Sudah tiba masanya untuk ujian besar misi bulan NASA Artemis I

Tindanan roket Artemis I setinggi 322 kaki (98 meter), termasuk Sistem Pelancaran Angkasa mega NASA dan kapal angkasa Orion, akan memulakan latihan pakaian basah petang Jumaat di Pusat Angkasa Kennedy di Florida. Ujian itu dijangka berlangsung hingga Ahad.

Keputusan akan menentukan bila Artemis I yang belum berkru akan melancarkan misi yang melangkaui bulan dan kembali ke Bumi. Misi ini akan memulakan program Artemis NASA, yang dijangka mengembalikan manusia ke bulan dan mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan menjelang 2025.

Latihan pakaian basah mensimulasikan setiap peringkat pelancaran tanpa roket benar-benar meninggalkan pad pelancaran. Ini termasuk menghidupkan roket SLS dan kapal angkasa Orion, memuatkan propelan supercold ke dalam kereta kebal roket, melalui pelancaran simulasi kira detik penuh, menetapkan semula jam undur dan mengeringkan tangki roket. Ujian akan bermula dengan panggilan ke stesen pada 5 petang ET Jumaat dan berakhir petang Ahad dengan pengiraan detik terakhir.

Panggilan ke stesen, yang merupakan daftar masuk dengan setiap pasukan yang dikaitkan dengan pelancaran, “adalah satu peristiwa penting kerana inilah masanya kami memanggil pasukan kami, memberitahu mereka bahawa ujian latihan pakaian basah sedang dijalankan secara rasmi,” Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis untuk program Sistem Bumi Eksplorasi NASA, berkata semasa sidang akhbar hari Selasa.

NASA siaran langsung Artemis I pada pad pelancaran tanpa ulasan audio bermula pada tengah hari ET Jumaat dan akan tersedia sepanjang hujung minggu, tetapi jangan mengharapkan untuk melihat semua drama pelancaran sebenar.

Larian percubaan termasuk kira detik

Pasukan itu menyasarkan tetingkap ujian selama dua jam yang dibuka pada 2:40 petang ET Ahad, tanpa sebarang kelewatan akibat cuaca buruk atau faktor lain. The kira detik akan bermula Petang Ahad selepas taklimat cuaca, memastikan semua pasukan “pergi” untuk pelancaran olok-olok.

Sebaik sahaja roket telah dimuatkan dengan lebih daripada 700,000 gelen (3.2 juta liter) propelan — “basah” dalam latihan pakaian basah — pasukan akan melalui semua langkah ke arah pelancaran.

“Hidrogen cecair berada pada 450 darjah Fahrenheit negatif (negatif 268 darjah Celsius), oksigen cecair negatif 273 (negatif 169 darjah Celsius), jadi ia adalah bahan yang sangat sejuk,” kata Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu untuk pembangunan sistem penerokaan di ibu pejabat NASA , semasa sidang akhbar itu. “Saya pernah mengambil bahagian dalam program ulang-alik ini, dan ia seperti menonton balet. Anda mempunyai tekanan, kelantangan dan suhu. Dan anda benar-benar menggunakan semua parameter itu untuk menjalankan operasi tangki yang berjaya.”

Ahli pasukan akan mengira detik hingga dalam satu minit dan 30 saat sebelum pelancaran dan jeda untuk memastikan mereka boleh menahan pelancaran selama tiga minit, menyambung semula dan membiarkan jam turun kepada 33 saat, dan kemudian menjeda kiraan detik.

Kemudian, mereka akan menetapkan semula jam kepada 10 minit sebelum pelancaran, melalui kira detik sekali lagi dan tamat pada 9.3 saat, sejurus sebelum pencucuhan dan pelancaran berlaku. Ini meniru apa yang dipanggil menyental pelancaran, atau membatalkan percubaan pelancaran, jika cuaca atau isu teknikal akan menghalang pelancaran yang selamat.

Pada akhir ujian, pasukan akan mengalirkan propelan roket, sama seperti semasa melakukan scrub sebenar.

Beberapa langkah akan dikelaskan

Artemis I melancarkan ke pad pelancaran pada 18 Mac. Selepas raptai ini, ia akan dilancarkan semula ke dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan sehingga ia bersedia untuk dilancarkan.
Kemas kini kemajuan ujian akan dikongsi daripada artemis-blog dan a Akaun Twitter NASA. Tetapi tiada audio atau ulasan akan diberikan, dan tiada acara media secara peribadi mengelilingi ujian. Selain itu, sesetengah data akan dirahsiakan kerana kebimbangan keselamatan.

Pencapaian akan dikongsi di tapak NASA, tetapi butiran seperti masa tertentu, suhu dan tempoh masa yang diperlukan untuk tugas tertentu untuk disiapkan “dianggap sebagai maklumat penting oleh negara lain, ” kata Whitmeyer. “Oleh itu, kami perlu berhati-hati apabila kami berkongsi data, terutamanya untuk kali pertama, anda tahu.”

Dan itu ada sebabnya.

Cadangan $26 bilion Biden untuk NASA membuka laluan untuk penerokaan manusia pertama di Marikh

“Kami benar-benar sangat sensitif terhadap kenderaan pelancar kriogenik yang bersaiz dan berkeupayaan, yang sangat serupa dengan keupayaan jenis balistik yang amat diminati oleh negara lain,” kata Whitmeyer. “Dan apa yang mereka cari secara khusus ialah kadar aliran jujukan masa, suhu, apa sahaja yang akan membantu mereka atau orang lain yang berpotensi digunakan untuk membantu orang lain melakukan perkara yang serupa.”

Interaksi kompleks pemuatan propelan dan urutan kejadian untuk mengelakkan tekanan pada kenderaan adalah jenis data khusus yang akan menarik minat khusus, katanya.

Whitmeyer menegaskan bahawa agensi itu bersikap konservatif dan sangat berhati-hati, “terutamanya dalam persekitaran yang kita ada pada masa kini.”

Pelancaran musim panas dijangka

Agensi angkasa lepas dijangka memberikan maklumat terkini mengenai keputusan ujian itu pada hari Isnin.

Bergantung pada hasil latihan pakaian basah, misi uncrewed boleh dilancarkan pada bulan Jun atau Julai.

Semasa penerbangan, kapal angkasa Orion yang tidak berkru akan dilancarkan di atas roket SLS untuk sampai ke bulan dan melakukan perjalanan beribu-ribu batu melepasinya — lebih jauh daripada mana-mana kapal angkasa yang bertujuan membawa manusia pernah mengembara. Misi ini dijangka berlangsung selama beberapa minggu dan akan berakhir dengan Orion terpercik di Lautan Pasifik.

Artemis I akan menjadi tempat pembuktian terakhir untuk Orion sebelum kapal angkasa membawa angkasawan ke bulan, 1,000 kali lebih jauh dari Bumi daripada lokasi Stesen Angkasa Antarabangsa.

Selepas penerbangan Artemis I tanpa anak kapal, Artemis II akan menjadi anak kapal terbang di bulan, dan Artemis III akan mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan. Garis masa untuk pelancaran misi seterusnya bergantung pada keputusan misi Artemis I.We wish to thank the author of this write-up for this awesome content

Sudah tiba masanya untuk ujian besar misi bulan NASA Artemis I


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/