Siasatan CAPSTONE NASA Masih Dalam Bahaya, Walaupun Berjaya

Penggambaran artis CAPSTONE.

Penggambaran artis CAPSTONE.
Imej: NASA

Satu siri isu teknikal berikutan manuver pembetulan kursus ketiga yang berjaya mengancam untuk mengenepikan misi CAPSTONE NASA. Pengawal mengatakan mereka sedang membuat kemajuan dengan cubesat kecil, tetapi mereka belum bersedia untuk mencuba operasi pemulihan lagi.

Satelit seberat 55 paun (25 kilogram) itu menghadapi kesukaran sama ada semasa atau selepas manuver pembetulan kursus ketiganya, yang berjaya dilakukan pada 8 September. CAPSTONE kekal dalam laluan yang dirancang ke Orbit Halo Letak Berhampiran (NRHO) mengelilingi Bulan, tetapi masalah teknikal yang tidak diketahui menyebabkannya masuk ke dalam kejatuhan. Siasatan dilancarkan pada 28 Jun dan menghampiri penghujung perjalanan selama empat bulan ke Bulan.

Pengawal sedang mengusahakan rancangan untuk meruntuhkan cubesat supaya ia boleh mengarahkan panel solarnya dengan betul dan mengecas semula baterinya. CAPSTONE, singkatan dari Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment, kini beroperasi pada kuasa rendah akibat daripada anomali itu, tetapi tidak lagi menghabiskan lebih banyak tenaga daripada yang dikumpul. Siasatan itu juga menangani beberapa isu suhu yang membimbangkan. Pasukan pemulihan yang terdiri daripada pakar dari Advanced Space, NASA, Terran Orbital dan Stellar Exploration kini dihalang oleh isu komunikasi, walaupun Rangkaian Deep Space NASA telah dipautkan cubesat yang terkepung kepada pengawal di Bumi.

Terdapat beberapa berita baik untuk dilaporkan. Jurucakap Advanced Space memberitahu Gizmodo bahawa isu komunikasi telah bertambah baik dengan ketara, dan keadaan kuasa CAPSTONE “nampaknya mencukupi” untuk membolehkan pemanasan berterusan sistem pendorongnya, “yang jatuh di bawah suhu operasinya.”

Kuasa CAPSTONE kini terhad kerana ia tidak dapat mengarahkan panel solarnya dengan betul berbanding Matahari. Yang menggalakkan, sistem propelan dan pendorong kapal angkasa kekal dalam keadaan yang boleh dipulihkan, kata jurucakap itu. Setelah suhu sistem pendorong CAPSTONE stabil kepada 5 darjah Celcius (41 darjah Fahrenheit) selama 12 jam atau lebih, jurutera akan menilai sistem sebagai penyediaan operasi pemulihan yang belum selesai. “Maklumat mengenai punca anomali telah diperoleh dan sedang dinilai, dan pelan pemulihan yang mengurangkan risiko tingkah laku anomali selanjutnya sedang dibangunkan,” tambah jurucakap itu.

Pasukan pemulihan belum mencapai keputusan tentang bila ia akan cuba meruntuhkan kapal angkasa itu, tetapi seorang jurucakap berkata “pasukan sedang bekerja keras untuk membuat kemajuan berpandukan apa yang kami pelajari daripada data dengan matlamat yang jelas untuk meminimumkan risiko selanjutnya terhadap misi.” Tidak perlu tergesa-gesa untuk melakukan prosedur pemulihan, kerana manuver pembetulan kursus keempat daripada tujuh CAPSTONE yang dirancang tidak akan berlaku sehingga pertengahan Oktober. Pembetulan kursus ketiga berjalan seperti yang dirancang, jadi CAPSTONE masih berada pada trajektori yang sepatutnya.

Projek CAPSTONE bernilai $30 juta berfungsi sebagai misi pengakap untuk NASA yang akan datang program Artemis. NASA dan rakan kongsi antarabangsanya telah mengumumkan rancangan untuk membina stesen angkasa bulan, yang dipanggil Gerbang, dalam NHRO, tetapi orbit yang stabil secara graviti ini masih belum diuji. Di situlah CAPSTONE masuk, jadi misi penting ini boleh kembali ke landasan yang betul.

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Siasatan CAPSTONE NASA Masih Dalam Bahaya, Walaupun Berjaya


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/