Set satelit navigasi GPS untuk pelancaran pada roket SpaceX – Spaceflight Now

Tonton liputan langsung kami tentang kira detik dan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 pada 7:24 pagi EST (1224 GMT) pada 18 Januari dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida, dengan satelit navigasi GPS 3 SV06 untuk Angkatan Angkasa AS. Ikuti kami Twitter.

SFN Live

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Pelancaran kedua SpaceX untuk tentera AS dalam tiga hari akan berlepas dari Florida dan menghantar satelit navigasi GPS ke orbit pada hari Rabu, mengukuhkan kedudukan global dan rangkaian masa apabila empat lagi kapal angkasa GPS berada dalam simpanan di kilang Lockheed Martin di Colorado untuk akan dilancarkan mengikut keperluan dalam beberapa tahun akan datang.

Pelancaran misi GPS 3 SV06 Angkatan Angkasa AS — kapal angkasa keenam dalam generasi terbaru satelit GPS 3-siri — ditetapkan pada 7:10 pagi EST (1210 GMT) Rabu dari pad 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida . Roket SpaceX Falcon 9 akan membawa satelit itu ke orbit. Falcon 9 mempunyai tingkap pelancaran selama 15 minit pada hari Rabu.

Pelancaran satelit GPS baharu pada Rabu datang kurang daripada tiga hari selepas roket SpaceX Falcon Heavy meletup dari Pusat Angkasa Kennedy yang membawa dua satelit tentera ke orbit geosynchronous. Misi itu berjaya, kata pegawai Angkatan Angkasa.

Peramal meramalkan lebih 90% peluang cuaca baik pagi Rabu untuk lepas landas Falcon 9 dari Cape Canaveral, tetapi pegawai akan melihat keadaan angin dan laut menurun di kawasan pemulihan penggalak. Terdapat risiko sederhana hingga tinggi keadaan tersebut tidak sesuai untuk pendaratan peringkat pertama, yang boleh mendorong SpaceX untuk menangguhkan pelancaran.

Sebaik sahaja ia berlepas, roket Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) akan menuju ke timur laut dari Cape Canaveral untuk meletakkan satelit GPS 3 SV06 pada ketinggian dan kecenderungan yang betul untuk mencapai kedudukan operasi terakhir dalam buruj GPS.

Berikutan profil pelancaran standard, Falcon 9 akan menyalakan sembilan enjin peringkat pertama yang dijana oleh minyak tanah selama kira-kira dua setengah minit. Penggalak akan ditutup dan turun dari peringkat atas Falcon 9, yang akan terus ke orbit dengan satelit GPS, mula-mula meletakkan muatan ke orbit tempat letak kereta kira-kira lapan minit selepas lepas landas.

Pada masa yang sama, penggalak peringkat pertama Falcon 9 — direka bentuk B1077 — akan jatuh dari langit dan perlahan untuk mendarat di kapal dron SpaceX yang terletak beberapa ratus batu di timur Charleston, Carolina Selatan. Kapal dron itu akan membawa penggalak, ditetapkan untuk melakukan perjalanan kedua ke angkasa lepas, kembali ke Cape Canaveral untuk pengubahsuaian dan digunakan semula pada misi masa depan.

Fairing muatan di bahagian atas Falcon 9 akan terputus beberapa saat selepas enjin peringkat atas dinyalakan untuk kebakaran pertamanya. SpaceX telah menghantar kapal pemulihan ke Atlantik untuk turut mengambil dua bahagian kon hidung untuk digunakan semula, selepas payung terjun aeroshells ke laut.

Kira-kira 63 minit memasuki misi, peringkat atas Falcon 9 akan menyala semula selama kira-kira 44 saat. Enjin berkuasa itu, menjana lebih daripada 200,000 paun tujahan, akan mendorong kapal angkasa GPS 3 SV06 ke orbit memanjang yang membentang ke ketinggian kira-kira 12,550 batu (20,200 kilometer) pada titik tertingginya.

Selepas terbang ke rangkaian komunikasi stesen darat Angkatan Angkasa di Hawaii dan California, roket itu akan menggunakan satelit GPS kira-kira 1 jam dan 29 minit selepas lepas landas.

Dalam tempoh satu hingga dua minggu akan datang, satelit itu akan menggunakan enjin peninggikan orbitnya sendiri untuk bergerak ke Orbit Bumi Sederhana bulat 12,550 batu di atas Bumi pada kecondongan 55 darjah. Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, satelit baharu itu, yang digelar “Amelia Earhart” sempena nama perintis penerbangan, akan ditukar kepada kawalan pengendali Angkatan Angkasa.

