SpaceX melancarkan roket Falcon 9 ketiga dalam masa kurang daripada dua hari – Spaceflight Now

Roket Falcon 9 berlepas dari pad 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral dengan satelit Globalstar FM15. Kredit: SpaceX

SpaceX mengangkut satelit komunikasi Globalstar ke orbit awal Ahad dari Cape Canaveral, melancarkan penerbangan roket Falcon 9 ketiga dalam masa 36 jam, urutan terpantas bagi tiga misi oleh mana-mana syarikat pelancaran komersial dalam sejarah.

Sebuah kapal angkasa ganti yang dibina lebih sedekad lalu untuk telefon satelit dan rangkaian pemesejan Globalstar terselit di dalam selubung muatan roket Falcon 9 untuk berlepas dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral pada 12:27:36 pagi EDT (0427:36 GMT).

Falcon 9 menembak dari pad pelancaran di Cape Canaveral dengan 1.7 juta paun tujahan daripada sembilan enjin utama Merlin. Enjin itu menggerakkan muncungnya untuk memandu roket setinggi 229 kaki (70 meter) ke timur laut dari Pantai Angkasa Florida, berbaris dengan pesawat orbit dalam armada satelit Globalstar.

Roket itu melepasi kelajuan bunyi dalam kira-kira satu minit, dan menutup peringkat penggalaknya kira-kira dua setengah minit selepas penerbangan. Beberapa saat kemudian, penggalak itu turun untuk menuju ke platform pemulihan SpaceX, atau kapal dron, yang diletakkan di Lautan Atlantik di timur Charleston, Carolina Selatan.

Peringkat pertama Falcon 9 — setinggi 15 tingkat — mendarat di kapal dron itu kira-kira 10 minit selepas lepas landas, menambah perjalanan kesembilan ke angkasa ke buku log penggalak.

Peringkat atas roket Falcon 9 melancarkan enjin Merlin tunggalnya tiga kali, melangkah melalui orbit berbeza sebelum akhirnya mencapai ketinggian kira-kira 700 batu (1,126 kilometer) untuk menggunakan satelit komunikasi Globalstar FM15 hampir dua jam dalam misi itu.

SpaceX berkata peringkat atas mencapai orbit sasaran misi, dan pegawai meraikan kejayaan pelancaran ketiga syarikat itu dalam masa kurang dua hari.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Roket Falcon 9 milik SpaceX melintasi langit malam selepas berlepas dari Cape Canaveral pada 12:27 pagi EDT (0427 GM) Ahad. Kredit: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography

Misi trifecta Falcon 9 bermula pada 12:09 tengah hari EDT (1609 GMT) Jumaat dengan pelancaran 53 satelit internet Starlink dari Pusat Angkasa Kennedy. Misi itu mencatat rekod dengan penerbangan ke-13 penggalak Falcon yang boleh diguna semula, yang kembali ke pendaratan di salah satu kapal dron SpaceX di Atlantik.

Pasukan SpaceX di Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California melancarkan satu lagi roket Falcon 9 pada 10:19 pagi EDT (7:19 pagi PDT; 1419 GMT) Sabtu dengan satelit peninjau radar SArah 1 tentera Jerman. Penggalak Falcon yang digunakan pada SARah 1 turun ke belakang Vandenberg untuk pendaratan darat.

Dengan misi Ahad untuk Globalstar, SpaceX mencatatkan tiga penerbangan Falcon 9 dalam 36 jam, 18 minit, jangka masa terpendek antara tiga misi yang telah dicapai oleh mana-mana syarikat roket komersial.

Pelancaran itu menandakan penerbangan ke-158, ke-159 dan ke-160 roket Falcon 9 secara keseluruhan, dan misi ke-24, ke-25, dan ke-26 Falcon 9 tahun ini, mencuba 26 pelancaran SpaceX yang dicapai sepanjang tahun 2020. SpaceX dihidupkan pantas untuk melepasi markah 31 pelancaran – jumlahnya dari tahun lepas – menjelang akhir Julai.

Pegawai syarikat menyasarkan lebih daripada 50 pelancaran Falcon 9 dan Falcon Heavy pada tahun 2022.

Beberapa aspek pelancaran Ahad menyebabkan pemerhati menimbulkan persoalan mengenai kapal angkasa lain yang mungkin telah digunakan bersama satelit Globalstar.

SpaceX tidak menyebut sebarang muatan lain dalam siaran web pelancaran langsungnya atau pada halaman misi Globalstar di tapak webnya.

