SpaceX bersiap sedia untuk pelancaran Starlink berturut-turut dari California dan Florida

Kemas kini: Penerbangan Angkasa Lepas seterusnya melaporkan bahawa SpaceX telah menangguhkan Starlink 4-15 hingga 4:38 petang EDT, 14 Mei, menamatkan kemungkinan segera rekod SpaceX baharu untuk masa antara pelancaran.

Selepas beberapa hari kelewatan mendorong misi lebih rapat, SpaceX kini bersedia untuk melancarkan dua kelompok 53 satelit Starlink hanya selang lapan jam – satu dari Florida dan satu lagi dari California.

Pada asalnya dijadualkan untuk dilancarkan pada awal 10 Mei, yang akan mengikat rekod pemulihan pad pelancaran Vandenberg Space Force Base (VSFB) SLC-4E SpaceX, Starlink 4-13 merosot kepada 12 Mei dalam beberapa hari terakhir. 2400 batu (~3900 km) ke timur, misi Starlink 4-15 SpaceX – bersiap sedia untuk melancarkan dari pad LC-40 Cape Canaveral Space Force Station (CCSFS) syarikat – baru-baru ini mendapati dirinya berada di dalam bot bertentangan.

Pada 22 April, Spaceflight Now dilaporkan bahawa Starlink 4-15 dijadualkan dilancarkan tidak lebih awal daripada (BERSIH) 8 Mei. Pada masa itu, Starlink 4-13 juga dijadualkan dilancarkan pada 8hb, meletakkan dua misi Starlink hanya beberapa jam sahaja. Pada 28 April, Spaceflight Now dikemas kini kalendar pelancarannya yang bersumberkan baik, mendedahkan bahawa Starlink 4-13 telah menurun kepada 10 Mei dan Starlink 4-15 kepada 16 Mei, menamatkan persetujuan mereka. Akhirnya, pada 7 Mei dan 8 Mei, jurugambar Ben Cooper dilaporkan bahawa Starlink 4-15 telah berpindah naik hingga 2:08 pagi EDT (06:08 UTC), 13 Mei dan dokumen FAA mendedahkan bahawa Starlink 4-13 telah merosot sekali lagi ke 3:29 petang PDT (22:29 UTC), 12 Mei.

Dalam erti kata lain, misi sekali lagi mendapati diri mereka hanya selang beberapa jam selepas berminggu-minggu juggling dan kelewatan yang tidak berkaitan. Tanpa isu tambahan, Starlink 4-13 dan Starlink 4-15 dijadualkan untuk dilancarkan hanya 7 jam 41 minit. Ditetapkan pada akhir 2021, the masa paling singkat antara dua pelancaran Falcon pada masa ini ialah 15 jam dan 17 minit. Tetapi di atas segala-galanya, bolak-balik berterusan – hanya berakhir dengan kedua-dua pelancaran sekali lagi hanya selang beberapa jam – menunjukkan betapa menyakitkan dan tidak memaafkan perancangan di sebalik setiap jadual pelancaran roket sebenarnya.

Sewajarnya, kapal dron Starlink 4-13 menuju ke laut hanya ~60 jam sebelum pelancaran yang dijadualkan dan kapal dron Starlink 4-15 masih belum berlepas, memastikan tarikh pelancaran kedua-dua misi tidak pasti kerana mereka boleh tanpa menjamin bahawa kelewatan akan datang. Kedua-dua kapal dron mesti ditarik kira-kira 400 batu ke bawah pada kelajuan yang hampir tidak melebihi 8-10 mph, diterjemahkan kepada perjalanan minimum dua hari walaupun dengan sifar hentian, kelembapan atau lencongan.

Di luar potensi pemecahan rekod, Starlink 4-13 adalah misi biasa yang akan melancarkan 53 lagi satelit Starlink V1.5 ke kecenderungan 53.2 darjah biasa, yang bermaksud bahawa ia akan berakhir di ‘cangkang’ yang sama seperti satelit lain dalam cangkerang ‘Kumpulan 4’ Starlink. Walaupun dilancarkan dari pantai bertentangan AS, Starlink 4-15 akan hampir sama dan dijangka menggunakan 53 lagi satelit Starlink V1.5 ke cangkang orbit yang sama. Walau bagaimanapun, nampaknya Starlink 4-15 kehendak mempunyai beberapa ciri yang sangat luar biasa.

Daripada melakukan gerakan ‘dogleg’ seperti kayu hoki untuk mengelak menerbangkan mana-mana pulau berpenduduk di Bahamas, Falcon 9 akan terus menerbangkan pulau barat terbesar di negara itu. dan cuba mendarat betul-betul di tengah-tengah kepulauan, berpotensi mendarat di atas kapal dron hanya 5-15 batu dari Nassau dan beberapa pulau lain. Fakta sahaja bahawa SpaceX dapat meyakinkan kedua-dua Bahamas dan FAA AS untuk membenarkannya menerbangkan trajektori yang ditunjukkan di atas adalah sangat mengagumkan dan mendustakan dalam mempercayai kepakaran SpaceX dan keselamatan dan kebolehpercayaan Falcon 9. Pada masa yang sama, SpaceX mungkin mengambil sedikit risiko, kerana margin kecil trajektori untuk ralat mungkin bermakna sistem penamatan penerbangan automatik Falcon 9 akan diprogramkan untuk memusnahkan roket pada sedikit penyelewengan daripada trajektori yang dirancang.

Menambah keanehan, Starlink 4-15 akan menjadi yang pertama dalam barisan panjang 45 Starlink yang berdedikasi dilancarkan untuk memperkenalkan penggalak Falcon 9 baharu. mengikut Penerbangan Angkasa Lepas seterusnya, Falcon 9 B1073 akan mendakwa bahawa perkara yang luar biasa dahulu, hampir keseluruhannya membalikkan jadual pada duluan pelanggan kerajaan konservatif – masih malu tentang kebolehgunaan semula SpaceX – berebut untuk mendapatkan peluang pelancaran yang semakin jarang berlaku pada penggalak Falcon 9 baharu. Sebagai alternatif, mungkin – tetapi tidak mungkin – SpaceX melaksanakan perubahan ketara pada Falcon 9 B1073 yang ingin disahkan secara bebas sebelum mempertaruhkan muatan pelanggan.

Jika bernasib baik, roket baharu itu akan beraksi dengan sempurna dan memberikan beberapa orang Bahaman berdekatan pengalaman yang benar-benar unik: keupayaan untuk menonton penggalak SpaceX Falcon 9 mendarat di laut… dari keselesaan rumah mereka sendiri.

SpaceX bersiap sedia untuk pelancaran Starlink berturut-turut dari California dan Florida
We want to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

SpaceX bersiap sedia untuk pelancaran Starlink berturut-turut dari California dan Florida


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/