SpaceX melancarkan satelit radar tentera Jerman dari California – Spaceflight Now

Roket Falcon 9 melayang di tepi bulan di langit di atas Pantai Tengah California, membawa satelit pengimejan tentera SARah 1 Jerman ke orbit. Kredit: Brian Sandoval / Spaceflight Now

Satelit pemerhatian radar seberat empat tan yang menembusi awan untuk tentera Jerman melonjak ke orbit Sabtu dari California di atas roket SpaceX Falcon 9, memulakan misi 10 tahun untuk mengumpul imejan peninjauan semua cuaca.

Roket Falcon 9 menyala dan memanjat jauh dari landasan pelancarannya di Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg pada 7:19:52 pagi PDT (10:19:52 pagi EDT; 1419:52 GMT), bergemuruh melalui lapisan kabus altitud rendah sebelum menembusi langit cerah untuk baki pendakian ke angkasa lepas dengan satelit pengimejan radar SARah 1 Jerman.

Misi Sabtu meneruskan jadual pelancaran yang penuh sesak untuk SpaceX, yang melancarkan roket Falcon 9 pada hari Jumaat dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida dengan 53 satelit internet Starlink. Satu lagi Falcon 9 akan berlepas dari Cape Canaveral sejurus selepas tengah malam Ahad dengan satelit komunikasi Globalstar.

Sepuluh enjin Merlin membakar sejuta paun minyak tanah dan bahan dorong oksigen cecair pada misi Sabtu. Menuju ke selatan, sembilan enjin peringkat pertama menyala hampir dua setengah minit, kemudian penggalak dipisahkan dari peringkat atas untuk memulakan gerakan untuk kembali ke Vandenberg, sebuah pelabuhan angkasa tentera yang terletak di Pantai Tengah California antara Los Angeles dan San Francisco.

Penggalak peringkat pertama berpusing-pusing dengan bantuan pendorong gas sejuk untuk terbang dalam orientasi pertama ekor, kemudian menyalakan tiga enjinnya untuk pembakaran “boost-back” untuk menterbalikkan laluan dan kembali ke Vandenberg. Penggalak mencapai ketinggian maksimum, atau apogee, kira-kira 426,000 kaki (130 kilometer) sebelum jatuh semula melalui atmosfera.

Roket itu mengharungi udara yang lebih tebal dengan bantuan sirip grid hipersonik, mendarat ke bawah pada pad pendaratan konkrit di Zon Pendaratan 4 di Vandenberg kira-kira minit kelapan selepas lepas landas. Pendaratan itu menandakan pemulihan ke-125 penggalak Falcon, dan pendaratan roket Falcon keenam di Vandenberg. Ia adalah penerbangan ketiga untuk penggalak ini, nombor ekor B1071.

Siaran web video langsung SpaceX mengikuti kepulangan penggalak Falcon 9 ke Bumi, dan menamatkan liputan aktiviti peringkat atas atas permintaan tentera Jerman. Peringkat atas melancarkan enjin Merlin tunggalnya untuk memasuki orbit awal, dan misi itu memasuki pemadaman liputan sehingga tentera Jerman mengesahkan hampir sejam dan 20 minit selepas pelancaran bahawa satelit SArah 1 berjaya dikerahkan dari roket Falcon 9.

Pengawal darat di Airbus, yang membina satelit SArah 1, dijangka menjalin hubungan dengan kapal angkasa itu lewat Sabtu.

SArah 1 memulakan misi 10 tahun menyediakan imej peninjauan kepada Bundeswehr, tentera Jerman.

Falcon 9 menyasarkan orbit kutub beberapa ratus batu di atas Bumi, tetapi ketinggian dan kecenderungan tepat yang dicapai pada misi Sabtu tidak tersedia dengan serta-merta.

