Suar suria ‘Cannibal’ membawa aurora borealis yang jarang ditemui ke Colorado

Cahaya utara dilihat di Colorado pada hari Rabu; lebih banyak peluang untuk melihat aurora sedang dalam perjalanan.

WELD COUNTY, Colo. — Matahari keluar dari fasa minimum dalam kitaran surianya, dan aktiviti suar semakin meningkat. Pada hari Isnin, dua suar suria besar telah dikesan pada bahagian matahari yang menghadap Bumi, dan sepasang lontar jisim korona (CME) telah dilepaskan.

“Ia pada asasnya melancarkan dua magnet gergasi ke arah Bumi, setiap satu bergerak lebih daripada 1 juta batu sejam,” kata Bill Murtagh dengan Pusat Ramalan Cuaca Angkasa (SWPC) di Boulder.

Murtagh berkata ia adalah kira-kira satu bilion tan gas plasma bercas magnet yang akan diletupkan keluar dari korona matahari. Gelombang kedua tenaga bergerak pada kadar yang lebih pantas daripada yang pertama, dan ia mengatasi gelombang pertama sebaik sahaja ia terkena medan magnet Bumi. Dia memanggilnya kanibalisme solar.

“Betul dan itulah sebabnya kami memanggilnya CME kanibal kerana ia pada asasnya menelan yang satu lagi dan mereka bergabung bersama,” katanya. “Daripada mereka datang secara berturut-turut, kami mempunyai dua yang masuk digabungkan.”

Apabila CME yang digabungkan membuat hubungan dengan Bumi, Murtagh berkata ribut magnetik meletus di kutub utara, mengakibatkan salah satu aurora borealis yang lebih dramatik dalam beberapa tahun.

Malah pengejar aurora berpengalaman dari selatan Kanada berkata aurora malam Rabu adalah yang paling bertenaga dalam beberapa tahun, tetapi cahaya utara malah berjaya turun ke Colorado.

Kilauan aurora telah dirakam oleh ramai jurugambar tempatan, termasuk Erin Moe. Dia mengambil pemanduan singkat dari lampu bandar dan mengalami selang masa sejurus selepas matahari terbenam di Pawnee National Grasslands.

“Saya tidak percaya bahawa saya dapat menangkapnya,” kata Moe. “Terdapat banyak tontonan di Twitter dan saya rasa lebih separuh daripadanya adalah milik saya kerana saya terus menontonnya berulang kali.”

Satu perkara yang ketara berbeza tentang aurora di latitud selatan, seperti Colorado, ialah terdapat banyak warna merah jambu dan merah. Tidak seperti kebanyakan warna hijau di utara.

“Kami perlu menangani lebih banyak kelengkungan Bumi di sini di Colorado, jadi kami melihat lebih tinggi ke atmosfera di mana merah berlaku,” kata Murtagh. “Sayur-sayuran berada di aras yang lebih rendah, jadi kebanyakannya anda melihatnya apabila anda berada di latitud utara.”

Satu lagi perkara, ialah tiada struktur aurora apabila dilihat dari Colorado. Ia kebanyakannya hanya cahaya samar atau tiang di kaki langit.

“Jangan pergi ke sana dengan mengharapkan untuk melihat aurora yang indah ini menari dalam gerakan tinggi di atas kepala anda, dengan reben struktur seperti yang anda lihat dalam gambar di utara,” kata Murtagh. “Kali terakhir kami mengalami sesuatu seperti itu di Colorado adalah pada 2003. Ia mesti menjadi ribut yang sangat besar untuk itu — ia sangat jarang berlaku.”

Selagi anda bersedia secara realistik untuk apa yang mungkin anda lihat, aurora di Colorado masih boleh mendebarkan.

“Ia sangat menarik sekarang,” kata Moe selepas menangkap aurora Colorado pertamanya. “Saya fikir saya akan menjadi pengejar aurora.”

SWPC di Boulder meramalkan cuaca angkasa lepas dan mengeluarkan amaran kepada syarikat komunikasi dan tenaga yang mungkin terjejas oleh gangguan tenaga magnetik. Tetapi bahagian lain dari tugas mereka adalah meramalkan aurora borealis.

Murtagh berkata data satelit boleh mengesan sejurus suar suria melepaskan CME, model ramalan komputer canggih mereka boleh mengukur saiz dan kelajuan perjalanan mereka, dan menentukan ketibaan mereka di Bumi hingga jam yang tepat. Tetapi meramalkan kekuatan ribut magnet apabila ia berinteraksi dengan medan magnet Bumi, dan dengan itu kerancakan dan jangkauan aurora borealis, adalah lebih sukar.

“Itulah intipati perniagaan ini,” katanya. “Kami hanya tidak mengetahui struktur magnetik mereka sehingga mereka tiba di sini, dan itulah yang menentukan skop ribut magnet apabila ia bergabung dengan medan magnet kami.”

