Stesen Angkasa Antarabangsa terpaksa bergerak untuk mengelak sampah angkasa lepas


Stesen Angkasa Antarabangsa terpaksa menembak pendorongnya minggu ini untuk memastikan ia mengelak sampah angkasa lepas dalam orbit mengelilingi Bumi.

Stesen itu melancarkan pendorongnya selama 5 minit dan 5 saat dalam apa yang NASA panggil “Maneuver Mengelak Serpihan Pra-Ditentukan” pada 8:25 malam ET Isnin untuk meningkatkan jaraknya dari sekeping satelit Rusia.

NASA berkata gerakan itu meningkatkan ketinggian ISS antara 0.2 dan 0.8 batu. Tanpa pergerakan itu, serpihan satelit akan datang dalam jarak kira-kira 3 batu dari stesen angkasa.

Serpihan yang dimaksudkan adalah daripada satelit Cosmos 1408 Rusia. Rusia memusnahkannya dengan peluru berpandu pada November 2021, menghasilkan 1,500 keping serpihan, menurut NASA. Pegawai AS mengecam ujian peluru berpandu anti-satelit, mengatakan ia akan mewujudkan ratusan ribu lebih banyak serpihan pada tahun-tahun akan datang.

Sampah angkasa adalah masalah utama: Terdapat berjuta-juta serpihan mengelilingi Bumi, kebanyakannya berpunca daripada letupan dan perlanggaran satelit. Dan apabila objek berlanggar antara satu sama lain, mereka boleh mencipta serpihan yang lebih kecil.

Kepingan yang lebih besar daripada milimeter berjumlah kira-kira 100 juta, manakala objek antara 1 cm dan 10 cm diameter berjumlah kira-kira 500,000, dan 25,000 keping serpihan yang lebih besar daripada 10 cm diketahui wujud, NASA berkata.

Sampah angkasa boleh mengancam ramalan cuaca dan GPS

Sampah angkasa lepas menimbulkan ancaman khas kepada satelit, dan seterusnya, perkhidmatan yang disediakan oleh satelit seperti ramalan cuaca dan GPS.

“Ia adalah risiko khusus kepada Amerika Syarikat kerana Amerika Syarikat mungkin kuasa yang paling bergantung kepada angkasa lepas,” kata Saadia Pekkanen, pengarah program Undang-undang, Data dan Dasar Angkasa di Universiti Washington, dalam temu bual dengan NPR awal tahun ini. “Berbanding dengan kuasa lain, jika apa-apa berlaku kepada satelit tersebut, ia menjejaskan keupayaan awam, komersial dan ketenteraan Amerika Syarikat.”

Walaupun kepingan yang sangat kecil boleh berbahaya kerana kelajuan objek bergerak di orbit. Purata kelajuan impak biasanya 22,000 mph, tetapi boleh setinggi 33,000 mph.

Serpihan pada ketinggian dalam lingkungan kira-kira 375 batu dari permukaan Bumi biasanya akan jatuh semula ke Bumi dalam masa beberapa tahun. Tetapi jika ia beredar pada jarak 500 batu atau lebih, ia mungkin akan mengambil masa beratus-ratus atau beribu-ribu tahun untuk ia turun.

Stesen Angkasa Antarabangsa bergerak kira-kira sekali setahun untuk keluar dari serpihan berbahaya. Bahagian kritikal stesen boleh menahan impak objek sebesar 1 cm, menurut NASA. Agensi itu tidak menyatakan saiz serpihan Cosmos 1408 yang menimbulkan bahaya.

Tiada peraturan mengikat antarabangsa tentang cara mengurus dan mencegah pertumbuhan serpihan di angkasa, tetapi AS, Rusia, China, Jepun, Perancis dan Agensi Angkasa Eropah semuanya telah mengeluarkan garis panduan. Ketua di kalangan mereka melibatkan mereka bentuk dan mengendalikan kapal angkasa baharu dengan cara itu tidak akan memburukkan lagi masalah. Terdapat juga teknologi baharu sedang diuji untuk cuba membuang serpihan sudah di luar sana.

We would love to give thanks to the author of this post for this amazing material

Stesen Angkasa Antarabangsa terpaksa bergerak untuk mengelak sampah angkasa lepas


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/