SpaceX bersiap sedia untuk satu lagi percubaan pelancaran Falcon 9 malam ini – Spaceflight Now

Liputan langsung kira detik dan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida. Misi Starlink 4-34 akan melancarkan kumpulan seterusnya 54 satelit jalur lebar Starlink SpaceX. Ikuti kami Twitter.

SFN Live

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Pelancaran roket Falcon 9 SpaceX seterusnya kini ditetapkan pada 8:18 malam EDT Ahad (0018 GMT Isnin) untuk menghantar 54 lagi satelit internet Starlink ke orbit. Misi itu telah ditangguhkan lima hari kerana ribut petir di sekitar pangkalan pelancaran.

Roket Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) bersedia untuk melancarkan misi Starlink 4-34 SpaceX. Tinjauan cuaca untuk malam Ahad memerlukan 40% kemungkinan keadaan yang boleh diterima untuk dilepaskan.

Pasukan pelancar SpaceX membatalkan kiraan detik Falcon 9 malam Selasa sebelum mula memuatkan propelan ke dalam roket Falcon 9. Kilatan kilat menerangi langit di atas Pantai Angkasa Florida sepanjang petang. Keadaan cuaca yang sama pada malam Rabu memaksa pegawai untuk memanggil scrub lain sebelum menaiki tangki, dan SpaceX menghentikan kiraan detik kira-kira T-tolak 30 saat malam Khamis kerana cuaca kekal “tidak boleh pergi” untuk pelancaran.

Ia adalah kisah yang sama pada malam Jumaat ketika SpaceX memuatkan propelan ke dalam Falcon 9, tetapi menghentikan undur hanya dalam T-tolak 60 saat. Pasukan pada mulanya menyasarkan satu lagi percubaan pelancaran pada hari Sabtu, tetapi SpaceX mengumumkan petang Sabtu bahawa misi itu akan ditangguhkan ke malam Ahad.

Penerbangan ini akan menandakan pelancaran Falcon 9 ke-42 SpaceX setakat ini pada tahun 2022. Ia akan menjadi percubaan pelancaran angkasa ke-40 secara keseluruhan dari Space Coast Florida tahun ini, termasuk pelancaran oleh SpaceX, United Launch Alliance dan Astra.

Apabila ia berlepas, peringkat atas roket Falcon 9 akan melepaskan satelit di atas Lautan Atlantik Utara kira-kira 15 minit selepas lepas landas. 54 satelit Starlink berjumlah kira-kira 36,800 paun, atau 16.7 tan metrik, dalam jisim muatan.

Misi Starlink 4-34 akan menjadi yang ketiga daripada sebanyak lima misi Falcon 9 dalam jadual SpaceX bulan ini. Tom Ochinero, naib presiden jualan komersil SpaceX, berkata pada persidangan Minggu Perniagaan Satelit Dunia di Paris pada Selasa bahawa syarikat itu menyasarkan untuk menyelesaikan lebih daripada 60 pelancaran tahun ini, dengan matlamat 100 misi roket pada 2023, meneruskan peningkatan dramatik dalam SpaceX irama pelancaran.

Kadar pelancaran yang lebih tinggi telah dibantu oleh pusing ganti yang lebih pendek antara misi di pad pelancaran di Florida dan California, dan penggunaan semula SpaceX bagi penggalak Falcon 9 dan fairing muatan. Pelancaran yang membawa satelit untuk rangkaian internet Starlink SpaceX sendiri, seperti misi malam Jumaat, telah menyumbang kira-kira dua pertiga daripada penerbangan Falcon 9 syarikat setakat tahun ini.

SpaceX mula menerbangkan 54 satelit Starlink pada penerbangan khusus Falcon 9 bulan lepas, satu lagi kapal angkasa daripada yang biasanya dilancarkan syarikat itu pada misi sebelumnya. SpaceX telah bereksperimen dengan tetapan pendikit enjin yang berbeza dan perubahan kecil lain untuk memanjangkan prestasi Falcon 9.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Sebuah roket SpaceX Falcon 9 berdiri di pad 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral sebelum berlepas pada misi Starlink 4-34. Kredit: Stephen Clark / Spaceflight Now

SpaceX menguji penguat Falcon 9 untuk misi Starlink 4-34 di tapak pelancaran 11 September. Percubaan tembakan statik pada 10 September telah dibatalkan apabila ribut petir yang kuat melanda pelabuhan angkasa Cape Canaveral.

Penggalak itu dinamakan B1067 dalam inventori roket boleh guna semula SpaceX, dan akan melakukan penerbangan keenamnya ke angkasa malam Ahad. Penggalak itu sebelum ini melancarkan dua misi angkasawan ke arah Stesen Angkasa Antarabangsa, ditambah dua penerbangan bekalan semula ke stesen itu. Ia juga melancarkan satelit komunikasi Turksat 5B Turki.

Dengan misi Starlink 4-34 malam Ahad, SpaceX akan melancarkan 3,347 satelit internet Starlink, termasuk prototaip dan unit ujian yang tidak lagi beroperasi. Pelancaran Sabtu akan menjadi misi SpaceX ke-61 yang didedikasikan terutamanya untuk mengangkut satelit internet Starlink ke orbit.

Bertempat di dalam pusat kawalan pelancaran di sebelah selatan Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, pasukan pelancar SpaceX akan mula memuatkan minyak tanah yang sangat sejuk, padat dan bahan dorong oksigen cecair ke dalam kenderaan Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) di T-minus 35 minit.

