Siapa yang akan menggunakan robot seks? Kajian mengenal pasti jenis personaliti lebih terbuka kepada ‘cinta buatan’

MONTREAL — Bagi sesetengah orang, mereka mungkin terdengar bodoh, sementara yang lain menganggap mereka termenung. Robot seks masih menjadi bidang khusus pada masa ini. Namun mesin bersaiz hidup, seperti hidupan yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan ini hanya akan menjadi lebih realistik. Siapa di Bumi yang terbuka untuk menggunakan robot seks? Penyelidikan baharu dari Universiti Concordia menyiasat ciri keperibadian khusus orang yang mengatakan mereka (dan tidak) bersedia untuk terlibat dengan teknologi erotik ini.

Kajian itu mendapati dua sifat, erotofilia dan mencari sensasi seksual, terbaik meramalkan keterbukaan kepada teknologi erotik tersebut. Erotofilia merujuk kepada hubungan seks dengan perasaan positif.

Menurut penyelidik utama Simon Dubé, jika pasaran robot seks akan berkembang dan menjadi lebih biasa, adalah penting bagi pihak berkepentingan yang terlibat untuk lebih memahami khalayak sasaran mereka. Apa yang membuatkan seseorang berminat dengan cinta buatan? Sebaliknya, ciri personaliti manakah yang dikaitkan dengan mengelakkan teknologi sedemikian?

“Amat penting untuk memahami siapa pengguna pertama dan dari mana permintaan awal datang,” Dubé, bekas Sarjana Awam Concordia yang menamatkan PhD pada musim panas ini, berkata dalam a pelepasan universiti. “Syarikat yang membuat mereka perlu tahu untuk menyesuaikan dan membangunkan teknologi ini.”

Penemuan ini berdasarkan data yang dikumpul di kalangan hampir 500 orang dewasa melalui tinjauan dalam talian yang bertanya tentang pandangan terhadap robot seks. Sebagai permulaan, responden personaliti dinilai menggunakan ukuran yang disahkan Lima Besar, yang merupakan model piawai termasuk ciri-ciri menyeluruh keterbukaan, persetujuan, ketelitian, neuroticism dan extraversion.

“Penilaian personaliti membantu kami meramalkan kemungkinan pemikiran, emosi dan tingkah laku orang merentasi semua jenis situasi, termasuk yang mengenai seksualiti mereka — dan dalam kes ini, kesediaan mereka untuk terlibat dengan teknologi erotik baharu seperti robot seks,” tambah Dubé, yang akan melanjutkan pelajarannya sebagai felo pasca doktoral di Institut Kinsey di Indiana musim gugur ini.

Walau bagaimanapun, Dubé dan pasukannya juga menyedari bahawa kategori ini mungkin terlalu luas. Jadi, mereka menambah model yang menangani sikap responden terhadap seks dan teknologi. Model ini juga menampilkan nilai penting yang mengukur kedua-dua sikap positif terhadap kebaruan dan keinginan untuk mempunyai pengalaman erotik baharu. Ini membenarkan pengarang kajian menilai sifat yang berkaitan dengan erotofilia/fobia, atau sikap positif/negatif berkenaan seks, sifat yang dikaitkan dengan teknofilia/fobia, atau sikap positif/negatif berkenaan teknologi, dan sifat yang dikaitkan. kepada pencarian sensasi seksual.

Lelaki lebih cenderung menggunakan robot seks

Keputusan menunjukkan Big Five hanya berkorelasi minimum dengan kesediaan untuk terlibat dengan robot seks. Dubé menyatakan perkara ini dijangka, dengan mengambil kira keluasan setiap kategori. Walaupun begitu, apabila penyelidik menumpukan pada sifat yang lebih berkait rapat dengan subjek khusus robot seks, cerita itu berubah. “Kami mendapati bahawa erotofilia dan pencarian sensasi seksual, serta keghairahan untuk pengalaman erotik baharu, pelbagai atau lebih sengit, adalah pendorong utama di sebalik kesediaan orang ramai untuk terlibat dengan teknologi baharu ini,” Dubé menerangkan. “Technophilia dan pencarian sensasi bukan seksual juga dikaitkan, tetapi hanya lemah.”

Perlu juga diperhatikan bahawa secara keseluruhan, lelaki kelihatan lebih berminat dengan robot seks berbanding wanita. Sementara itu, subjek yang dikenal pasti sebagai tidak mematuhi jantina atau tidak binari menunjukkan corak minat yang sama seperti lelaki yang mengenal pasti cis. Peserta tidak diminta untuk mendedahkan orientasi seksual mereka untuk kajian ini.

Lebih-lebih lagi, pasaran robot seks semasa banyak memenuhi keperluan lelaki heteroseksual. Robot erotik wanita, dipanggil gynoids, dilihat lebih kerap dalam media, pengiklanan dan tapak web. Gynoid mewah boleh berharga sehingga $15,000 dolar. Dubé percaya wanita mewakili pasaran yang belum diterokai untuk robot seks, terutamanya memandangkan wanita kini merupakan majoriti pengguna mainan seks.

“Pada masa ini, wanita mungkin tidak merasakan bahawa produk itu memenuhi keutamaan atau keperluan mereka sendiri, atau ia terlalu mahal untuk sesuatu yang tidak semestinya rumit atau menarik,” katanya menyimpulkan.

The belajar diterbitkan dalam Komputer dalam Tingkah Laku Manusia.

We wish to thank the author of this write-up for this incredible content

Siapa yang akan menggunakan robot seks? Kajian mengenal pasti jenis personaliti lebih terbuka kepada ‘cinta buatan’


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/