SpaceX melancarkan 53 lagi satelit internet Starlink – Spaceflight Now

Liputan langsung kira detik dan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 dari Kompleks Pelancaran 39A di Pusat Angkasa Kennedy NASA di Florida. Misi Starlink 4-19 melancarkan kumpulan seterusnya 53 satelit jalur lebar Starlink SpaceX. Ikuti kami di Twitter.

SFN Live

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

SpaceX melancarkan penguat Falcon 9 yang boleh diguna semula untuk pemecahan rekod kali ke-13 pada hari Jumaat dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida, mengangkut 53 lagi satelit internet Starlink ke orbit. Penarikan dari pad 39A berlaku pada 12:09 tengah hari EDT (1609 GMT).

Falcon 9 akan menuju ke timur laut dari Kennedy untuk menghantar stesen geganti jalur lebar padat rata ke orbit antara 144 batu dan 209 batu dalam ketinggian (232-x-337 kilometer). Penggunaan 53 satelit padat rata dari peringkat atas Falcon 9 dijangka kira-kira 15 minit selepas lepas landas.

Pelancaran itu akan memulakan hujung minggu yang sibuk untuk SpaceX, dengan dua lagi penerbangan Falcon 9 pada hari Sabtu dan Ahad dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California, kemudian dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, beberapa batu di selatan Pusat Angkasa Kennedy.

Dengan misi hari Jumaat, SpaceX akan melancarkan 2,706 satelit internet Starlink, termasuk prototaip dan unit ujian yang tidak lagi beroperasi, hampir satu susunan magnitud lebih banyak kapal angkasa daripada mana-mana armada kapal angkasa lain. Pelancaran pada hari Jumaat akan menandakan misi SpaceX ke-48 yang didedikasikan terutamanya untuk mengangkut satelit internet Starlink ke orbit.

Ditempatkan di dalam bilik penembakan di pusat kawalan pelancaran Kennedy, pasukan pelancar SpaceX akan mula memuatkan bahan dorong minyak tanah dan cecair oksigen yang sangat sejuk, padat dan oksigen ke dalam kenderaan Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) pada T-tolak 35 minit Jumaat.

Tekanan helium juga akan mengalir ke dalam roket dalam setengah jam terakhir kiraan detik. Dalam tujuh minit terakhir sebelum lepas landas, enjin utama Merlin Falcon 9 akan dikondisikan secara terma untuk penerbangan melalui prosedur yang dikenali sebagai “chilldown.” Sistem panduan dan julat keselamatan Falcon 9 juga akan dikonfigurasikan untuk pelancaran pada 12:08:50 tengah hari

Selepas lepas landas, roket Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) itu akan menggerakkan tujahan seberat 1.7 juta paun – dihasilkan oleh sembilan enjin Merlin – untuk mengemudi ke timur laut merentasi Lautan Atlantik.

Roket itu akan melebihi kelajuan bunyi dalam kira-kira satu minit, kemudian mematikan sembilan enjin utamanya dua setengah minit selepas lepas landas. Penggalak akan dilepaskan dari peringkat atas Falcon 9, kemudian melepaskan denyutan daripada pendorong kawalan gas sejuk dan memanjangkan sirip grid titanium untuk membantu mengemudi kenderaan kembali ke atmosfera.

Dua lecuran brek akan memperlahankan roket untuk mendarat di kapal dron “A Shortfall of Gravitas” sekitar 400 batu (650 kilometer) jarak bawah kira-kira lapan setengah minit selepas berlepas.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Kredit: Spaceflight Now

Peringkat penggalak terbang pada hari Jumaat — nombor ekor B1060 — akan mencatat rekod baharu untuk menjadi ahli roket boleh guna semula SpaceX yang paling banyak diterbangkan. Ia memulakan kerjaya pada 30 Jun 2020, dengan pelancaran satelit navigasi GPS untuk tentera AS, kemudian terbang semula pada September dan Oktober 2020 untuk misi Starlink.

Ia dilancarkan enam kali pada 2021 dengan satelit komunikasi geopegun Türksat 5A, empat misi Starlink dan misi perkongsian tunggangan satelit kecil SpaceX Transporter 2. Pelancaran hari Jumaat akan menjadi penerbangan keempat penggalak pada 2022, semua penerbangan khusus untuk rangkaian Starlink.

SpaceX telah melayakkan penggalak Falcon 9 untuk sekurang-kurangnya 15 misi, meningkat daripada hayat reka bentuk sebelumnya bagi 10 penerbangan untuk setiap peringkat pertama Falcon 9.

