SpaceX melakukan tiga pelancaran dalam masa dua hari di tengah-tengah perbezaan pendapat dalaman – SpaceNews

Dikemas kini 3:30 petang Timur selepas kenyataan Globalstar.

WASHINGTON – SpaceX menyelesaikan lonjakan tiga pelancaran yang berjaya dalam masa lebih sedikit daripada 36 jam awal 19 Jun, beberapa hari selepas surat terbuka dalam syarikat yang mengkritik pengasas Elon Musk menyebabkan beberapa pekerja dipecat.

Pelancaran bermula 17 Jun dengan pelancaran Falcon 9 dari Kompleks Pelancaran Pusat Angkasa Kennedy 39A. Roket itu, berlepas pada 12:09 tengah hari Timur, meletakkan 53 satelit Starlink ke orbit. Penggalak yang digunakan untuk pelancaran melengkapkan penerbangan ke-13nya dengan pendaratan pesawat dron, menetapkan rekod syarikat untuk penggunaan semula penggalak.

Pelancaran kedua berlangsung pada 10:19 pagi Timur 18 Jun dari Kompleks Pelancaran Angkasa 4E di Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California. Falcon 9 diletakkan ke orbit satelit pengimejan radar SARah-1, dibina oleh Airbus untuk tentera Jerman sebagai pengganti sistem SAR-Lupe sedia ada. SpaceX memberikan maklumat terhad tentang pelancaran, sama seperti sekatan untuk pelancaran sulit AS, tetapi tentera Jerman kemudiannya mengesahkan penempatan muatan dan berjaya menghubungi satelit empat tan itu. Penggalak, yang menerbangkan dua misi Pejabat Peninjau Kebangsaan awal tahun ini, mendarat kembali di tapak pelancaran.

Pelancaran terakhir, dan mungkin paling misteri, berlangsung pada 12:27 pagi Timur 19 Jun dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida. Satu-satunya muatan yang dikenal pasti semasa pelancaran ialah Globalstar FM15, satelit ganti untuk pengendali satelit orbit Bumi rendah Globalstar. Satelit itu digunakan dari peringkat atas hampir dua jam selepas lepas landas.

Beberapa aspek misi mencadangkan kepada pemerhati bahawa Globalstar FM15 bukanlah satu-satunya muatan pada pelancaran itu. Itu termasuk satu set luar biasa tiga luka bakar di peringkat atas dan pendaratan dron peringkat pertama, walaupun melalui satelit Globalstar sahaja, seberat kira-kira 700 kilogram, cukup kecil untuk membolehkan pendaratan kembali di tapak pelancaran.

SpaceX pada mulanya tidak menyediakan video muatan selepas pemisahan fairing, tetapi dilakukan selepas pembakaran kedua. Pandangan tersebut menunjukkan bukan sahaja satelit Globalstar tetapi juga apa yang kelihatan sebagai penyesuai muatan. Ini mungkin bermakna roket itu juga membawa satu atau lebih muatan yang digunakan selepas pembakaran pertama peringkat atas. Ia juga boleh bermakna, walaupun, bahawa pelancaran itu pada asalnya bertujuan untuk membawa muatan tambahan tetapi dilancarkan tanpa mereka.

Globalstar memberikan beberapa butiran tentang satelitnya sendiri dalam misi itu. Syarikat itu tidak mengumumkan pelancaran itu terlebih dahulu. Dalam satu kenyataan selepas keluaran pendapatan suku tahunannya pada 5 Mei, Dave Kagan, ketua eksekutif Globalstar, berkata syarikat itu merancang untuk melancarkan alat ganti tanah itu “dalam beberapa bulan akan datang” yang akan, bersama-sama dengan rancangan untuk set satelit baharu yang dipesan lebih awal dalam pada tahun itu, “memastikan kesinambungan perkhidmatan kepada semua pelanggan sedia ada dan akan datang serta pengguna rangkaian yang lain.”

Dalam satu kenyataan 19 Jun, Globalstar berkata satelit itu berfungsi dengan baik selepas pelancaran. Kapal angkasa akan kekal di orbit pemindahan yang lebih rendah sebagai alat ganti di orbit sehingga diperlukan untuk menggantikan satelit sedia ada.