Beliau berkata ribut magnet pada malam Rabu adalah G3 di atas Skala Ribut Geomagnet yang cukup besar untuk membawa aurora yang kelihatan ke Colorado, tetapi sering kali arah angin suria masih boleh menghalang cahaya dari aurora daripada dilihat ke selatan.

Jika angin magnet bertiup dari selatan ke utara, maka aurora boleh tersemat ke tiang. Pada malam Rabu, angin suria bertiup dari utara ke selatan dan membawa cahaya utara ke Colorado.

Data angin suria masa nyata boleh dipantau di laman web SWPC. Jika garis merah, iaitu koordinat Bz Geocentric Solar Magnetospheric, berada dalam nombor negatif, angin suria bertiup ke selatan.

Murtagh berkata ribut G3 mesti mempunyai angin suria yang baik untuk dilihat di Colorado. Satu lagi ribut G3 diramalkan pada malam Khamis, tetapi angin suria bertiup ke utara. Angin perlu bertukar pada waktu malam untuk membawa aurora kembali ke negeri-negeri selatan.

Aurora kelihatan lebih malap pada mata kasar di Colorado daripada yang kelihatan dalam gambar, termasuk tangkapan selang masa oleh Erin Moe.

Perkara utama ialah mendapatkan kamera yang membolehkan anda melaraskan tempoh masa iris dibuka semasa tangkapan. Semakin lama pendedahan, semakin banyak cahaya yang akan ada dalam tangkapan.

Moe berkata dia menggunakan Nikon D780 dengan pendedahan ditetapkan kepada 20 saat, ISO ditetapkan kepada 2000, dan iris terbuka luas pada F1.8.

Sudah tentu, anda memerlukan tripod apabila melakukan fotografi pendedahan panjang kerana sebarang pergerakan kamera semasa iris terbuka akan dirakam dalam gambar.

Terdapat beberapa kejayaan baru-baru ini dalam menangkap aurora dengan telefon pintar. Sesetengahnya mempunyai tetapan cahaya malap yang hebat atau membenarkan anda menaikkan beberapa aras secara manual sebelum mengambil gambar.

AKTIVITI SOLAR MENGAMBIL

Matahari baru mula keluar dari minimum suria. Aktiviti tompok matahari hampir tidak aktif sejak tiga tahun lalu, dan Murtagh berkata ribut geomagnet malam Rabu hanyalah pemanasan.

Beliau menjangkakan aktiviti ribut suria tahap G3 akan meningkat dalam tempoh dua tahun akan datang sehingga kemuncak kitaran suria ini pada 2025, dan kemudian beberapa tahun lagi aktiviti menurun.

“Jadi, jenis aktiviti yang kita lihat sekarang akan menjadi lebih normal,” katanya. “Kita akan melihat letusan ini berlaku mungkin sama seperti setiap bulan atau setiap bulan.”

Terdapat purata 200 ribut tahap G3 dalam kitaran suria 11 tahun, dan 2022 ialah tahun pertama kitaran ini.

Terdapat purata 100 ribut tahap G4 dalam kitaran 11 tahun.

“Saya boleh menjamin terdapat beberapa ribut G4 akan datang dalam beberapa tahun akan datang,” kata Murtagh. “Dan anda mungkin tidak memerlukan angin suria yang baik untuk melihat aurora di Colorado dengan itu. Jika kita mendapat G5, mereka akan melihat cahaya utara di Florida.”

Terdapat purata empat ribut tahap G5 dalam satu kitaran, walaupun tidak ada satu ribut dalam kitaran suria terakhir. Ribut G5 terakhir berlaku pada musim luruh tahun 2003.

CME KANIBAL DAN SENARIO KES TERUK

Murtagh berkata beberapa ribut geomagnet terburuk dalam sejarah telah berlaku semasa pancaran beberapa suar suria.

“Apabila kita mencirikan senario kes terburuk dalam peristiwa cuaca angkasa, secara amnya tumpuan adalah dengan siri peristiwa ini,” katanya. “Sama ada satu mengejar yang lain atau satu membuka jalan untuk yang besar seperti acara kelas Carrington.”

Beliau berkata peristiwa Carrington pada 1859, yang merupakan ribut magnet terkuat dalam sejarah yang direkodkan, berkemungkinan terhasil daripada satu siri suar dan melakukan banyak ribut terbesar.

BERKAITAN: Kajian mendapati gelung koronal mungkin ilusi optik

BERKAITAN: Gangguan pusaran kutub bersejarah 2021 dianalisis oleh NCAR di Boulder

VIDEO CADANGAN: Sains & CuacaWe would like to say thanks to the author of this article for this amazing web content

Suar suria ‘Cannibal’ membawa aurora borealis yang jarang ditemui ke Colorado


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/