Suhu Greenland paling panas dalam 1,000 tahun: Kajian

Kajian baharu teras ais Greenland menunjukkan bahawa peningkatan suhu membawa ‘tanda pemanasan global yang jelas’.

Data baharu telah mendedahkan bahawa suhu di Greenland adalah yang paling panas dalam tempoh 1,000 tahun, menggariskan kesan yang semakin meningkat akibat perubahan iklim yang didorong oleh manusia ke atas dunia semula jadi.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Nature pada hari Rabu mendapati bahawa suhu telah meningkat 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) melebihi purata abad ke-20 sejak 1995. Data menunjukkan bahawa teras ais Greenland — sampel yang diambil dari dalam kepingan ais dan glasier — telah memanas dengan ketara.

“Kami teruskan [seeing] peningkatan suhu antara 1990-an dan 2011,” kata pengarang utama kajian itu Maria Hoerhold, ahli glasiologi di Institut Alfred Wegener di Jerman. “Kami kini mempunyai tandatangan yang jelas mengenai pemanasan global.”

Memandangkan penggunaan bahan api fosil membebaskan karbon ke atmosfera dan menghangatkan planet ini, saintis telah memberi amaran bahawa kerajaan masih belum membuat perubahan yang diperlukan untuk mengelakkan kesan terburuk pemanasan global.

Pada bulan November, laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendapati bahawa banyak glasier paling terkenal di dunia boleh hilang menjelang 2050 apabila planet ini semakin panas. Daripada lebih 18,600 glasier yang dipantau organisasi merentasi 50 Tapak Warisan Dunia, kira-kira satu pertiga dijangka lenyap menjelang pertengahan abad.

Kajian lain mendapati bahawa dua pertiga daripada glasier dunia dijangka akan hilang menjelang 2100.

Teras ais Greenland, yang mendedahkan maklumat tentang perubahan suhu jangka panjang, mengambil masa untuk dianalisis. Data daripada teras kali terakhir dikemas kini pada tahun 1995 dan sebelum ini mencadangkan bahawa Greenland tidak memanas secepat kawasan Artik yang lain.

Walau bagaimanapun, teras yang baru dianalisis, yang diambil pada 2011, menunjukkan peningkatan mendadak dalam tempoh 15 tahun yang lalu.

“Ini adalah penemuan penting dan menguatkan syak wasangka bahawa ‘hilangnya pemanasan’ dalam teras ais adalah disebabkan fakta bahawa teras berakhir sebelum pemanasan yang kuat berlaku,” kata saintis iklim Martin Stendel dari Institut Meteorologi Denmark, yang tidak terlibat dalam penyelidikan.

Hoerhold berkata bahawa kebolehubahan cuaca semula jadi dan beralun yang disebabkan oleh sistem cuaca sekali-sekala yang dipanggil “sekatan Greenland” sebelum ini telah menyembunyikan tol perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia.

Tetapi pada tahun 1990-an, perubahan itu menjadi terlalu besar untuk diabaikan. Data lepas menunjukkan pemanasan Greenland pada kadar yang lebih rendah daripada seluruh Artik, yang memanas empat kali lebih cepat daripada purata global. Kini, Greenland nampaknya sedang mengejar.

Teras ais digunakan untuk mencipta carta menghampiri suhu di Greenland sepanjang tempoh masa lebih 1,000 tahun, bermula dari tahun 1000 hingga 2011.

Untuk 800 tahun pertama, suhu perlahan-lahan menyejuk, kemudian naik dan turun sebelum lonjakan dramatik pada 1990-an. Hoerhold berkata bahawa terdapat kemungkinan “hampir sifar” bahawa lonjakan pasca-1995 disebabkan oleh faktor selain daripada perubahan iklim.

Satu lagi set teras ais telah diambil pada 2019, tetapi Hoerhold berkata ia masih dikaji.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa lebih banyak air dikeluarkan apabila ais Greenland mencair, menyumbang kepada peningkatan paras laut.

“Kita harus sangat mengambil berat tentang pemanasan Greenland Utara,” kata saintis ais Institut Meteorologi Denmark, Jason Box. “Kerana wilayah itu mempunyai sedozen gergasi tidur dalam bentuk glasier air pasang yang luas dan aliran ais.”

We want to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Suhu Greenland paling panas dalam 1,000 tahun: Kajian


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/