SpaceX melancarkan misi rideshare khusus keempat – SpaceNews

WASHINGTON — SpaceX melancarkan yang keempat dalam siri misi perkongsian perjalanan khususnya pada 1 April, meletakkan satu satelit yang agak besar dan berpuluh-puluh sat kecil ke orbit Bumi yang rendah.

Falcon 9 berlepas dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral pada 12:24 tengah hari Timur. SpaceX mengatasi ramalan cuaca buruk, dengan hanya 30% peluang cuaca boleh diterima diunjurkan sehari sebelum lepas landas. Walau bagaimanapun, keadaan bertambah baik dalam beberapa jam sebelum pelancaran untuk membolehkan pelancaran diteruskan.

Penggalak roket mendarat di kapal dron di Caribbean berhampiran Bahamas, kerana trajektori selatan yang diambil penggalak, hampir pada masa yang tepat peringkat atas mencapai orbit. Penggalak itu berada dalam penerbangan ketujuhnya, setelah melancarkan dua misi krew komersial NASA, satu misi kargo komersial, satelit astronomi IXPE NASA, satelit radio SXM-8 dan satu set satelit Starlink sebelum ini.

Peringkat atas pada mulanya memasuki orbit segerak matahari pada 650 kilometer, menggunakan tiga satelit, kemudian bergerak ke 500 kilometer menggunakan dua pembakaran tambahan enjin peringkat atas sebelum menggunakan muatan yang tinggal.

Misi itu, yang dipanggil Transporter-4 oleh SpaceX, adalah yang keempat dalam satu siri misi rideshare khusus yang direka untuk membawa sejumlah besar smallsat pada harga yang agak rendah. Tidak seperti tiga sebelumnya, yang dalam beberapa kes membawa lebih daripada 100 satelit, SpaceX berkata terdapat hanya 40 satelit dalam misi ini.

Satu sebab untuk bilangan yang lebih kecil ialah saiz salah satu muatan, EnMAP. Satelit itu, yang namanya bermaksud Program Pemetaan dan Analisis Alam Sekitar, mempunyai berat hampir 1,000 kilogram semasa pelancaran. Dibina oleh OHB untuk agensi angkasa Jerman DLR, EnMAP membawa instrumen hiperspektral untuk kajian alam sekitar.

“Dengan pelancaran EnMAP, Jerman memberikan sumbangan yang amat diperlukan kepada perlindungan iklim. Teknologi penderia hiperspektral yang inovatif benar-benar akan membolehkan kita melihat Bumi dengan mata yang berbeza, “kata Anna Christmann, penyelaras kerajaan persekutuan untuk dasar aeroangkasa Jerman, dalam satu kenyataan DLR. “Dengan EnMAP, Jerman membuat sumbangan penting kepada teknologi angkasa Eropah untuk manfaat planet kita.”

Ia juga menandakan kali kedua tahun ini bahawa kerajaan Eropah telah beralih kepada SpaceX, bukannya Arianespace Eropah sendiri, untuk melancarkan satelit. A Falcon 9 melancarkan satelit pengimejan radar Cosmo-SkyMed Generasi Kedua 2 Itali pada 31 Jan.. Agensi angkasa Itali ASI berkata ia memilih SpaceX untuk melancarkan satelit itu kerana kelewatan dengan roket Vega C.

Muatan yang tinggal pada Transporter-4 adalah smallsats lebih seperti yang diterbangkan pada tiga misi Transporter pertama. Swarm, sebagai contoh, menerbangkan 12 satelit SpaceBEEnya yang kecil, setiap satu perempat daripada saiz kubus unit tunggal, beberapa minggu selepas menerbangkan satu set pada pelancaran Astra Rocket 3.3.

Satellogic menerbangkan lima satelit pengimejan resolusi tingginya pada misi itu. Salah satu daripada lima ialah model baharu “Mark 5” dengan kamera berbilang spektrum yang dipertingkatkan yang menampilkan resolusi 70 sentimeter dan 40% petak pengimejan yang lebih besar.

HawkEye 360 ​​menerbangkan tiga satelit untuk mengukur isyarat frekuensi radio, menyertai sembilan satelit lain yang dilancarkan sebelum ini. Syarikat itu berkata satelit Kluster 4 baharu termasuk antena yang dipertingkatkan untuk mengesan dan menempatkan lokasi isyarat frekuensi radio darat dengan lebih baik.

Pesaing Perancis, Unseenlabs, menerbangkan satelit BRO-7nya dalam misi itu. Syarikat itu dalam satu kenyataan berkata ia akan melancarkan satu lagi satelit, BRO-6, lewat bulan ini pada Rocket Lab Electron, dengan matlamat jangka panjang untuk mengendalikan 20 satelit. “Memperluaskan armada satelit kami adalah langkah penting untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik untuk pelanggan kami dari seluruh dunia, dan untuk memberikan lebih kuasa dan nilai kepada teknologi RF kami,” Clément Galic, ketua eksekutif Unseenlabs, berkata dalam satu kenyataan.

Pixel, sebuah syarikat permulaan India yang merancang buruj satelit pengimejan hiperspektral, melancarkan satelit pertamanya yang “berfungsi sepenuhnya”, yang dipanggil TD-2 atau Shakuntala. Enam unit cubesat direka untuk menghasilkan imejan hiperspektral yang boleh dilihat dan inframerah pada resolusi 10 meter. Pixel, yang mengumumkan pusingan Siri A $25 juta pada 28 Macmenjangka untuk melancarkan satelit lain dalam masa terdekat pada PSLV India.

Pelanggan lain Transporter-4 termasuk PlanetiQ, yang melancarkan satelit GNOMES-3 untuk mengumpul data ghaib radio GNSS untuk ramalan cuaca, dan Lynk, yang melancarkan satelit Tower 01nya untuk perkhidmatan sambungan mudah alih terus ke telefon bimbit.

Transporter-4 pada asalnya dijadualkan membawa kapal tunda Sherpa dari Spaceflight. Walau bagaimanapun, SpaceX mengeluarkan Sherpa daripada misi itu kerana apa yang dikatakan sebagai faktor persekitaran yang mempengaruhi kapal angkasa di atas tunda itu. SpaceX kemudiannya memberitahu syarikat bahawa ia tidak lagi berfungsi dengan Spaceflight pada misi rideshare pada masa hadapan.

We would like to thank the writer of this post for this amazing web content

SpaceX melancarkan misi rideshare khusus keempat – SpaceNews


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/