SpaceX berjaya memulangkan empat angkasawan dari Stesen Angkasa Antarabangsa

Empat angkasawan berjaya pulang ke Bumi dalam kapal angkasa SpaceX Crew Dragon hari ini, menamatkan tempoh enam bulan mereka di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Selepas berlepas dari ISS awal pagi Khamisanak kapal menyelam melalui atmosfera Bumi sebelum memercik ke bawah di bawah payung terjun di luar pantai Florida pada 12:43 AM ET.

Di atas kapal Crew Dragon adalah tiga angkasawan NASA – Tom Marshburn, Raja Chari, dan Kayla Barron – serta angkasawan Jerman Matthias Maurer dengan Agensi Angkasa Eropah. Angkasawan, sebahagian daripada misi yang dipanggil Crew-3, dilancarkan ke angkasa lepas dalam Crew Dragon yang sama pada bulan November. Sejak berlabuh dengan ISS, mereka telah tinggal dan bekerja di makmal mengorbit, menjalankan eksperimen sains dan menyelenggara stesen melalui laluan angkasa.

Angkasawan Crew-3 juga mempunyai pengalaman yang agak meriah di angkasa lepas. Tidak lama selepas mereka tiba di ISS, Rusia memusnahkan salah satu satelitnya sendiri dengan peluru berpandu berasaskan darat, mewujudkan awan serpihan yang pada mulanya mengancam integriti stesen angkasa lepas. Sejurus selepas pemusnahan satelit, angkasawan Crew-3 dan angkasawan Rusia di atas ISS terpaksa berlindung di dalam kapal angkasa mereka sekiranya serpihan yang terhasil merosakkan stesen angkasa dan mereka perlu melarikan diri dengan cepat. Nasib baik bagi penduduk stesen, serpihan itu tidak membahayakan ISS, dan kru dapat kembali ke jadual kerja biasa.

Beberapa bulan selepas kejadian itu, Rusia kemudian menyerang Ukraine, meningkatkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan Rusia di Bumi. Itu menyebabkan ramai yang mempersoalkan kestabilan perkongsian ISS antara NASA dan Rusiasyarikat angkasa lepas negeri, Roscosmos, dan terdapat kebimbangan bahawa operasi di atas kapal angkasa mungkin terjejas. Akhirnya angkasawan Crew-3 meneruskan kerja mereka seperti yang dirancang bersama rakan sekerja Rusia mereka, dan mereka juga mengalu-alukan kru angkasawan Rusia yang baharu ke stesen itu pada bulan Mac. Sementara ketua Roscosmos, Dmitry Rogozin, terus memberi petunjuk tentang a kemungkinan berakhirnya perjanjian ISS RusiaPentadbir NASA Bill Nelson memberi jaminan kepada Kongres pada 3 Mei bahawa ia adalah perniagaan seperti biasa di atas ISS dan bahawa Rusia masih belum menarik diri daripada perkongsian itu.

Kepulangan selamat Crew-3 menandakan berakhirnya satu lagi misi penerbangan rutin manusia ke ISS untuk SpaceX dan NASA. SpaceX memegang kontrak dengan NASA untuk menghantar angkasawan secara berkala ke dan dari Stesen Angkasa Antarabangsa, sebahagian daripada inisiatif yang dipanggil Program Krew Komersial. Crew-3 ialah misi operasi ketiga SpaceX ke ISS untuk NASA serta kali kelapan syarikat itu melancarkan angkasawan ke angkasa lepas.

Kini Crew-3 selamat kembali ke Bumi, misi SpaceX dan NASA seterusnya akan bermula dengan sungguh-sungguh. Pada 27 April, tiga angkasawan NASA dan seorang angkasawan Itali dengan Agensi Angkasa Eropah dilancarkan ke ISS pada Crew Dragon yang lain, sebahagian daripada misi Crew-4 SpaceX. Angkasawan Crew-3 berada di atas kapal untuk menyambut mereka dan membantu membiasakan mereka dengan ISS. Angkasawan Crew-4 dijadualkan kekal di ISS sehingga musim gugur.

We wish to say thanks to the author of this post for this remarkable web content

SpaceX berjaya memulangkan empat angkasawan dari Stesen Angkasa Antarabangsa


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/