SARah 1 ialah yang pertama daripada tiga satelit pengimejan radar yang dipesan kerajaan Jerman daripada industri pada 2013. OHB, yang berpangkalan di Bremen, ialah kontraktor utama dalam program SARah dan sedang membina satelit kedua dan ketiga dalam siri ini. Pasukan Airbus di selatan Jerman mengeluarkan SArah 1, satelit pertama dan terbesar dalam program itu.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Penggalak Falcon 9 SpaceX kembali melalui kabus ke Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg selepas menghantar satelit peninjau radar SArah 1 tentera Jerman ke angkasa lepas. Kredit: Brian Sandoval / Spaceflight Now

Apabila kontrak pembangunan ditandatangani pada 2013, pelancaran satelit SArah telah dirancang pada 2018 dan 2019. Tetapi masalah teknikal berkaitan satelit, usaha untuk menambah baik penyulitan pada kapal angkasa, dan kelewatan yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 menolak yang pertama. Pelancaran kapal angkasa SArah sehingga 2022.

Setelah jurutera selesai menguji kapal angkasa SArah 1 mengembara dari Jerman ke Amerika Syarikat dengan bot, tiba di Baltimore sebelum perjalanan merentas desa untuk sampai ke pangkalan pelancaran California.

Satelit SArah 1 mempunyai berat kira-kira empat tan, menurut Airbus. Kontraktor itu berkata dalam satu kenyataan bahawa satelit SArah 1 membawa “teknologi radar resolusi tertinggi terkini” untuk mengumpul imejan sepanjang cuaca, siang dan malam tapak di seluruh dunia untuk tentera Jerman.

Agensi perolehan pertahanan Jerman menguruskan pembangunan satelit SArah. Kraf binaan Airbus yang dilancarkan pada hari Sabtu membawa antena radar susun berperingkat aktif, berdasarkan teknologi yang dibangunkan untuk satelit pemerhati radar TerraSAR, TanDEM-X dan Paz awam.

“Teknologi ini menawarkan kelebihan penudingan yang sangat pantas dan membentuk pancaran antena yang sangat fleksibel untuk menyampaikan imejan dalam masa yang singkat,” kata Airbus dalam satu kenyataan akhbar.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Konsep artis tentang satelit radar SArah 1 di orbit. Kredit: Airbus

Dua kapal angkasa SArah binaan OHB yang lebih kecil akan terbang dengan pemantul radar apertur sintetik pasif. Tentera Jerman berkata awal bulan ini bahawa satelit SArah kedua dan ketiga akan berkongsi perjalanan dengan roket Falcon 9 pada akhir tahun ini.

Satelit pengimejan radar mempunyai faedah untuk menyelesaikan permukaan Bumi melalui kegelapan dan litupan awan, yang menghalang satelit pengintip optik daripada sentiasa melihat tanah.

Tiga satelit SArah itu menggantikan buruj SAR-Lupe lima kapal angkasa tentera Jerman, yang dilancarkan dari 2006 hingga 2008.

“Hari ini, tanpa satelit, peninjauan, komunikasi dan navigasi hampir mustahil,” kata tentera Jerman dalam satu kenyataan akhbar awal bulan ini.

“Satelit SArah baharu memastikan Bundeswehr mempunyai keupayaan untuk peninjauan pengimejan di seluruh dunia tanpa mengira masa atau cuaca,” kata tentera Jerman. “Pada masa yang sama, mereka menyediakan sokongan dalam pengesanan awal dan pengurusan krisis.”

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Ilustrasi artis satelit radar SARah 1 (tengah) dengan satelit radar SARah 2 dan 3 yang dijadualkan untuk dilancarkan pada penghujung tahun ini. Kredit: OHB

Pelancaran SArah 1 menandakan misi ke-25 SpaceX tahun ini, dan penerbangan kelima syarikat dari Vandenberg setakat ini pada 2022. Pelancaran seterusnya SpaceX dari California dijadualkan tidak lebih awal daripada 8 Julai dengan sekumpulan satelit internet Starlink.

SpaceX sedang pantas melancarkan lebih 50 kali tahun ini, melebihi rekod 31 misi yang ditetapkan syarikat tahun lalu. Pelancaran Sabtu adalah yang ketiga daripada enam misi Falcon 9 dalam jadual SpaceX untuk bulan Jun.

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We would like to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

SpaceX melancarkan satelit radar tentera Jerman dari California – Spaceflight Now


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/