Starlink Membenarkan SpaceX Merakam Video Definisi Tinggi Pendaratan Roket Setinggi 187 Kaki Buat Pertama Kalinya!

Dalam pencapaian yang jarang berlaku, Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) dapat merakam video secara langsung tahap pertama pendaratan roket Falcon 9 di atas kapal dron di luar pantai Florida. Misi terbaru SpaceX menyaksikan syarikat itu melancarkan satelit untuk penyedia perkhidmatan komunikasi Globalstar dari Florida, dan seperti biasa, pelancaran itu diikuti dengan ikonik Falcon 9 kembali ke Bumi dan berjaya mendarat di atas ‘kaki’nya.

Walau bagaimanapun, sebelum misi Globalstar, SpaceX dapat menangkap rakaman resolusi tinggi pendaratan Falcon 9 untuk pelancaran Starlink. Starlink ialah perkhidmatan internet satelit orbit Bumi rendah SpaceX, dan biasanya, kamera syarikat yang diletakkan pada kapalnya secara amnya terputus sama seperti roket mendarat, tetapi untuk misi Starlink, suapan langsung dan klip yang dikongsi oleh SpaceX, kemudiannya, menunjukkan pendaratan roket dalam segala kemuliaannya.

SpaceX Inci Lebih Dekat Untuk Melancarkan Roket 5,000 Tan

Starlink Membenarkan SpaceX Menyiarkan Video Definisi Tinggi Pendaratan Falcon 9 di Teluk Mexico

Sejak ia membuka Starlink untuk kegunaan awam pada 2020, SpaceX secara konsisten mengembangkan skop perkhidmatan itu. Sejak itu, syarikat itu telah melancarkan lebih daripada dua ribu satelit ke orbit, termasuk yang mempunyai sambungan laser, memperkenalkan terminal pengguna baharu dan meluaskan liputan kepada kapal terbang dan kenderaan rekreasi.

Sebagai sebahagian daripada keupayaan Starlink untuk digunakan oleh kenderaan mudah alih, SpaceX juga menggunakan perkhidmatan itu pada kapal dronnya untuk pendaratan Falcon 9. Ia menggunakan Starlink untuk menyiarkan rakaman secara langsung, yang kemudiannya distrim kepada penonton di YouTube.

Pelancaran Starlink berlangsung minggu lalu dan ia menyaksikan Falcon 9 berlepas dari Pusat Angkasa Kennedy Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) di Florida. Memandangkan misi itu berlaku pada sebelah petang, kapal dron itu juga diterangi dengan baik oleh Matahari, yang kemudiannya membolehkan kamera menangkap pemandangan jelas roket setinggi 187 kaki yang mendarat dari Teluk Mexico.

Falcon 9 berdiri tegak selepas melancarkan satelit Starlink minggu lepas. Starlink membenarkan SpaceX menyiarkan rakaman berkualiti tinggi pendaratan roket di atas kapal dronnya. Imej: SpaceX

Pendaratan itu menandakan satu lagi peristiwa penting untuk SpaceX, yang telah mengganggu industri aeroangkasa dengan mendaratkan penggalak roket peringkat pertamanya. Ia menandakan abad pertama pendaratan roket yang digunakan semula untuk syarikat itu sejak ia diasaskan oleh Musk pada 2002.

kasturi juga disahkan bahawa rakaman video itu adalah yang terbaik yang telah dirakam oleh syarikatnya setakat ini, dan mengkreditkan Starlink untuk hasil yang berkualiti tinggi.

Starlink Sedia Menghidupkan Satelit Laser Untuk Liputan Internet

Melalui Starlink, syarikat Musk menyasarkan untuk bukan sahaja menyediakan internet kos rendah kepada pengguna, tetapi juga akan menyasarkan beberapa industri seperti kewangan, penerbangan, dan perkapalan maritim. Ketiga-tiganya mempunyai persekitaran dan keperluan mereka yang unik, dan Starlink mempunyai keupayaan untuk melayani setiap daripada mereka.

Pengguna dalam industri kewangan memerlukan liputan internet berkelajuan tinggi yang membolehkan mereka menerima maklumat dalam masa nyata daripada pasaran di seluruh dunia. Dengan kependaman yang lebih rendah disebabkan oleh satelit orbit Bumi yang rendah dan penghantaran data yang lebih pantas di angkasa, beberapa pihak percaya bahawa Starlink mungkin sesuai dengan keperluan industri ini.

Sebaliknya, penerbangan komersial memerlukan liputan pada altitud tinggi, dan memandangkan satelit Starlink mengorbit Bumi jauh lebih rendah daripada kapal angkasa milik penyedia internet lain, kelajuan perkhidmatan itu jauh lebih baik. Akhirnya, syarikat perkapalan maritim sering memerlukan akses Internet di lautan, dan dengan satelit, keperluan mereka juga ditangani.

SpaceX juga merancang untuk meningkatkan secara drastik bilangan kapal angkasa yang dimasukkan ke orbit dengan setiap pelancaran melalui platform kenderaan pelancaran generasi akan datang Starship. Starship adalah jauh lebih besar daripada Falcon 9 dan ia akan membenarkan SpaceX melancarkan beratus-ratus satelit sekali gus – pada masa ruang satelit LEO semakin panas dengan lebih banyak syarikat memasuki pertempuran.We wish to give thanks to the writer of this post for this remarkable material

Starlink Membenarkan SpaceX Merakam Video Definisi Tinggi Pendaratan Roket Setinggi 187 Kaki Buat Pertama Kalinya!


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/