Tekanan helium juga akan mengalir ke dalam roket dalam setengah jam terakhir kiraan detik. Dalam tujuh minit terakhir sebelum lepas landas, enjin utama Merlin Falcon 9 akan dikondisikan secara terma untuk penerbangan melalui prosedur yang dikenali sebagai “chilldown.” Sistem panduan dan julat keselamatan Falcon 9 juga akan dikonfigurasikan untuk pelancaran.

Selepas lepas landas, roket Falcon 9 akan melakar 1.7 juta paun tujahan – dihasilkan oleh sembilan enjin Merlin – untuk mengemudi ke timur laut merentasi Lautan Atlantik.

Roket itu akan melebihi kelajuan bunyi dalam kira-kira satu minit, kemudian mematikan sembilan enjin utamanya dua setengah minit selepas lepas landas. Peringkat penggalak akan dilepaskan dari peringkat atas Falcon 9, kemudian denyutan api dari pendorong kawalan gas sejuk dan memanjangkan sirip grid titanium untuk membantu mengemudi kenderaan kembali ke atmosfera.

Dua lecuran brek akan memperlahankan roket untuk mendarat di kapal dron “Baca Arahan Saja” sekitar 400 batu (650 kilometer) jarak bawah kira-kira lapan setengah minit selepas lepas landas.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Kredit: Spaceflight Now

Fairing muatan boleh guna semula Falcon 9 akan dilepaskan semasa pembakaran peringkat kedua. Sebuah kapal pemulihan juga berada di stesen di Atlantik untuk mengambil dua bahagian kon hidung selepas ia terpercik di bawah payung terjun.

Pendaratan peringkat pertama pada misi Ahad akan berlaku beberapa saat selepas enjin peringkat kedua Falcon 9 terputus untuk menghantar satelit Starlink ke orbit. Pemisahan kapal angkasa 54 Starlink, yang dibina oleh SpaceX di Redmond, Washington, daripada roket Falcon 9 dijangka pada T+plus 15 minit, 21 saat.

Batang penahan akan dilepaskan daripada timbunan muatan Starlink, membolehkan satelit padat rata terbang bebas dari peringkat atas Falcon 9 di orbit. Kapal angkasa 54 akan membentangkan tatasusunan solar dan berjalan melalui langkah pengaktifan automatik, kemudian menggunakan enjin ion bahan api kripton untuk bergerak ke orbit operasinya.

Komputer bimbingan Falcon 9 bertujuan untuk menempatkan satelit ke orbit elips pada kecondongan 53.2 darjah ke khatulistiwa. Satelit akan menggunakan pendorongan di atas kapal untuk melakukan kerja yang lain untuk mencapai orbit bulat 335 batu (540 kilometer) di atas Bumi.

Satelit Starlink akan terbang dalam salah satu daripada lima “cangkang” orbit pada kecenderungan berbeza untuk rangkaian internet global SpaceX. Selepas mencapai orbit operasi mereka, satelit akan memasuki perkhidmatan komersial dan mula memancarkan isyarat jalur lebar kepada pengguna, yang boleh membeli perkhidmatan Starlink dan menyambung ke rangkaian dengan terminal darat yang dibekalkan oleh SpaceX.

ROKET: Falcon 9 (B1067.6)

PAYLOAD: 54 satelit Starlink (Starlink 4-34)

LAMAN PELANCARAN: SLC-40, Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida

TARIKH PELANCARAN: 18 September 2022

MASA PELANCARAN: 8:18 malam EDT (0018 GMT pada 19 Sept.)

RAMALAN CUACA: 40% peluang cuaca yang boleh diterima; Risiko rendah angin tingkat atas; Risiko rendah keadaan tidak menguntungkan untuk pemulihan penggalak

PEMULIHAN BOOSTER: Kapal dron “Just Read the Instructions” di timur Charleston, Carolina Selatan

LANCARKAN AZIMUTH: timur laut

ORBIT SASARAN: 144 batu kali 208 batu (232 kilometer kali 336 kilometer), 53.2 darjah kecondongan

GARIS MASA PELANCARAN:

 • T+00:00: Berhenti
 • T+01:12: Tekanan aerodinamik maksimum (Max-Q)
 • T+02:27: Pemotongan enjin utama peringkat pertama (MECO)
 • T+02:31: Pemisahan peringkat
 • T+02:36: Pencucuhan enjin peringkat kedua
 • T+02:42: Pembuangan fairing
 • T+06:48: Pencucuhan bakar masuk peringkat pertama (tiga enjin)
 • T+07:07: Potongan lecur kemasukan peringkat pertama
 • T+08:26: Pencucuhan terbakar pendaratan peringkat pertama (satu enjin)
 • T+08:40: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 1)
 • T+08:47: Pendaratan peringkat pertama
 • T+15:21: Pemisahan satelit Starlink

STATIS MISI:

 • Pelancaran roket Falcon 9 yang ke-176 sejak 2010
 • Pelancaran ke-184 keluarga roket Falcon sejak 2006
 • Pelancaran ke-6 penggalak Falcon 9 B1067
 • Pelancaran Falcon 9 ke-151 dari Space Coast Florida
 • Pelancaran Falcon 9 ke-97 dari pad 40
 • Pelancaran ke-152 secara keseluruhan daripada pad 40
 • Penerbangan ke-118 penggalak Falcon 9 yang digunakan semula
 • Pelancaran Falcon 9 khusus ke-61 dengan satelit Starlink
 • Pelancaran Falcon 9 ke-42 pada tahun 2022
 • Pelancaran ke-42 oleh SpaceX pada 2022
 • Percubaan pelancaran orbit ke-40 yang berpangkalan di Cape Canaveral pada tahun 2022

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We wish to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

SpaceX bersiap sedia untuk satu lagi percubaan pelancaran Falcon 9 malam ini – Spaceflight Now


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/