SpaceX pantas untuk memecahkan rekod pelancaran AS. sekali lagi

Yang terbaru dijadualkan pada petang Jumaat dengan pelancaran 53 SpaceX’s Satelit internet Starlink keluar dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg California. Ia akan menjadi pelancaran Starlink yang kedua belas setakat tahun ini, dan ia boleh diikuti pada hujung minggu dengan misi lain yang ditetapkan untuk berlepas dari Florida.

Ia merupakan tahun aktiviti yang memeningkan setakat ini, mengukuhkan lagi penguasaan SpaceX ke atas industri pelancaran komersial. Dipimpin oleh SpaceX, industri ini sedang pantas untuk melepasi paras tertinggi pelancaran tahunan dalam perlumbaan angkasa pertengahan abad ke-20, apabila kebanyakan pelancaran dilakukan oleh kerajaan dan bukannya sektor swasta. 2021 telah mencatat rekod baharu dengan 145 jumlah pelancaran, berbanding 129 yang dijalankan pada 1984, tahun penetapan rekod sebelumnya, menurut data daripada firma penyelidikan Quilty Analytics.

Jika SpaceX mengekalkan rentak semasanya, ia boleh melancarkan lebih daripada 52 roket tahun ini sahaja, jauh mengatasi rekodnya, yang ditetapkan tahun lepas, sebanyak 31.

“Malah 10 tahun yang lalu, pelancaran jarang berlaku,” kata Chris Quilty, pengasas Quilty Analytics, kepada CNN Business.

Pada tahun 2001, jumlah pelancaran di seluruh dunia hanya 51, katanya.

“Jadi, letakkan itu dalam konteks SpaceX sahaja melancarkan 52 kali,” katanya. “Ia agak luar biasa.”

Kebanyakan pelancaran SpaceX pada 2022 telah memfokuskan pada Starlink, perniagaan internet penggunanya yang bergantung pada kumpulan satelit yang mengorbit, yang syarikat itu telah berkembang sejak ia mula melancarkan kumpulan satelit yang memancarkan internet pada pertengahan 2019. Buruj kini mempunyai lebih daripada 2,200 satelit di orbit dan, setakat Mac, 250,000 pelanggan menggunakan perkhidmatan di seluruh dunia, sebuah syarikat eksekutif berkata pada persidangan baru-baru ini.
Tahun yang sangat sibuk SpaceX diteruskan dengan percikan angkasawan

Walaupun SpaceX menonjol daripada pesaing roketnya, itu tidak bermakna syarikat itu akan atau tidak akan bertanding.

Dua roket baharu yang mampu bersaing dengan SpaceX’s Falcons — roket kuda kerja yang digunakan syarikat itu untuk mengangkut satelit dan, baru-baru ini, angkasawan ke orbit — dijadualkan untuk debut pada tahun hadapan atau lebih. Mereka adalah New Glenn, yang sedang dibangunkan oleh syarikat Blue Origin yang disokong Jeff Bezos, dan Vulcan Centaur, barisan roket dari syarikat pelancaran warisan United Launch Alliance, usaha sama dari Boeing dan Lockheed Martin.

Jumlah satelit yang boleh dilancarkan oleh semua kenderaan tersebut, termasuk beribu-ribu satelit yang dijangka akan ditambahkan pada buruj Starlink SpaceX dan perniagaan internet satelit bersaing, telah mendorong perbincangan mendesak tentang kesesakan di angkasa lepas. Jika satelit berlanggar, ia boleh menghasilkan serpihan berbahaya. Itu berlaku pada masa laludan panggilan rapat adalah kejadian yang kerap.
Akademik sudah lama cuba meningkatkan kesedarandan berhati-hati, mengenai isu tersebut.

Yang lain lebih optimistik bahawa SpaceX dan yang lain mengambil risiko tersebut dengan cukup serius untuk mengelakkan malapetaka.

“Syarikat yang mungkin mencipta sampah angkasa akan serta-merta dan secara langsung terjejas oleh sampah angkasa lepas itu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan penyelidikan angkasa lepas BryceTech Carissa Christensen, sambil menyatakan bahawa serpihan perlanggaran itu akan mengancam satelit mereka sendiri – pelaburan mereka sendiri.

Dengan semua roket tersebut aktif — dan beberapa lagi kenderaan pelancar yang lebih kecil juga dijadualkan untuk mula dilancarkan dari Space Coast Florida, yang merupakan tapak pelancaran utama SpaceX — SpaceX juga boleh menghadapi kesesakan di pad pelancaran. Setiap pelancaran memerlukan pasukan sokongan darat, termasuk kakitangan cuaca tentera, untuk memastikan pelepasan selamat. Dan hanya terdapat begitu banyak pelancaran yang boleh mereka kendalikan pada bila-bila masa.

“Tidak ada bilangan hari yang tidak berkesudahan atau pad pelancaran atau tapak pelancaran di mana anda boleh memasukkan sesuatu ke orbit,” kata Quilty.

Amazon mengumumkan perjanjian roket besar untuk melancarkan buruj internet satelitnya

Christensen menambah, bagaimanapun, sokongan darat di Space Coast telah terbukti fleksibel, seperti yang dibuktikan oleh keupayaan SpaceX untuk memulangkan sekumpulan angkasawan dari Stesen Angkasa Antarabangsa di luar pantai Florida pada Jumaat lepas dan kemudian melancarkan misi Starlink dari sebuah pad pelancaran beberapa batu jauhnya hanya beberapa jam kemudian.

Kapten Jonathan Eno, penolong pengarah operasi dengan Angkatan Angkasa AS, yang bertanggungjawab memantau cuaca dan gangguan lain yang mungkin berlaku sebelum pelancaran, berkata bahawa kru sokongan darat di Florida telah bekerja selama bertahun-tahun untuk bersedia menghadapi peningkatan dramatik dalam bilangan pelancaran dari pelabuhan angkasa. Tahun dia diberikan peranannya, 2019, Space Coast — yang merangkumi Pusat Angkasa Kennedy dan Cape Canaveral NASA — hanya menyokong 18 pelancaran. Tahun ini, ia berada di landasan untuk menyokong lebih daripada 60, terutamanya termasuk pelancaran pertama roket bulan baharu NASA, yang dipanggil Sistem Pelancaran Angkasa. Pasukannya kini bersedia untuk menyokong berbilang pelancaran dalam hari yang sama, walaupun dalam beberapa minit antara satu sama lain.

“SpaceX banyak membuat berita. Merekalah yang melancarkan lebih banyak kenderaan pelancar sekarang,” katanya kepada CNN Business. “Jelas sekali, kami sedang bersiap sedia untuk realiti yang berbeza.”

We would love to say thanks to the author of this post for this incredible material

SpaceX pantas untuk memecahkan rekod pelancaran AS. sekali lagi


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/