SpaceX melancarkan roket Falcon 9 dengan satelit Eutelsat 10B – Spaceflight Now

Liputan langsung kira detik dan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida. Roket Falcon 9 melancarkan satelit komunikasi jalur lebar Eutelsat 10B untuk penerbangan dan sambungan maritim. Ikuti kami Twitter.

SFN Live

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Penggalak roket Falcon 9 aktif tertua SpaceX, dalam perkhidmatan sejak 2018, membuat penerbangan terakhirnya pada malam Selasa untuk menghantar satelit komunikasi jalur lebar Eutelsat ke orbit dalam misi menyediakan perkhidmatan internet kepada kapal terbang dan kapal merentasi Atlantik Utara, Eropah, Timur Tengah, dan Afrika. Misi itu menyelesaikan satu siri empat pelancaran satelit utama untuk Eutelsat sejak awal September.

Satelit Eutelsat 10B berlepas di atas roket Falcon 9 pada 9:57 malam EST Selasa (0257 GMT Rabu) dari pad 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida. Eutelsat 10B sedang menuju ke arah hinggap di orbit geopegun untuk memancarkan isyarat komunikasi merentasi zon liputan dari Atlantik Utara ke Asia, menggunakan lebih daripada 100 pancaran spot untuk menghubungkan penumpang syarikat penerbangan dan kapal pesiar, krew maritim dan pengguna lain semasa dalam perjalanan .

Percubaan pelancaran malam Isnin telah digosok beberapa jam sebelum berlepas untuk “membenarkan pembayaran pra-penerbangan tambahan,” kata SpaceX. Dan SpaceX menentang kemungkinan malam Selasa selepas peramal meramalkan kemungkinan 90% keadaan cuaca tidak boleh diterima untuk pelancaran.

SpaceX tidak cuba memulihkan peringkat pertama roket Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter). Syarikat pelancaran mempunyai perjanjian dengan Eutelsat untuk mendedikasikan semua keupayaan lif Falcon 9 untuk menghantar satelit Eutelsat 10B ke orbit setinggi mungkin, tanpa menyimpan dan propelan pada peringkat pertama untuk manuver pendaratan.

Beberapa batu di utara pad 40, SpaceX berhasrat untuk melancarkan roket Falcon 9 pada awal Selasa untuk memulakan misi pembekalan semula kargo ke Stesen Angkasa Antarabangsa. Tetapi cuaca buruk menghalang penerbangan itu berlepas dari Pusat Angkasa Kennedy, menangguhkan misi sehingga Sabtu.

Eutelsat 10B dikerahkan dari peringkat atas roket Falcon 9 kira-kira 35 minit selepas pelancaran. Roket itu bertujuan untuk melepaskan kapal angkasa ke orbit pemindahan “super segerak” dengan apogee, atau titik paling jauh dari Bumi, jauh di atas ketinggian operasi terakhir Eutelsat 10B iaitu 22,000 batu (hampir 36,000 kilometer). Puncak sasaran untuk misi Eutelsat 10B pada penempatan kapal angkasa adalah melebihi 37,000 batu, atau kira-kira 60,000 kilometer, menurut Pascal Homsy, ketua pegawai teknikal Eutelsat.

Daripada menyimpan beberapa propelan untuk mendarat di atas kapal dron, penggalak peringkat pertama Falcon 9 membakar sembilan enjin utamanya beberapa saat lebih lama daripada biasa, memberikan ledakan kelajuan tambahan ke peringkat atas roket. Itu membolehkan enjin peringkat kedua Falcon 9 meletakkan satelit Eutelsat 10B ke orbit yang lebih tinggi daripada yang mungkin berlaku.

SpaceX masih merancang untuk mendapatkan semula dua bahagian fairing muatan roket Falcon 9 untuk pengubahsuaian dan penggunaan semula.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Konsep artis satelit Eutelsat 10B dengan antena dan tatasusunan surianya digunakan di orbit. Kredit: Thales Alenia Space

Jurucakap Thales Alenia Space, pengeluar Eutelsat 10B, berkata penempatan satelit ke dalam orbit pemindahan super segerak akan memendekkan masa yang diperlukan untuk mencapai orbit geopegun operasi terakhirnya kira-kira 10 hari. Berdasarkan platform satelit Spacebus Neo Thales, Eutelsat 10B akan menggunakan pendorong plasma untuk pelarasan orbit yang diperlukan untuk mengelilingi orbitnya pada ketinggian geopegun 22,000 batu di atas khatulistiwa, di mana ia akan mengelilingi Bumi secara berkunci dengan putaran planet.

