SpaceX Pasang Starship Booster pada Menara Pelancaran Menjelang Penerbangan Ujian Orbital

Roket besar itu akan menjalani beberapa siri ujian sebelum bersedia untuk berlepas.

Peringkat penggalak Super Heavy besar SpaceX kini berdiri (sangat) tinggi di pad pelancaran syarikat dalam sdaripada Texas, kerana ia menunggu satu siri ujian dan pemeriksaan akhir. Syarikat itu tidak sabar-sabar untuk melancarkan roket Starship yang disusun sepenuhnya untuk ujian penerbangan seawal Julai, tetapi beberapa halangan peraturan masih menghalang.

Prototaip yang dikenali sebagai Booster 7 ialah diangkut ke tapak pelancaran Starbase minggu lepas untuk perjalanan ketiga dan mungkin terakhir. Dalam proses yang berlangsung dari 23 hingga 24 Jun, B7 telah diangkat ke Gunung Pelancaran Orbit oleh sepasang senjata mekanikal yang dikenali sebagai “chopsticks,” sebagai NASASpaceflight rakaman mendedahkan. Booster 7 terkenal kerana ia merupakan peringkat pertama yang sedia untuk penerbangan bagi sistem Starship.

Booster 7 Diangkat Ke Lekapan Pelancaran Orbit | SpaceX Starbase

Peringkat penggalak, dengan 33 enjin Raptornya, sedang disediakan untuk ujian di kemudahan Boca Chica SpaceX di Texas sebelum yang pertama. penerbangan ujian orbital, apabila peringkat kedua Starship, atau peringkat orbit, akan disusun di atas dan dilancarkan ke angkasa lepas. Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk baru-baru ini mendakwa bahawa Starship akan bersedia untuk penerbangan ujiannya bulan depantetapi syarikat itu masih belum menjelaskan beberapa keperluan pengawalseliaan tertunggak yang berkaitan dengan pengembangan tapaknya di Boca Chica.

Starship terdiri daripada peringkat pertama Super Heavy dan peringkat kedua Starship, yang terakhir telah menjalani beberapa siri ujian penerbangan (tetapi tidak ke angkasa lepas). Kedua-dua peringkat sedang direka bentuk untuk melakukan pendaratan menegak bagi tujuan kebolehgunaan semula. Untuk penerbangan ujian orbital Starship pertama, bagaimanapun, kedua-dua peringkat akan melakukan percikan lautan, dengan penggalak melakukan pemulangan separa dan percikan di Teluk Mexico dan penggalak melakukan percikan di luar pantai barat laut Kauai, Hawaii. Akhirnya, peringkat atas akan mendarat sendiri (yang telah dilakukan sebelum ini), manakala penggalak akan kembali ke tapak pelancaran dan melakukan pendaratan dibantu di pad; senjata di menara pelancaran akan menangkap peringkat penggalak menurun. Nah, secara teori.

Prototaip Starship booster.

Prototaip Starship booster.
Foto: SpaceX

Prototaip khusus ini, Booster 7, mula-mula menuju ke pad pelancaran pada bulan Mac dan berjaya menyelesaikan dua ujian kalis kriogenik, tetapi kemudian mengalami kerosakan teruk semasa ujian tekanan struktur, Menurut kepada Teslarati. Penggalak telah dibawa ke kilang untuk dibaiki sebelum dilancarkan ke pad untuk kali kedua pada bulan Mei, melengkapkan ujian kalis krio ketiga. Selepas itu, penggalak Super Heavy menghabiskan masa kira-kira enam minggu di kilang sebelum pertemuan terbarunya dengan pad pelancaran.

Masih belum jelas jenis ujian Booster 7 yang akan dilalui pada pad pelancaran atau sama ada SpaceX merancang untuk menjalankan latihan pakaian basah penuh, yang melibatkan memuatkan roket dengan bahan api dan melakukan kiraan detik untuk lepas landas. Buat masa ini, prototaip roket itu terletak di atas pad pelancaran, disokong oleh dua lengan gergasi yang dipasang pada menara pelancaran, menunggu nasibnya.

Apabila disusun di atas satu sama lain, komponen tersebut mencipta roket tertinggi di dunia, berdiri pada ketinggian 394 kaki (120 meter). Roket itu direka untuk mengangkut berpuluh-puluh penumpang dan kargo ke Bulan dan destinasi selanjutnya dalam Sistem Suria seperti Marikh.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) baru-baru ini membersihkan SpaceX untuk pengembangan tapaknya, membolehkan syarikat itu mendekati pelancaran orbit Starship. Tetapi FAA telah menyerahkan kepada SpaceX senarai tentang 75 tindakan mitigasi alam sekitar bahawa ia mesti melengkapkan, sebagai tambahan kepada membersihkan halangan keselamatan, sebelum ia boleh diberikan kebenaran penuh untuk melancarkan roket gergasi itu. Selain daripada FAA, SpaceX juga menghadapi penolakan daripada Kor Jurutera Tentera, yang menafikan permohonan syarikat untuk pembesaran tapak.

Lagi: Menara Florida untuk Melancarkan SpaceX Starship Roket Mengambil Bentuk.We would love to thank the writer of this post for this incredible web content

SpaceX Pasang Starship Booster pada Menara Pelancaran Menjelang Penerbangan Ujian Orbital


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/