Tetapi berat satelit Globalstar yang agak ringan biasanya akan meninggalkan rizab propelan yang mencukupi pada penggalak Falcon 9 untuk kembali ke pendaratan. Sebaliknya, misi Ahad menampilkan pendaratan di platform pemulihan luar pesisir SpaceX.

Siaran web langsung pelancaran Ahad yang disediakan oleh SpaceX tidak menunjukkan sebarang paparan kamera atas satelit Globalstar sehingga sejam selepas misi itu, amalan luar biasa untuk pelancaran komersial SpaceX. Apabila paparan kamera on-board secara langsung mula disiarkan secara langsung, satelit Globalstar kelihatan dipasang pada struktur di pentas atas nampaknya direka bentuk untuk menampung muatan lain.

Sekiranya terdapat satelit tambahan pada pelancaran Ahad, ia telah digunakan daripada roket Falcon 9 apabila paparan kamera langsung mula dipaparkan pada siaran web SpaceX.

Dalam satu lagi langkah luar biasa, Globalstar tidak mengakui sebarang butiran mengenai pelancaran satelit gantinya sebelum misi Ahad. Globalstar mengeluarkan satu kenyataan dalam laporan kewangan suku tahunan bulan lepas yang mengatakan ia merancang untuk melancarkan kapal angkasa sandaran dalam “masa terdekat.” Pada masa itu, syarikat itu tidak mengenal pasti pelancar untuk satelit ganti itu.

Pelancaran Ahad adalah yang pertama untuk satelit Globalstar sejak 2013, dan menambah kapasiti untuk rangkaian komersial syarikat yang menyediakan sambungan suara dan data untuk telefon satelit, penjejakan aset dan aplikasi internet-of-things.

Globalstar mengendalikan kumpulan berpuluh-puluh satelit komunikasi di orbit Bumi rendah. Syarikat itu tidak menjawab beberapa permintaan untuk butiran mengenai pelancaran yang akan datang.

Syarikat itu melancarkan 60 satelit generasi pertama, dibina oleh Space Systems/Loral, pada roket Delta 2 dan Soyuz dari 1998 hingga 2007. Globalstar menambah 24 satelit generasi kedua, yang dihasilkan oleh Thales Alenia Space, pada empat misi roket Soyuz dari 2010 hingga 2013 .

Satelit Globalstar menyediakan sambungan data untuk pelanggan antara 70 darjah latitud utara dan selatan, dan kapal angkasa generasi kedua syarikat itu direka untuk jangka hayat operasi selama 15 tahun. Satelit Globalstar yang dibina oleh Thales adalah berbentuk trapezoid dan mempunyai 16 transponder dalam jalur C dan jalur S dan 16 penerima dalam jalur L dan jalur C.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Tampalan SpaceX untuk misi Globalstar FM15. Kredit: SpaceX

Globalstar ialah pesaing dalam pasaran telefon satelit dan geganti data dengan syarikat seperti Iridium, Inmarsat dan Orbcomm. Globalstar mengumumkan pada Februari ia membeli 17 satelit baharu daripada pasukan industri yang diketuai oleh MDA dan Rocket Lab untuk memanjangkan hayat burujnya.

Syarikat itu menjangkakan kesemua 17 satelit baharu itu akan dilancarkan menjelang akhir 2025. Pembekal perkhidmatan pelancaran untuk satelit baharu itu belum diumumkan.

Kontrak $327 juta untuk 17 satelit baharu itu dibiayai terutamanya oleh “bakal pelanggan” yang tidak dinamakan untuk perkhidmatan Globalstar.

Globalstar tidak mendedahkan organisasi yang membiayai satelit baharu itu, tetapi operator itu berkata bulan lalu ia telah menandatangani lembaran istilah dengan “pelanggan global yang besar” untuk mula menggunakan perkhidmatan jalur-S dalam julat frekuensi yang dipanggil “Band 53”. di Amerika Syarikat dan di negara lain.

Pelanggan yang tidak dinamakan itu juga membayar sebahagian besar kos yang berkaitan dengan pelancaran satelit Globalstar FM15, kata Globalstar dalam pemfailan kewangannya dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

SpaceX merancang dua lagi pelancaran Falcon 9 bulan ini.

Satu lagi kumpulan satelit internet Starlink dijadualkan berlepas dari Pusat Angkasa Kennedy Sabtu depan, 25 Jun. Dan roket Falcon 9 sedang disediakan untuk pelancaran 28 Jun dari pad 40 di Cape Canaveral dengan satelit penyiaran televisyen SES 22.

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We want to thank the writer of this article for this amazing material

SpaceX melancarkan roket Falcon 9 ketiga dalam masa kurang daripada dua hari – Spaceflight Now


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/