Jumlah jisim pelancaran Eutelsat 10B adalah kira-kira 5.5 tan metrik, atau kira-kira 12,000 paun, jurucakap Thales memberitahu Spaceflight Now pada hari Isnin.

Misi Falcon 9 yang boleh dibelanjakan menandakan kali ketiga bulan ini SpaceX telah melupuskan penggalak roket Falcon, berikutan pelupusan sengaja pentas teras pada roket Falcon Heavy pada 1 November dan penggalak Falcon 9 pada misi 12 November. Misi 12 November menaikkan dua satelit komunikasi untuk Intelsat, yang mengatakan ia membayar premium untuk prestasi tambahan daripada Falcon 9, menyebabkan pelupusan penggalak di Lautan Atlantik.

“Sebab mengapa Eutelsat memilih penggalak yang boleh dibelanjakan untuk misi ini adalah kerana jisim satelit, yang memerlukan kapasiti penuh bahan api dan prestasi tambahan roket Falcon 9 dan suntikan orbit yang betul,” kata Homsy kepada Spaceflight Now sebagai tindak balas kepada soalan bertulis.

Homsy enggan menyatakan berapa banyak, jika ada, Eutelsat membayar SpaceX untuk prestasi tambahan daripada Falcon 9 pada misi Eutelsat 10B.

Apabila berada di orbit geopegun tahun depan, Eutelsat 10B akan mengarahkan dirinya ke kedudukan operasi di sepanjang khatulistiwa pada 10 darjah bujur timur. Satelit itu akan menambah kapasiti untuk perkhidmatan sambungan internet untuk kapal terbang dan kapal merentasi koridor Atlantik Utara yang sangat ramai pemerdagangan antara Eropah dan Amerika Utara. Eutelsat 10B juga akan menyediakan perkhidmatan serupa di Eropah, lembangan Mediterranean dan Timur Tengah, menurut Eutelsat, pemilik dan pengendali satelit yang berpangkalan di Paris.

Eutelsat 10B membawa dua muatan Ku-band berbilang rasuk tinggi untuk perkhidmatan internet maritim dan penerbangan. Kedua-dua muatan ini mempunyai 116 pancaran spot yang mampu memproses lebih daripada 50 GHz lebar jalur, dan menawarkan keseluruhan kira-kira 35 gigabit sesaat, kata Eutelsat.

Satelit ini juga menjadi tuan rumah dua muatan jalur C dan jalur Ku lebar untuk melanjutkan perkhidmatan yang disediakan oleh satelit Eutelsat 10A yang semakin tua, yang dilancarkan pada 2009.

Eutelsat 10B dijadualkan mula beroperasi pada musim panas 2023, kata Homsy.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Satelit komunikasi Eutelsat 10B di dalam julat ujian antena di Thales Alenia Space di Cannes, Perancis. Kredit: Eutelsat

Pelancaran Eutelsat 10B juga menandakan satelit komunikasi Eutelsat besar keempat yang dilancarkan dalam tempoh dua setengah bulan lepas, bermula dengan satelit Eutelsat Konnect VHTS yang dilancarkan pada September menggunakan roket Ariane 5. Dua satelit penyiaran TV Hotbird menyertai armada Eutelsat selepas pelancaran dari Florida pada roket Falcon 9 pada Oktober dan awal bulan ini.

“Agak mencabar untuk pasukan kejuruteraan Eutelsat, yang telah menyahut cabaran itu,” kata Homsy.

Semasa kiraan detik malam Selasa, pelancar Falcon 9 dipenuhi dengan sejuta paun minyak tanah dan bahan dorong oksigen cecair dalam 35 minit terakhir sebelum berlepas.

