Suhu di Greenland tidak sepanas ini dalam sekurang-kurangnya 1,000 tahun, lapor saintis | CNNCNN

Sebagai manusia bermain-main dengan termostat planetsaintis sedang menyusun bersama sejarah Greenland dengan menggerudi teras ais untuk menganalisis bagaimana krisis iklim telah memberi kesan negara pulau selama ini. Semakin jauh mereka menggerudi, semakin jauh mereka kembali ke masa lalu, membolehkan mereka memisahkan turun naik suhu mana yang semula jadi dan mana yang disebabkan oleh manusia.

Selepas bertahun-tahun penyelidikan mengenai lembaran ais Greenland – yang CNN melawat apabila teras digerudi – saintis melaporkan hari Rabu dalam jurnal Alam bahawa suhu di sana adalah yang paling panas dalam sekurang-kurangnya 1,000 tahun yang lalu – jumlah masa paling lama teras ais mereka boleh dianalisis. Dan mereka mendapati bahawa antara tahun 2001 dan 2011, secara purata 1.5 darjah Celsius lebih panas daripada semasa abad ke-20.

Pengarang laporan itu berkata perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia memainkan peranan penting dalam peningkatan mendadak suhu di rantau Artik yang kritikal, di mana ais cair mempunyai kesan global yang besar.

“Greenland adalah penyumbang terbesar pada kenaikan paras laut pada masa ini,” Maria Hörhold, pengarang utama kajian dan ahli glasiologi dengan Institut Alfred Wegener, memberitahu CNN. “Dan jika kita terus meneruskan pelepasan karbon seperti yang kita lakukan sekarang, maka menjelang 2100, Greenland akan menyumbang sehingga 50 sentimeter kepada kenaikan paras laut dan ini akan menjejaskan berjuta-juta orang yang tinggal di kawasan pantai.”

1674063343 20 Suhu di Greenland tidak sepanas ini dalam sekurang kurangnya 1000 tahun

Greenland: Rahsia dalam Ais — Bahagian 5

07:57

– Sumber: CNN

Stesen cuaca di sepanjang pinggir lembaran ais Greenland telah mengesan bahawa kawasan pantainya semakin panas, tetapi pemahaman saintis tentang kesan peningkatan suhu di sana terhad kerana kekurangan pemerhatian jangka panjang.

Memahami masa lalu, kata Hörhold, adalah penting untuk bersedia menghadapi akibat masa depan.

“Jika anda ingin menyatakan sesuatu adalah pemanasan global, anda perlu tahu apakah variasi semula jadi sebelum manusia benar-benar berinteraksi dengan atmosfera,” katanya. “Untuk itu, anda perlu pergi ke masa lalu – ke era pra-industri – apabila manusia tidak memancarkan [carbon dioxide] ke atmosfera.”

Semasa zaman pra-industri, tiada stesen cuaca di Greenland yang mengumpul data suhu seperti hari ini. Itulah sebabnya para saintis bergantung pada data paleoklimat, seperti teras ais, untuk mengkaji corak pemanasan rantau ini. Analisis teras ais yang teguh terakhir di Greenland berakhir pada tahun 1995, dan data itu tidak mengesan pemanasan walaupun perubahan iklim sudah nyata di tempat lain, kata Hörhold.

“Dengan lanjutan ini kepada 2011, kita boleh menunjukkan bahawa, ‘Nah, sebenarnya ada pemanasan,'” tambahnya. “Trend pemanasan telah wujud sejak tahun 1800, tetapi kami mempunyai kebolehubahan semula jadi yang kuat yang telah menyembunyikan pemanasan ini.”

Sebelum manusia mula sendawa pelepasan bahan api fosil ke atmosfera, suhu hampir 32 darjah Fahrenheit di Greenland tidak pernah didengari. Tetapi penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa rantau Artik telah pemanasan empat kali lebih cepat daripada seluruh planet ini.

Pemanasan ketara di lapisan ais Greenland menghampiri titik kritis, kata saintis, yang boleh mencetuskan pencairan bencana. Greenland mempunyai cukup ais yang jika semuanya cair, ia boleh menaikkan paras laut global kira-kira 24 kakimenurut NASA.

Walaupun kajian itu hanya meliputi suhu hingga 2011, Greenland telah menyaksikan peristiwa melampau sejak itu. Pada tahun 2019, mata air panas yang tidak dijangka dan a gelombang haba Julai menyebabkan hampir keseluruhan permukaan kepingan ais mula mencair, menumpahkan secara kasar 532 bilion tan ais ke dalam laut. Paras laut global akan meningkat sebanyak 1.5 milimeter akibatnya, saintis melaporkan selepas itu.

Kemudian pada 2021, hujan turun di puncak Greenland – kira-kira dua batu di atas paras laut – untuk kali pertama dalam rekod. Udara panas kemudian mencetuskan kejadian hujan yang melampau, lambakan 7 bilion tan air pada lembaran ais, cukup untuk mengisi Reflecting Pool di Washington, DC’s National Mall hampir 250,000 kali.

Dengan peristiwa ekstrem di Greenland berlaku lebih kerap, Hörhold berkata pasukan itu akan terus memantau perubahan itu.

“Setiap ijazah penting,” kata Hörhold. “Pada satu ketika, kami akan kembali ke Greenland dan kami akan terus melanjutkan rekod itu.”

We wish to thank the writer of this post for this outstanding content

Suhu di Greenland tidak sepanas ini dalam sekurang-kurangnya 1,000 tahun, lapor saintis | CNN


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/