SpaceX melancarkan satelit penyiaran TV untuk Eutelsat – Spaceflight Now

Liputan langsung kira detik dan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida. Roket Falcon 9 akan melancarkan satelit komunikasi geopegun Hotbird 13G Eutelsat. Ikuti kami Twitter.

SFN Live

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

SpaceX bersedia untuk melancarkan roket Falcon 9 awal Khamis dari Cape Canaveral dengan satelit penyiaran televisyen Hotbird 13G Eutelsat. Liftoff disasarkan untuk penghujung tetingkap pelancaran malam pada 1:22 pagi EDT (0522 GMT). Penggalak peringkat pertama Falcon 9 akan menyasarkan pendaratan di atas kapal dron jarak bawah di Lautan Atlantik.

Pasukan darat melancarkan Falcon 9 ke pad 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral pada hari Rabu, sehari selepas SpaceX melancarkan roket Falcon Heavy yang kuat dari pad 39A beberapa batu di atas pantai. Falcon 9 setinggi 229 kaki (70 meter) dinaikkan menegak pada pad 40 petang Rabu menjelang tingkap pelancaran semalaman.

Peramal dari Skuadron Cuaca ke-45 Angkatan Angkasa AS meramalkan 90% kebarangkalian cuaca yang baik untuk lepas landas, dengan hanya sedikit peluang awan kumulus yang mungkin menimbulkan ancaman kilat.

Dibina oleh Airbus, kapal angkasa Hotbird 13G seberat kira-kira 10,000 paun (4.5 tan metrik) akan memancarkan ratusan saluran televisyen dan radio di seluruh Eropah, Timur Tengah dan Afrika Utara. Hotbird 13G ialah satelit berkembar Hotbird 13F, yang melancarkan 15 Okt. pada misi SpaceX Falcon 9 sebelumnya. Kedua-dua Hotbirds adalah satelit pertama yang dibina pada reka bentuk kapal angkasa Eurostar Neo baharu Airbus, yang menggabungkan peningkatan dalam pendorongan, kawalan haba dan sistem elektrik.

Semasa kiraan detik pagi Khamis, pelancar Falcon 9 akan diisi dengan satu juta paun minyak tanah dan bahan dorong oksigen cecair dalam 35 minit terakhir sebelum lepas landas.

Selepas pasukan mengesahkan parameter teknikal dan cuaca semuanya “hijau” untuk pelancaran, sembilan enjin utama Merlin 1D pada penggalak peringkat pertama akan menyala dengan bantuan cecair pencucuhan yang dipanggil triethylaluminum/triethylborane, atau TEA-TEB. Sebaik sahaja enjin naik ke pendikit penuh, pengapit hidraulik akan dibuka untuk melepaskan Falcon 9 untuk pendakiannya ke angkasa lepas.

Sembilan enjin utama akan menghasilkan 1.7 juta paun tujahan selama kira-kira dua setengah minit, mendorong Falcon 9 dan satelit komunikasi 13G Hotbird Eutelsat ke atmosfera atas. Kemudian peringkat penggalak — nombor ekor B1067 dalam armada SpaceX — akan ditutup dan terpisah daripada peringkat atas Falcon 9.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Roket Falcon 9 SpaceX pada pad 40 di Cape Canaveral, menunggu lepas landas dengan satelit komunikasi Hotbird 13G. Kredit: Spaceflight Now

Penggalak akan memanjangkan sirip grid titanium dan pendorong gas sejuk berdenyut untuk mengarahkan dirinya untuk kemasukan pertama ekor kembali ke atmosfera, sebelum menghidupkan semula enjinnya untuk kebakaran brek dan pembakaran pendaratan terakhir, menyasarkan penurunan menegak ke kapal dron “Just Baca Arahan” yang diletakkan kira-kira 420 batu (kira-kira 675 kilometer) timur Cape Canaveral.

Pendaratan roket yang berjaya di kapal dron akan menandakan selesainya penerbangan ketujuh penggalak ke angkasa lepas. Penggalak itu memulakan kerjaya pada 3 Jun 2021, dengan pelancaran misi kargo Naga ke Stesen Angkasa Antarabangsa, dan melancarkan dua kru angkasawan ke angkasa pada misi Krew-3 dan Krew-4 NASA. Ia juga telah melancarkan satelit komunikasi Turksat 5B, satu lagi misi pembekalan semula stesen angkasa, dan terbaharu sekumpulan satelit internet Starlink pada 18 September.

Untuk misi Hotbird 13G, roket Falcon 9 akan melancarkan enjin peringkat atasnya dua kali untuk menyuntik kapal angkasa ke orbit pemindahan geostasioner elips dengan apogee, atau titik tinggi, lebih 30,000 batu (50,000 kilometer) di atas Bumi.

Hotbird 13G akan berpisah daripada roket Falcon 9 kira-kira 36 minit ke dalam misi.

Selepas menggunakan pelancar Falcon 9 untuk memulakan perjalanannya ke orbit geopegun, Hotbird 13G membentangkan panel solar dan menggunakan pendorong peningkat orbit plasma PPS5000 yang dibangunkan oleh syarikat Perancis Safran selama beberapa bulan gerakan menaikkan orbit untuk mencapai orbit geopegun bulat lebih daripada 22,000 batu (hampir 36,000 kilometer) di atas khatulistiwa.

