mendorong pembelaan yang kukuh daripada beberapa pakar, yang menekankan bahawa pelayaran angkasa lepas yang disokong kerajaan adalah cara untuk menonjolkan kuasa lembut dan memberikan inspirasi besar, sambil menambah bahawa sektor swasta boleh mengubah ruang angkasa menjadi “barat liar”.

Daftar ke Edisi Pertama, surat berita harian percuma kami – setiap pagi hari kerja pada pukul 7 pagi

Tetapi Rees berpendapat bahawa kita harus menggalakkan dan bersorak kepada penjelajah dan usahawan jutawan yang ingin meninggalkan Bumi untuk mencari pengembaraan dalam semangat Shackleton dan Scott – kedua-duanya meninggal dunia dalam ekspedisi Antartika. Pengasas SpaceX, Elon Musk, telah lama berminat untuk berpindah ke Marikh, sambil menyatakan “terdapat peluang yang baik untuk mati”.

Walaupun pengubahsuaian genetik manusia harus dikawal dengan ketat di Bumi, Rees berkata, peneroka Marikh akan bebas untuk meningkatkan anak-anak mereka untuk menghadapi kehidupan di planet merah. Melakukannya boleh memacu perbezaan spesies itu, tambahnya, meningkatkan prospek usahawan Lembah Silikon yang tidak menentu menjadi stok benih untuk sekumpulan manusia pasca manusia yang lemah, memandangkan graviti Marikh yang lemah.

Martin Rees berkata tiada faedah praktikal atau saintifik untuk menghantar manusia ke angkasa lepas. Gambar: Niklas Halle’n/AFP/Getty Images

“Mereka akan mempunyai setiap insentif untuk cuba mereka bentuk semula diri mereka dan perubahan ini akan menjadi pantas berbanding dengan evolusi Darwin,” kata Rees. “Jika sesuatu berkembang yang agak berbeza daripada manusia masa kini, ia mungkin berkembang daripada mereka, bukan kita.”

Angkasawan kali terakhir menjejakkan kaki ke bulan setengah abad yang lalu. Sejak itu, manusia tidak lagi meneroka lebih jauh daripada beberapa ratus batu ke angkasa lepas, kebanyakannya ke Antarabangsa Angkasa Stesen. Agensi angkasa lepas, termasuk dari AS, Eropah, China dan Rusia, kini berada di landasan untuk kembali ke bulan. Marikh berada di barisan seterusnya.

Kosnya agak besar kerana manusia rapuh. Presiden AS, Joe Biden, telah meminta $26 bilion (£20.6 bilion) untuk Nasa pada 2023, dengan $7.5 bilion diperuntukkan untuk program Artemis yang bertujuan untuk meletakkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di bulan seawal 2025.

“Saya fikir ramai orang menyokong idea sains di angkasa dan menganggap manusia adalah bahagian penting daripada itu. Dalam satu cara mereka, kerana seorang angkasawan mengetahui lebih banyak geologi daripada robot masa kini, “kata Rees. “Tetapi jenis robot yang akan kami hantar dalam 20 tahun mungkin dapat menentukan tempat untuk menggali di Marikh serta mana-mana ahli geologi sebenar boleh.”

Lebih dekat dengan Bumi, Rees khuatir frasa “pelancongan angkasa lepas” menjejaskan bahaya dalam aktiviti itu. Dia mahu ia dijenamakan semula sebagai pengembaraan berisiko tinggi supaya tragedi yang tidak dapat dielakkan tidak menjadi trauma negara, seperti yang berlaku apabila Nasa kehilangan kapal angkasa pada 1986 dan 2003.

Malah perjalanan singkat ke pinggir angkasa, seperti yang dirancang oleh Virgin Galactic, adalah berisiko. “Akan ada kemalangan walaupun dalam penerbangan suborbital ini, dan ia akan menjadi kurang traumatik dan kelihatan kurang bencana jika ia dilihat dalam cara seseorang jatuh dari Everest, dan bukannya nahas pesawat awam,” katanya.

Ahli astronomi, yang menghujahkan kes itu dalam buku baharu, The End of Astronauts, percaya pelayar angkasa lepas persendirian akan memberi inspirasi kepada orang ramai seperti angkasawan agensi angkasa lepas. Tetapi yang lain ragu-ragu.

Prof David Southwood, bekas pengerusi Agensi Angkasa UK dan penyiasat penyelidikan kanan di Imperial College, berkata: “Jika anda pernah berada di dalam bilik dengan Tim Peake dan beberapa ratus pelajar sekolah, terdapat heboh dan semangat kerana dia telah selesai. sesuatu yang sangat sedikit orang telah lakukan, di sempadan terakhir. Mereka fikir ‘dia macam saya’. Anda tidak perlu menjadi jutawan.”

Didier Schmitt, ketua kumpulan strategi dan penyelarasan untuk penerokaan robot dan manusia di Agensi Angkasa Eropah, berkata trend untuk penerbangan angkasa manusia digunakan sebagai kuasa lembut dan unjuran kuasa akan berterusan.

“Retorik robotik lawan manusia angkasa lepas adalah perdebatan lama yang pasti telah digantikan oleh perlumbaan baharu AS dan China untuk bulan dan Marikh,” katanya.

Meninggalkan penerokaan manusia kepada sektor swasta berisiko “pendekatan barat liar di angkasa”, tambahnya, sambil menekankan adalah penting untuk mengimbangi eksploitasi swasta dengan penerokaan awam di angkasa.

“Adalah satu kewajipan bagi kerajaan, dan bukannya pasaran bebas, untuk menarik minat generasi muda,” tambahnya. “Dengan mengambil kira 22,500 calon untuk kor angkasawan Agensi Angkasa Eropah seterusnya adalah mesej yang jelas kepada ahli politik.”

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Serahkan misi angkasa lepas kepada bilionair dan robot, kata ahli astronomi diraja


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/