Selepas pasukan mengesahkan parameter teknikal dan cuaca semuanya “hijau” untuk pelancaran, sembilan enjin utama Merlin 1D pada penggalak peringkat pertama menyala dengan bantuan cecair pencucuhan dipanggil triethylaluminum/triethylborane, atau TEA-TEB. Setelah enjin meningkat sehingga pendikit penuh, pengapit hidraulik dibuka untuk melepaskan Falcon 9 untuk pendakiannya ke angkasa lepas.

Sembilan enjin utama menghasilkan 1.7 juta paun tujahan selama lebih daripada dua setengah minit, mendorong Falcon 9 dan Eutelsat 10B ke atmosfera atas. Kemudian peringkat penggalak ditutup dan dipisahkan dari peringkat atas Falcon 9 untuk memulakan kejatuhan yang tidak terkawal ke Atlantik.

Penggalak tidak dipasang dengan perkakasan pemulihan SpaceX, seperti sirip grid titanium atau kaki pendaratan. Dan SpaceX tidak menggunakan salah satu kapal dronnya untuk misi yang boleh dibelanjakan.

Sebuah kapal pemulihan SpaceX berada di stesen untuk mendapatkan fairing muatan roket Falcon 9 selepas dua bahagian kulit kerang kon hidung itu dipayung terjun ke laut dari Cape Canaveral. Fairing muatan telah dilepaskan dari roket kira-kira tiga setengah minit dalam penerbangan, sejurus selepas enjin peringkat atas Falcon 9 dinyalakan.

Roket Falcon 9 melancarkan enjin peringkat atasnya dua kali untuk menyuntik kapal angkasa Eutelsat 10B ke orbit pemindahan super segerak elips, kemudian satelit itu digunakan dari roket. Eutelsat 10B akan membuka panel solarnya dan memulakan gerakan dengan sistem pendorong elektrik atas kapal untuk mengelilingi orbitnya pada ketinggian geopegun sekitar 22,000 batu di atas khatulistiwa.

ROKET: Falcon 9 (B1049.11)

PAYLOAD: Satelit komunikasi Eutelsat 10B

LAMAN PELANCARAN: SLC-40, Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida

TARIKH PELANCARAN: 22 Nov. 2022

MASA PELANCARAN: 9:57 malam EST (0257 GMT pada 23 Nov.)

RAMALAN CUACA: 10% kebarangkalian cuaca yang boleh diterima

PEMULIHAN BOOSTER: tiada

LANCARKAN AZIMUTH: timur

ORBIT SASARAN: Orbit pemindahan super segerak

GARIS MASA PELANCARAN:

  • T+00:00: Berhenti
  • T+01:16: Tekanan aerodinamik maksimum (Max-Q)
  • T+02:43: Pemotongan enjin utama peringkat pertama (MECO)
  • T+02:47: Pemisahan peringkat
  • T+02:54: Pencucuhan enjin peringkat kedua
  • T+03:36: Pembuangan fairing
  • T+08:05: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 1)
  • T+26:18: Mulakan semula enjin peringkat kedua
  • T+27:27: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 2)
  • T+35:28: Pemisahan Eutelsat 10B

STATIS MISI:

 • Pelancaran roket Falcon 9 yang ke-186 sejak 2010
 • Pelancaran ke-195 keluarga roket Falcon sejak 2006
 • Pelancaran ke-11 penggalak Falcon 9 B1049
 • Pelancaran Falcon 9 ke-159 dari Pantai Angkasa Florida
 • Pelancaran Falcon 9 ke-104 dari pad 40
 • Pelancaran ke-159 secara keseluruhan daripada pad 40
 • Penerbangan ke-127 penggalak Falcon 9 yang digunakan semula
 • Pelancaran SpaceX ke-5 untuk Eutelsat
 • Pelancaran Falcon 9 ke-52 pada tahun 2022
 • Pelancaran ke-53 oleh SpaceX pada 2022
 • Percubaan pelancaran orbital ke-51 yang berpangkalan di Cape Canaveral pada tahun 2022

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We want to give thanks to the author of this post for this amazing content

SpaceX melancarkan roket Falcon 9 dengan satelit Eutelsat 10B – Spaceflight Now


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/