Sistem pendorong plasma yang cekap bahan api bergantung pada gas xenon dan elektrik untuk menjana tujahan, dan bukannya bahan api roket cecair konvensional seperti hidrazin. Itu mengurangkan berat satelit, membolehkan jurutera melancarkan roket yang lebih kecil atau menambah muatan tambahan untuk menyokong lebih banyak kapasiti komunikasi untuk pelanggan.

Tetapi peningkatan orbit menggunakan pendorong elektrik mengambil masa lebih lama daripada manuver bergantung pada enjin roket konvensional.

Hotbird 13G, seperti pendahulunya Hotbird 13F, akan mengorbit dalam langkah kunci dengan putaran Bumi pada 13 darjah bujur timur.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Peta ini menggambarkan landasan landasan roket Falcon 9, menuju ke timur dari Cape Canaveral untuk meletakkan satelit komunikasi Hotbird 13G ke dalam orbit pemindahan geostasioner. Lokasi kapal dron “Just Read the Instructions” dilabelkan di sini. Kredit: Spaceflight Now

Menjelang pertengahan tahun depan, Hotbird 13G sepatutnya bersedia untuk memasuki perkhidmatan komersial untuk memulakan misi 15 tahun penyiaran program televisyen kepada pelanggan Eutelsat. Terima kasih kepada penambahbaikan dalam teknologi komunikasi satelit, Eutelsat hanya memerlukan dua satelit Hotbird baharu untuk menggantikan tiga kapal angkasa Hotbird yang sudah tua beroperasi di 13 darjah timur.

Pascal Homsy, ketua pegawai teknikal Eutelsat, berkata armada Hotbird di 13 darjah timur membentuk sistem penyiaran satelit kapasiti tertinggi meliputi kawasan Eropah, Timur Tengah dan Afrika Utara, menyampaikan 1,000 saluran TV ke lebih 160 juta rumah. Hotbird 13F dan 13G akan menyiarkan isyarat dalam frekuensi Ku-band.

“Kami mempunyai lebih daripada 600 saluran TV berbayar, 300 saluran siaran percuma, 450 TV definisi tinggi dan 14 saluran definisi ultra tinggi yang disiarkan dari kedudukan 13 darjah timur perdana ini,” kata Homsy bulan lalu sebelum pelancaran Hotbird 13F. “Kami juga mampu menyediakan 500 stesen radio dan perkhidmatan multimedia.”

Pelancaran Hotbird 13G akan menandakan misi ke-51 SpaceX pada 2022, dan yang kedua dalam siri tiga penerbangan Falcon 9 untuk Eutelsat. Satelit komunikasi Eutelsat 10B, yang direka untuk menyediakan sambungan internet dalam penerbangan kepada penumpang syarikat penerbangan, telah dihantar dari Eropah ke Cape Canaveral dengan bot minggu lepas untuk pelancaran roket Falcon 9 akhir bulan ini.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Satelit komunikasi Hotbird 13G diletakkan di dalam bekas penghantarannya sebelum meninggalkan kilangnya di Toulouse, Perancis. Kredit: Airbus Defense and Space

ROKET: Falcon 9 (B1067.7)

PAYLOAD: Satelit komunikasi 13G Hotbird

LAMAN PELANCARAN: SLC-40, Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, Florida

TARIKH PELANCARAN: 3/2 Nov, 2022

TEMBUNG PELANCARAN: 11:26 malam – 1:22 pagi EDT (0326-0522 GMT)

RAMALAN CUACA: 90% kebarangkalian cuaca yang boleh diterima

PEMULIHAN BOOSTER: “Baca Arahan” kapal dron

LANCARKAN AZIMUTH: timur

ORBIT SASARAN: Orbit pemindahan geostasioner

GARIS MASA PELANCARAN:

 • T+00:00: Berhenti
 • T+01:12: Tekanan aerodinamik maksimum (Max-Q)
 • T+02:32: Pemotongan enjin utama peringkat pertama (MECO)
 • T+02:35: Pemisahan peringkat
 • T+02:43: Pencucuhan enjin peringkat kedua
 • T+03:23: Pembuangan fairing
 • T+06:30: Pencucuhan bakar masuk peringkat pertama (tiga enjin)
 • T+06:55: Pembakaran kemasukan peringkat pertama tamat
 • T+08:08: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 1)
 • T+08:22: Pencucuhan terbakar pendaratan peringkat pertama (satu enjin)
 • T+08:44: Pendaratan peringkat pertama
 • T+29:11: Mulakan semula enjin peringkat kedua
 • T+30:10: Pemotongan enjin peringkat kedua (SECO 2)
 • T+36:11: Pemisahan Hotbird 13G

STATIS MISI:

 • Pelancaran roket Falcon 9 yang ke-184 sejak 2010
 • Pelancaran ke-193 keluarga roket Falcon sejak 2006
 • Pelancaran ke-7 penggalak Falcon 9 B1067
 • Pelancaran Falcon 9 ke-157 dari Pantai Angkasa Florida
 • Pelancaran Falcon 9 ke-102 dari pad 40
 • Pelancaran ke-157 secara keseluruhan daripada pad 40
 • Penerbangan ke-125 penggalak Falcon 9 yang digunakan semula
 • Pelancaran SpaceX ke-4 untuk Eutelsat
 • Pelancaran Falcon 9 ke-50 pada tahun 2022
 • Pelancaran ke-51 oleh SpaceX pada 2022
 • Percubaan pelancaran orbit ke-48 yang berpangkalan di Cape Canaveral pada tahun 2022

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We would love to give thanks to the author of this post for this amazing web content

SpaceX melancarkan satelit penyiaran TV untuk Eutelsat – Spaceflight Now


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/