SpaceX mula menyusun menara pelancaran Florida Starship

SpaceX telah mula menyusun menara pelancaran Florida pertama Starship.

Kurang daripada setengah tahun selepas syarikat itu memulakan semula kerja pada pad pelancaran Starship yang terletak hanya beberapa ratus kaki dari kemudahan pelancaran Falcon sedia ada di pad LC-39A Pusat Angkasa Kennedy (KSC) NASA, sebuah menara pelancaran baru yang besar telah mula terbentuk. . Apabila ia mencapai ketinggian terakhirnya, menara itu akan menjadi struktur berkaitan roket kedua tertinggi di Pantai Timur, hanya dikalahkan oleh Bangunan Perhimpunan Kenderaan (VAB) yang ikonik dan besar.

Ia juga boleh mencapai ketinggian itu lebih awal daripada kemudian.

https://twitter.com/FarryFaz/status/1539310978721992705

Untuk kemudahan Pad 39A Starship, SpaceX menghadapi cabaran unik untuk menganjurkan operasi pembinaan besar di salah satu tapak pelancaran aktif yang paling sibuk dan paling penting di AS. Hanya dalam separuh pertama tahun 2022, LC-39A berada di landasan yang betul untuk menyokong 10 pelancaran Falcon 9, mengenakan kekangan unik pada pembinaan pad Starship bersebelahan. Sebagai tindak balas separa kepada cabaran tersebut, seperti yang dibincangkan sebelum ini di TeslaratiSpaceX telah mengambil pengajaran daripada Starbase, Texas dan mengoptimumkan proses pemasangan beberapa komponen pad untuk mengehadkan jumlah kerja yang perlu dilakukan pada pad itu sendiri.

Untuk menara pelancaran pertama, SpaceX dan kontraktornya bergerak dengan sangat pantas dan mengambil masa lebih tiga bulan selepas kerja pada bahagian pasang siap pertama mula menyusun struktur ke ketinggian penuh ~146 meter (~480 kaki). Setiap satu daripada sembilan bahagian pada dasarnya adalah kosong, bagaimanapun, mengurangkan jumlah kerja pra-tindanan tetapi secara drastik merumitkan dan meningkatkan jumlah kerja pasca-tindanan yang diperlukan untuk menjadikan menara itu sesuatu yang berguna. Untuk menara pelancaran Starship pertama di Florida, SpaceX telah menghabiskan lebih daripada tiga bulan memasang dan memasang dengan teliti enam bahagian pertama daripada sembilan bahagian menara pasang siap sebelum ini timbunan pertama.

Bahagian SpaceX mula disusun pada 21 Jun sudah mempunyai pelbagai pagar, aci lif, pintu masuk, laluan pejalan kaki, titik keras, paip dan banyak lagi yang diprapasang. Walaupun setiap bahagian dan semua paip dan perkakasan yang disingkatkan perlu disambungkan selepas setiap tindanan, proses itu sepatutnya jauh lebih mudah dan lebih pantas daripada kaedah SpaceX yang digunakan di Texas Selatan. Di luar tapak, SpaceX juga membuat kemajuan yang sangat baik dalam memasang pelekap pelancar orbit seperti donat pad dan bahagian tiga lengan gergasi yang akhirnya akan dipasang pada menara pelancaran Florida pertama Starship – dua untuk mengangkat dan menangkap roket dan satu pertiga untuk menstabilkan dan menyemarakkan Starship.

Sama seperti segmen menara, terdapat kemungkinan besar bahawa komponen Florida itu akan lebih hampir siap berbanding adik-beradik Texas mereka apabila mereka akhirnya menuju ke pad pelancaran untuk pemasangan. Selain itu, jika pengalaman SpaceX di Texas mewakili, menara pelancaran Florida pertama Starship boleh mencapai ketinggian penuhnya hanya beberapa bulan dari sekarang.

Untuk menara itu benar-benar lengkap, SpaceX perlu menyelesaikan dan memasang tiga lengan, dan menyambungkan salah satu senjata itu ke bekalan tanah gas Starship dan propelan yang terletak di Pad 39A. Oleh kerana 39A tidak pernah memerlukan metana, bahan api pilihan Starship, langkah itu juga memerlukan pemasangan dan pengaktifan ladang tangki baharu dan paip yang mampu menyimpan, ‘menyejukkan’ dengan pantas dan mengagihkan sekurang-kurangnya seribu tan (~2.2M lb) metana cecair (LCH4). Starbase Florida mencapai kemajuan yang besar tetapi sejumlah besar kerja masih berada di antara SpaceX dan kesediaan pelancaran.

SpaceX mula menyusun menara pelancaran Florida StarshipWe want to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

SpaceX mula menyusun menara pelancaran Florida Starship


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/