Kapal angkasa GPS 3 SV06 adalah yang keenam dalam barisan satelit GPS 3-siri yang dibina oleh Lockheed Martin. Dalam konfigurasi pelancarannya yang dijana sepenuhnya dengan propelan, satelit itu seberat 9,595 paun (4,352 kilogram), menurut Kol. Jung Ha, ketua bahan kanan untuk Delta Pemerolehan Kenderaan Angkasa GPS di Komando Sistem Angkasa.

“Kapal angkasa itu sihat dan semua sistem berfungsi,” kata Ha pada hari Selasa dalam panggilan persidangan dengan wartawan.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Konsep artis satelit GPS 3 di angkasa lepas. Kredit: Lockheed Martin

Andre Trotter, naib presiden sistem navigasi Lockheed Martin, berkata syarikat itu mempunyai empat lagi satelit GPS 3-siri yang sedia untuk “dipanggil” oleh Angkatan Angkasa.

“Kami pada masa ini mempunyai empat lagi satelit GPS di kemudahan Colorado kami yang tersedia untuk pelancaran dan bersedia untuk menjawab panggilan Angkatan Angkasa,” kata Trotter kepada pemberita Selasa dalam sidang akhbar pra-pelancaran. Satelit tersebut, bernombor GPS 3 SV07 hingga SV10, adalah kapal angkasa terakhir dalam kumpulan awal satelit GPS 3 Lockheed Martin yang dipesan oleh Pentagon pada tahun 2008.

Satelit GPS seterusnya, GPS 3 SV07, dijadualkan dilancarkan pada pertengahan 2024 pada roket United Launch Alliance Vulcan. Ia adalah calon untuk menjadi muatan keselamatan negara pertama yang menaiki kenderaan pelancar Vulcan baharu ULA.

Pembinaan lapan satelit GPS 3 pertama diliputi dalam kontrak 2008 bernilai $3.6 bilion. Tentera mengarahkan dua satelit 3 jenis GPS tambahan kemudian. Satelit GPS 3 pertama dilancarkan pada 2018, dan misi terbaharu, SV05, dilancarkan pada Jun 2021.

Pegawai tentera tidak dapat memberikan kos yang tepat untuk kapal angkasa GPS 3 SV06, tetapi kos purata setiap satelit dalam pembelian 2008 berjumlah kira-kira $600 juta dalam dolar yang disesuaikan dengan inflasi.

Siri satelit navigasi GPS 3 direka untuk jangka hayat 15 tahun, peningkatan berbanding hayat reka bentuk tujuh setengah tahun dan 12 tahun bagi satelit GPS generasi sebelumnya. Satelit GPS 3 memberikan ketepatan tiga kali lebih baik dan sehingga lapan kali ganda keupayaan anti-jamming yang lebih baik berbanding kapal angkasa GPS awal, menurut Lockheed Martin.

Satelit GPS 3 juga memperkenalkan isyarat awam L-band baharu yang serasi dengan rangkaian satelit navigasi antarabangsa yang lain, seperti program Galileo Eropah. Menggabungkan isyarat daripada GPS, Galileo dan satelit navigasi lain boleh meningkatkan ketepatan pengukuran kedudukan berasaskan ruang.

Tentera AS menggunakan satelit GPS untuk bom pintar dan peluru berpandu ketepatan lain. Pasukan bergantung pada rangkaian, yang memerlukan sekurang-kurangnya 24 satelit untuk liputan global, untuk menyediakan data kedudukan kutub ke kutub.

Lockheed Martin memenangi kontrak susulan daripada tentera pada 2018 untuk membina sehingga 22 lagi satelit GPS 3F yang dinaik taraf. Angkatan Angkasa telah membuat pesanan tegas dengan Lockheed Martin untuk 10 satelit GPS 3F pertama, yang akan menyediakan tentera dengan keupayaan baharu seperti perlindungan serantau yang dipertingkatkan dan keupayaan anti-jamming yang lebih baik, muatan mencari dan menyelamat yang dinaik taraf, dan pemantul retro laser. tatasusunan untuk membantu menyediakan data yang lebih tepat pada setiap lokasi kapal angkasa di orbit, maklumat yang akan menghasilkan maklumat kedudukan yang lebih tepat untuk pengguna di darat.

L3Harris Technologies membina muatan navigasi untuk satelit GPS 3.

Orang awam menggunakan Sistem Penentududukan Global pada telefon pintar mereka, dan syarikat penerbangan menggunakan isyarat GPS tambahan untuk pendaratan tepat dan navigasi dalam penerbangan. Bank menggunakan isyarat pemasaan daripada satelit GPS untuk menanda masa transaksi kewangan.

“GPS telah menjadi sebahagian daripada infrastruktur negara kritikal kami,” kata Trotter.

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Set satelit navigasi GPS untuk pelancaran pada roket SpaceX – Spaceflight Now


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/