SpaceX Mengangkat Roket Seberat 200 Tan Di Udara Semasa Ia Berlumba Ke Ujian Api Panas Bersejarah

Sebagai sebahagian daripada kempen pelancarannya untuk roket Marikhnya, Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) mengangkat prototaip penggalak Super Heavy roket generasi akan datang Starship dengan kren di kemudahan ujiannya di Boca Chica, Texas pada hari Jumaat. Berbanding dengan roket Falcon 9 yang dipasang sebelum dihantar ke pad, SpaceX merancang untuk mengangkat dua keping Starship pada pad pelancaran itu sendiri, dan untuk melakukan ini, syarikat itu telah membina struktur kren yang besar. Profil operasi Starship melibatkan SpaceX mendaratkan penggalaknya pada pad, memperbaharuinya untuk penerbangan dan kemudian mengangkat kapal angkasa pada penggalak. Penggalak Super Heavy dilancarkan ke pad awal minggu ini, dan ia merupakan prototaip pertama yang hampir dipasang sepenuhnya – dengan ramai yang berharap ia juga akan menjadi percubaan pelancaran sulung roket itu pada akhir tahun ini.

SpaceX Mendekati Ujian Kebakaran Statik Roket Terbesar Dibina AS Sehingga Kini

Roket semasa SpaceX – Falcon 9 – menggunakan sembilan enjin Merlin untuk mengangkat muatan seberat 23 tan ke orbit Bumi rendah (LEO). Dengan Starship, syarikat itu merancang untuk meningkatkan lima kali ganda ini dengan menggunakan lebih banyak enjin yang lebih besar dan bahan yang berbeza. Walaupun enjin Merlin 1D+ Falcon 9 mampu menjana 221,000 paun-force (lbf) tujahan, enjin Raptor 2 yang dipasang pada Starship boleh menolak keluar 510,000 lbf tujahan, lebih daripada menggandakan jumlah yang dijana dengan Merlin.

Starlink Membenarkan SpaceX Merakam Video Definisi Tinggi Pendaratan Roket Setinggi 187 Kaki Buat Pertama Kalinya!

Selain itu, bukan sahaja Raptor 2 jauh lebih berkuasa, malah berbanding sembilan enjin yang terdapat pada Falcon 9, Starship Super Heavy booster mempunyai 33 Enjin Raptor 2. Ini seterusnya membolehkan roket itu menyasarkan untuk menghantar sebanyak 100 tan kepada LEO, iaitu hampir lima kali ganda kapasiti Falcon 9. Roket SpaceX yang lain, Falcon Heavy dengan 27 enjin Merlin boleh terbang sehingga 64 tan ke LEO.

Penggalak Super Heavy 7 sedang diangkat dari tanah dan ke pad di Boca Chica, Texas pada hari Jumaat. Imej: NASASpaceflight.com

SpaceX melancarkan penggalak Super Heavy terbarunya ke pad pelancaran di Boca Chica, Texas semalam tidak lama selepas itu ia diangkat dengan kren pada pad. Booster adalah 270 kaki tinggi, 30 kaki diameter dan dijangka seberat 200 tan mengikut Ketua SpaceX Encik Elon Musk.

Syarikat Musk bergerak ke hadapan dalam usahanya untuk menjalankan pelancaran ujian orbit Starship awal bulan ini ketika Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) menyelesaikan semakan alam sekitar kemudahan itu. Namun, walaupun SpaceX boleh menjalankan ujian tembakan statik roketnya, yang melibatkan ujian enjin mereka di darat bersama-sama dengan ujian penerbangan altitud rendah, ia memerlukan kelulusan tambahan daripada FAA untuk melancarkan kenderaan ke orbit.

Mengenai topik kebakaran statik, nampaknya SpaceX bergerak pantas – sama seperti budayanya direka bentuk untuk dilakukan. Buletin Keselamatan Marin yang dikatakan dikeluarkan oleh Pengawal Pantai Amerika Syarikat pada hari Jumaat (dikongsi di Twitter) memberitahu pembaca bahawa dari 27 Jun hingga 30 Jun, kawasan bahaya akan wujud di sekitar kemudahan SpaceX dari 10 pagi hingga 10 malam Satu lagi salinan buletin boleh diakses di sini.

Tambahan pula, pihak berkuasa tempatan juga telah diumumkan penutupan jalan untuk lebuh raya dan pantai Boca Chica pada 27 Jun dan 28 Jun, untuk tempoh masa yang sama.

Ujian kebakaran statik adalah sangat penting untuk roket skala Starship. Ia akan menjadikan SpaceX selesa dengan operasi kompleks yang membawa kepada bahan api roket, dan yang lebih penting, ia juga akan membolehkan syarikat menyemak sistem yang berkaitan pada penggalak. Ujian yang berbeza sebelum ini telah menghasilkan paip bahan api penggalak yang sama ubah bentuk, mengikut mana SpaceX membaikinya dalam beberapa minggu.We want to say thanks to the author of this article for this amazing web content

SpaceX Mengangkat Roket Seberat 200 Tan Di Udara Semasa Ia Berlumba Ke Ujian Api Panas Bersejarah


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/