SpaceX akan melancarkan satelit Globalstar pada misi Falcon 9 yang misteri – NASASpaceFlight.com

SpaceX akan melancarkan roket Falcon 9nya dalam misi rahsia pada awal pagi Ahad. Liftoff dirancang untuk 12:27 AM EDT (04:27 UTC) dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, dengan misi rasmi roket itu ialah penempatan satelit pengganti tunggal untuk pengendali komunikasi Globalstar.

Kapal angkasa Globalstar-2 FM15 telah dihasilkan oleh Thales Alenia Space sebagai sebahagian daripada Buruj generasi kedua Globalstar satelit komunikasi orbit Bumi rendah (LEO). Walaupun 24 kraf saudaranya telah digunakan antara 2010 dan 2013, ia kekal di Bumi sehingga kini sebagai alat ganti tanah. Kini, ia akan dilancarkan untuk memperkukuh rangkaian kerana satelit sedia ada mula menunjukkan usia mereka.

Globalstar menggunakan kumpulan satelitnya untuk menyediakan komunikasi suara dan data di seluruh dunia. Buruj generasi pertama syarikat itu digunakan antara 1998 dan 2000 dan terdiri daripada 48 satelit operasi serta alat ganti di orbit. Sistem generasi kedua pada asalnya direka dengan 32 satelit tetapi dikecilkan kepada 24 yang kini berada di orbit.

Satelit generasi kedua ini, termasuk FM15, adalah berdasarkan platform Extended Lifetime Bus 1000 (ELiTeBus-1000) Thales dan mempunyai jangka hayat operasi selama 15 tahun. 24 satelit yang sudah berada di orbit telah dilancarkan dalam kumpulan enam di atas Roket Soyuz-2-1a/Fregat, yang terbang dari Kosmodrom Baikonur. Globalstar bercadang untuk menggantikan satelit ini dengan kapal angkasa generasi ketiga yang akan dipindahkan secara berperingkat mulai 2025. Awal tahun ini syarikat itu telah memberikan kontrak kepada MDA Corporation Kanada untuk membina 17 satelit pengganti pertama.

FM15 adalah sebahagian daripada kumpulan awal 25 satelit yang diperoleh untuk buruj generasi kedua Globalstar. Syarikat itu berhasrat untuk memesan satelit tambahan sebagai alat ganti; bagaimanapun, pada 2011 Thales menolak pesanan untuk tambahan enam kapal angkasa selepas pertikaian kontrak antara kedua-dua syarikat. Ini telah menjadikan FM15 sebagai satu-satunya satelit ganti Globalstar yang tersedia, dan ia telah disimpan dalam simpanan sehingga sekarang. Pelancaran FM15 akan membantu memastikan buruj beroperasi sehingga satelit yang dibina MDA mula datang dalam talian.

Dengan jisim 700 kilogram, satelit Globalstar-2 jauh di bawah kapasiti tampung SpaceX Roket Falcon 9 yang telah dipilih untuk menghantarnya ke orbit. Selain itu, Falcon 9’s penggalak peringkat pertama dijadualkan mendarat di atas Kapal Drone Pelabuhan Angkasa Berautonomi (ASDS) Baca sahaja Arahan ke bawah Cape Canaveral. ASDS biasanya digunakan apabila roket membawa muatan yang lebih berat atau menyasarkan orbit yang lebih tinggi, di mana kekangan prestasi menghalangnya menerbangkan profil Kembali Ke Tapak Pelancaran (RTLS).

Faktor-faktor ini memberi berat kepada khabar angin bahawa muatan rahsia Kerajaan AS juga boleh berada di atas roket untuk pelancaran Ahad, menyertai Globalstar-2 FM15 untuk perjalanan ke orbit. Jika ya, ini adalah tahap kerahsiaan yang luar biasa tinggi: untuk kebanyakan pelancaran sulit, agensi yang bertanggungjawab sekurang-kurangnya dikenal pasti dan pelancaran diumumkan – selalunya dengan nama misi yang tidak diklasifikasikan seperti sebutan NRO Launch (NROL) yang digunakan oleh misi untuk National Pejabat Peninjau (NRO).

Satu pengecualian masa lalu yang ketara untuk amalan ini ialah pelancaran Falcon 9 sebelumnya, yang dijalankan pada Januari 2018. Pelancaran itu membawa satelit bernama Zuma, dibina oleh Northrop Grumman untuk pelanggan Kerajaan AS yang masih tidak didedahkan. Menjalankan misi RTLS, Falcon berjaya menghantar Zuma ke orbit Bumi rendah yang dirancang dengan kecondongan sekitar 51°.

