SpaceX Baru sahaja Melepaskan Tiga Pelancaran dalam 36 Jam

Roket SpaceX Falcon 9

Roket Falcon 9 SpaceX melancarkan satelit pengimejan tentera SArah 1 Jerman ke orbit pada 18 Jun.
Foto: SpaceX

Ia adalah hujung minggu yang sibuk untuk SpaceX, dengan syarikat angkasa lepas swasta melancarkan tiga roket Falcon 9 ke orbit dalam tempoh tiga hari. Pelancaran terakhir SpaceX mungkin telah membawa muatan kerajaan terperingkat selain melancarkan satelit ganti pada harga rendah Earth pengendali orbit Globalstar.

Pelancaran berturut-turut bermula Jumaat dari Kompleks Pelancaran Pusat Angkasa Kennedy 39A, di mana roket Falcon 9 membawa 53 BintangLsatelit dakwat untuk mengorbit sebagai sebahagian daripada megaburuj internet jalur lebar syarikat yang semakin berkembang. Penggalak peringkat pertama roket itu mencipta rekod baharu untuk SpaceX, menandakan penerbangan ke-13 dan mendarat untuk penggalak boleh guna semula.

Keesokan harinya, Falcon 9 milik SpaceX dilancarkan satelit pengimejan radar untuk tentera Jerman. SaRah-1, dibina oleh Airbus, dilancarkan dari Kompleks Pelancaran Angkasa 4E di Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California untuk menggantikan sistem SAR-Lupe sedia ada. Satelit ini direka untuk menyampaikan imej permukaan Bumi pada bila-bila masa sepanjang hari, tanpa mengira keadaan cuaca.

Pada hari Ahad, SpaceX membuat perlawanan akhir pelancaran hujung minggu. sayaroket Falcon 9 ketiga berlepas dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida. Syarikat itu mengenal pasti satu muatan pada roket itu, Globalstar FM15, satelit ganti untuk telefon dan syarikat komunikasi data berkelajuan rendah Globalstar.

Walau bagaimanapun, beberapa laporan mencadangkan bahawa satelit tunggal ini bukan satu-satunya yang melaju ke tahap rendah Eorbit seni. Mereka yang memerhatikan pelancaran dan penggunaan muatan Globalstar menyedari bahawa roket itu sporting tiga lecur luar biasa dan mendarat pada Kapal Drone Pelabuhan Angkasa Berautonomi, yang digunakan apabila roket itu membawa muatan yang lebih berat, walaupun muatan Globalstar mungkin cukup ringan untuk mendarat semula di pad pelancaran, mengikut AngkasaBerita.

Selain itu, SpaceX menyediakan a video daripada penempatan muatan ke orbit, yang menunjukkan bahawa ia telah digunakan hampir dua jam selepas lepas landas. Video itu menunjukkan apa yang mungkin a penyesuai muatan pada peringkat kedua roket, menunjukkan bahawa roket itu mungkin telah menggunakan muatan lain selepas pembakaran pertamanya. Keadaan misteri memberi kepercayaan kepada khabar angin mencadangkan bahawa SpaceX mempunyai melancarkan muatan kerajaan terperingkat AS. SpaceX belum mengesahkan muatan kedua dan tidak segera menjawab permintaan Gizmodo untuk komen.

Pelancaran Ahad menandakan pelancaran SpaceX yang ke-26 pada tahun 2022, dan syarikat itu merancang untuk pergi lebih besar untuk sepanjang tahun ini. Selepas lulus penilaian alam sekitar oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan untuk cadangan pengembangan tapak di Boca Chica, Texas, Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk mengumumkannya roket berat Starship akan bersedia untuk pelancaran orbit pertamanya pada bulan Julai. Musk berharap Starship akan mengangkut StarL generasi seterusnya syarikat itusatelit dakwat ke orbit, yang menyebabkan sesetengah ahli astronomi bimbang tentang potensi mereka gangguan dalam pemerhatian kosmos. SpaceX juga baru-baru ini memecat beberapa pekerja kerana kritikan terhadap tingkah laku Musk.We wish to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

SpaceX Baru sahaja Melepaskan Tiga Pelancaran dalam 36 Jam


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/