Pendaratan peringkat pertama pada misi Jumaat akan berlaku beberapa saat sebelum enjin peringkat kedua Falcon 9 terputus untuk menghantar satelit Starlink ke orbit. Pemisahan 53 kapal angkasa, yang dibina oleh SpaceX di Redmond, Washington, dirancang pada T+plus 15 minit, 26 saat.

Batang penahan akan dilepaskan daripada timbunan muatan Starlink, membolehkan satelit padat rata terbang bebas dari peringkat atas Falcon 9 di orbit. Kapal angkasa 53 akan membentangkan tatasusunan suria dan berjalan melalui langkah pengaktifan automatik, kemudian menggunakan enjin ion bahan api kripton untuk bergerak ke orbit operasinya.

Komputer bimbingan Falcon 9 bertujuan untuk menempatkan satelit dalam orbit elips antara ketinggian 144 dan 209 batu, pada kecondongan orbit 53.2 darjah ke khatulistiwa. Satelit akan menggunakan pendorongan atas kapal untuk melakukan kerja yang lain untuk mencapai orbit bulat 335 batu (540 kilometer) di atas Bumi.

Pelancaran pada hari Jumaat akan menjadi yang pertama menempatkan satelit Starlink ke orbit pemindahan elips altitud yang lebih rendah sejak Februari, apabila seretan aerodinamik yang dihasilkan oleh ribut suria menyebabkan hampir 40 satelit Starlink memasuki semula atmosfera sejurus selepas pelancaran. Sejak itu, semua pelancaran Starlink SpaceX telah menyertakan dua kebakaran oleh enjin peringkat atas untuk mendaki ke orbit yang lebih tinggi untuk penggunaan kapal angkasa.

Satelit Starlink pada misi Jumaat akan terbang dalam salah satu daripada lima “cangkang” orbit yang digunakan dalam rangkaian internet global SpaceX. Selepas mencapai orbit operasi mereka, satelit akan memasuki perkhidmatan komersial dan mula memancarkan isyarat jalur lebar kepada pengguna, yang boleh membeli perkhidmatan Starlink dan menyambung ke rangkaian dengan terminal darat yang dibekalkan SpaceX.

ROKET: Falcon 9 (B1060.13)

PAYLOAD: 53 satelit Starlink (Starlink 4-19)

LAMAN PELANCARAN: LC-39A, Pusat Angkasa Kennedy, Florida

TARIKH PELANCARAN: 17 Jun 2022

MASA PELANCARAN: 12:09:20 pm EDT (1609:20 GMT)

RAMALAN CUACA: 90% peluang cuaca yang boleh diterima; Risiko rendah angin tingkat atas; Risiko rendah keadaan yang tidak menguntungkan untuk pemulihan penggalak

PEMULIHAN BOOSTER: Kapal dron “A Shortfall of Gravitas” di timur Charleston, Carolina Selatan

LANCARKAN AZIMUTH: timur laut

ORBIT SASARAN: 144 batu kali 209 batu (232 kilometer kali 337 kilometer), 53.2 darjah kecondongan

GARIS MASA PELANCARAN:

 • T+00:00: Berhenti
 • T+01:12: Tekanan aerodinamik maksimum (Max-Q)
 • T+02:27: Pemotongan enjin utama peringkat pertama (MECO)
 • T+02:30: Pemisahan peringkat
 • T+02:37: Pencucuhan enjin peringkat kedua
 • T+02:42: Pembuangan fairing
 • T+06:47: Pencucuhan bakar masuk peringkat pertama (tiga enjin)
 • T+07:07: Potongan luka bakar kemasukan peringkat pertama
 • T+08:24: Pencucuhan terbakar pendaratan peringkat pertama (satu enjin)
 • T+08:35: Pendaratan peringkat pertama
 • T+08:45: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 1)
 • T+15:26: Pemisahan satelit Starlink

STATIS MISI:

 • Pelancaran roket Falcon 9 yang ke-158 sejak 2010
 • Pelancaran ke-166 keluarga roket Falcon sejak 2006
 • Pelancaran ke-13 penggalak Falcon 9 B1060
 • Pelancaran Falcon 9 ke-138 dari Pantai Angkasa Florida
 • Pelancaran SpaceX ke-50 dari pad 39A
 • Pelancaran ke-144 secara keseluruhan daripada pad 39A
 • Penerbangan ke-100 penggalak Falcon 9 yang digunakan semula
 • Pelancaran Falcon 9 khusus ke-48 dengan satelit Starlink
 • Pelancaran Falcon 9 ke-24 pada tahun 2022
 • Pelancaran ke-24 oleh SpaceX pada 2022
 • Percubaan pelancaran orbit ke-25 yang berpangkalan di Cape Canaveral pada 2022

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We would like to thank the author of this short article for this outstanding material

SpaceX melancarkan 53 lagi satelit internet Starlink – Spaceflight Now


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/