Sebagai sebahagian daripada muatan, bagaimanapun, Northrop Grumman telah menyediakan mekanisme pemisahan mereka sendiri untuk memasang Zuma pada roket, dan ini dilaporkan gagal beroperasi. Ini bermakna satelit itu masih melekat pada pentas atas Falcon apabila ia melakukan pembakaran deorbit untuk melupuskan dirinya dengan selamat dan musnah apabila pentas terbakar di atmosfera Bumi semasa kemasukan semula.

Dua satelit Globalstar-2 disediakan untuk pelancaran sebelumnya (Kredit: Arianespace)

Dengan buruj Globalstar yang beroperasi dalam orbit 52°, jika FM15 mempunyai penumpang bersama yang merupakan pengganti atau pengganti Zuma, roket tidak perlu membuat pelarasan yang ketara pada orbitnya untuk menggunakan kedua-dua satelit pada rancangan mereka. kursus. Sebaliknya, pelancaran Zuma tidak memerlukan ASDS untuk pemulihan – walaupun ini boleh dijelaskan oleh kehadiran tambahan satelit Globalstar dan keperluan untuk menggunakan satelit ke orbit yang berbeza.

Dua pelancaran NRO juga telah diterbangkan ke orbit yang cenderung sama dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kedua-duanya menaiki roket Falcon 9. NROL-76 telah dilancarkan pada Mei 2017 dan NROL-108, yang terdiri daripada dua satelit, diikuti pada Disember 2020. Pada masa ini tidak jelas sama ada misi ini berkaitan antara satu sama lain, dengan pemerhati membuat spekulasi bahawa mereka mungkin penunjuk perasaan teknologi.

Mungkin juga muatan kedua mungkin merupakan satelit ringan yang lain – atau, sememangnya, beberapa satelit yang lebih kecil – meninggalkan Falcon 9 dengan lebih banyak prestasi untuk dibelanjakan untuk pergerakan mengubah orbit. Ini mungkin membenarkan ia memunggah kargo rahsianya ke orbit yang berbeza sepenuhnya selepas pertama kali menjatuhkan kapal angkasa Globalstar pada trajektori yang dirancangnya.

Sama ada cara, kecuali sebarang pengakuan rasmi mengenai aspek rahsia pelancaran Ahad, petunjuk pertama tentang apa yang Falcon 9 telah digunakan ke orbit mungkin datang daripada pemerhati satelit amatur yang menghantar pemerhatian mereka ke senarai mel seperti SeeSat-L.

SpaceX akan melancarkan satelit Globalstar pada misi Falcon 9 yang

Falcon 9 B1061 di SLC-40 menjelang misi Transporter-4 pada April (Kredit: Julia Bergeron untuk NSF)

Sebelum muatan boleh diperhatikan di orbit, bagaimanapun, mereka perlu sampai ke sana terlebih dahulu. SpaceX akan menggunakan roket Falcon 9 untuk menjalankan misi Ahad, dengan pelepasan berlaku dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 (SLC-40) di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral.

Falcon 9 ialah roket dua peringkat yang terdiri daripada penggalak peringkat pertama yang boleh digunakan semula dan peringkat kedua yang boleh dibelanjakan. fairing muatan – yang juga boleh dipulihkan dan digunakan semula – melampirkan satelit di hidung roket. SpaceX melancarkan Falcon 9 pertamanya pada Jun 2010, dan kenderaan itu sejak itu telah menyelesaikan lebih 150 misi yang berjaya, dengan hanya satu kegagalan dalam penerbangan.

Sembilan enjin Merlin-1D, dibangunkan secara dalaman oleh SpaceX, menggerakkan peringkat pertama roket semasa fasa awal penerbangannya. Selepas berlepas dari SLC-40, roket itu akan berguling dan melonjak ke arah timur laut untuk sejajar dengan orbit sasarannya. Kira-kira 70 saat dalam penerbangan, ia akan melalui Max-Q, kawasan tekanan dinamik maksimum, menjadi supersonik pada masa yang sama.

Peringkat pertama yang akan menggerakkan misi Ahad ialah penggalak B1061-9. Seorang veteran dalam lapan pelancaran sebelumnya, ia mula terbang pada November 2020 dan telah menerbangkan salah satu koleksi misi yang paling eklektik untuk mana-mana penggalak Falcon 9. Dua misi pertamanya didedikasikan untuk program Kru Komersial NASA, membantu penerbangan putaran krew operasi pertama program itu ke Stesen Angkasa Antarabangsa dengan meningkatkan Crew Dragons Ketahanan dan Berusaha ke orbit dalam misi Crew-1 dan Crew-2 masing-masing.