Dalam pemfailan keputusan suku tahunannya dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa 5 Mei, syarikat itu berkata “sebahagian besar” kos untuk kedua-dua penyediaan Globalstar FM15 untuk pelancaran dan pelancaran itu sendiri telah dibayar oleh pelanggan yang tidak dinamakan. Pelanggan yang sama itu juga membiayai hampir semua kos 17 satelit baharu Globalstar dipesan daripada syarikat Kanada MDA pada bulan Februari.

Kritikan dalaman

Pelancaran itu berlaku beberapa hari selepas kritikan dalaman terhadap Elon Musk, pengasas ketua eksekutif SpaceX, meletus ke pandangan umum. Surat terbuka yang diedarkan dalam rangkaian syarikat pada 15 Jun berkata kenyataan awam Musk telah menjadi “memalukan” bagi sesetengah pekerja, mengganggu mereka daripada kerja mereka.

“Tingkah laku Elon di ruang awam sering menjadi sumber gangguan dan memalukan bagi kami, terutamanya dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” kata surat itu. “Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kami dan jurucakap paling terkemuka, Elon dilihat sebagai wajah SpaceX — setiap Tweet yang dihantar Elon adalah kenyataan umum secara de facto oleh syarikat itu. Adalah penting untuk menjelaskan kepada pasukan kami dan kumpulan bakat berpotensi kami bahawa mesejnya tidak menggambarkan kerja kami, misi kami atau nilai kami.”

Surat, pertama kali dilaporkan oleh The Verge, tidak memasukkan sebarang contoh tingkah laku khusus oleh Musk, walaupun boleh dikatakan tiada kekurangan kes sedemikian. Itu termasuk bukan sahaja tweet kontroversial tetapi juga dakwaan yang diterbitkan pada Mei bahawa dia mengganggu secara seksual seorang pramugari di jet peribadi SpaceX pada 2016akaun yang Musk telah dinafikan sekeras-kerasnya.

Surat itu menyeru SpaceX untuk “mengatasi dan mengutuk tingkah laku Twitter berbahaya Elon” dan “memisahkan dirinya daripada jenama peribadi Elon.” Ia juga menuntut agar kepimpinan syarikat “bertanggungjawab sama” untuk menangani isu tempat kerja, dan mentakrifkan dengan lebih baik dasar “toleransi sifar” untuk tingkah laku yang tidak boleh diterima. Sumber syarikat, bercakap di latar belakang kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap secara terbuka, berkata mereka percaya beberapa ratus pekerja telah mengesahkan surat itu sebelum ia dikeluarkan dari rangkaian syarikat.

Baik Musk mahupun SpaceX tidak memberi respons secara terbuka kepada surat terbuka itu. Bagaimanapun, dalam memo kepada pekerja syarikat pada 16 Jun, Presiden SpaceX Gwynne Shotwell berkata ia telah memecat “sebilangan pekerja” yang terlibat dengan surat terbuka itu. The New York Times pertama kali melaporkan pemecatan itu.

Shotwell, dalam memo itu, mendakwa bahawa “surat, permintaan dan proses umum menyebabkan pekerja berasa tidak selesa, terintimidasi dan dibuli, dan/atau marah kerana surat itu menekan mereka untuk menandatangani sesuatu yang tidak mencerminkan pandangan mereka.” Menyebarkan surat itu, katanya, bertentangan dengan dasar syarikat “dan tidak menunjukkan pertimbangan kukuh yang diperlukan untuk bekerja dalam sektor pengangkutan angkasa yang sangat mencabar ini.”

Shotwell berkata surat itu mengganggu perhatian syarikat kerana ia menjalankan aktiviti termasuk tiga pelancaran yang akan datang. “Kami mempunyai 3 pelancaran dalam masa 37 jam untuk satelit kritikal hujung minggu ini,” tulisnya, serta bekerja pada kargo dan kru kapal angkasa Naga dan berada “di puncak” pelancaran Starship orbit. “Kami mempunyai terlalu banyak kerja kritikal yang perlu dicapai dan tidak memerlukan aktivisme melampau seperti ini.”

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome material

SpaceX melakukan tiga pelancaran dalam masa dua hari di tengah-tengah perbezaan pendapat dalaman – SpaceNews


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/