Pelancaran uncrewed pertama penggalak itu datang pada Jun 2021 apabila ia membantu menggunakan satelit komunikasi SXM-8 untuk SiriusXM sebelum menerbangkan misi Naga Kargo, CRS-23, pada bulan Ogos. B1061 pelancaran kelima menggunakan Penjelajah Polarimetri X-Ray Pengimejan NASA (IXPE) Disember lepas. Sejak itu, penggalak telah menjalankan pelancaran Starlink – Kumpulan 4-7 pada bulan Februari – dan telah terbang dua misi Pengangkut berbilang muatan terkini pada bulan April dan Mei.

1655604159 139 SpaceX akan melancarkan satelit Globalstar pada misi Falcon 9 yang

B1061 memulakan pelancarannya sebelum ini, Transporter-5, pada bulan Mei (Kredit: Julia Bergeron untuk NSF)

B1061-9 akan menggerakkan misi hari Ahad selama kira-kira dua minit dan 31 saat pertama penerbangan sebelum enjinnya dimatikan: acara yang ditetapkan Cutoff Enjin Utama, atau MECO. Pemisahan peringkat akan berlaku kira-kira empat saat kemudian, dengan peringkat kedua Falcon diteruskan ke orbit dengan muatan manakala B1061-9 mula kembali ke Bumi. Peringkat kedua akan menyalakan enjin Merlin Vacuum (MVac) tunggalnya, versi Merlin-1D yang dioptimumkan vakum, kira-kira lapan saat selepas pementasan.

Dua bahagian fairing jatuh dari roket pada T+ dua minit dan 54 saat, setelah menyelesaikan tugas mereka melindungi muatan semasa pendakian melalui atmosfera. Selepas kemasukan semula, setiap separuh fairing akan menggunakan payung terjun semasa ia turun ke Lautan Atlantik, di mana bot pemulihan SpaceX akan mengambilnya dan mengembalikannya ke pantai untuk digunakan semula pada masa hadapan.

Peringkat kedua akan melengkapkan satu siri tiga luka bakar sebelum menggunakan muatan Globalstar pada T+ satu jam, 53 minit dan 21 saat. Jika sebarang muatan rideshare yang tidak diumumkan akan digunakan pada misi Ahad, tidak jelas sama ada ia akan berpisah sebelum atau selepas Globalstar.

Sementara peringkat kedua diteruskan ke orbit untuk memenuhi objektif utama misi Ahad, B1061-9 akan kembali ke Bumi. Selepas pemisahan peringkat, ia akan mengorientasikan semula dirinya dan menggunakan sirip grid yang akan membantu memberikan panduan semasa ia jatuh semula melalui atmosfera. Dengan kapal dron Hanya Baca Arahan diposisikan ke bawah untuk menerimanya, tiada lecuran rangsangan diperlukan semasa misi ini, jadi ia hanya perlu membuat lecur masuk dan mendarat semasa penerbangan ini.

(Kapsyen foto: B1061 kembali ke Port Canaveral di atas kapal Hanya Baca Arahan selepas misi Transporter-4)

Pembakaran masuk membantu mengurangkan pemanasan di atas pentas kerana ia memasuki semula atmosfera, menggunakan tiga enjin Merlin-1D. Sejurus sebelum pendaratan, enjin tengah akan menyala semula untuk pembakaran pendaratan, memperlahankan B1069-9 kepada sentuhan lembut pada dek Just Read The Instructions.

Pelancaran Ahad ini akan menjadi misi Falcon 9 ketiga dalam masa 36 jam, yang telah menggunakan ketiga-tiga pad pelancaran SpaceX. Ketiga-tiga pelancaran itu bermula dengan misi Starlink dari tapak pelancaran Falcon di Pantai Timur yang lain: Kompleks Pelancaran 39A di Pusat Angkasa Kennedy, pada 12:09 PM EDT (16:09 UTC) pada hari Jumaat. Ini diikuti dengan pelancaran satelit pengimejan radar SARah-1 Jerman dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di Pantai Barat pada hari Sabtu. Pelancaran SArah-1 berlepas pada 7:19 PG PDT (14:19 UTC), kurang daripada 15 jam sebelum misi Globalstar.

(Imej utama: A Falcon 9 duduk di SLC-40 sebelum melancarkan misi Turksat-5A pada Januari 2021. Kredit: Stephen Marr untuk NSF)We wish to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

SpaceX akan melancarkan satelit Globalstar pada misi Falcon 9 yang misteri – NASASpaceFlight.com


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/