‘sunglint’ yang menakjubkan mengubah permukaan laut menjadi cermin perak yang berputar

Foto yang diambil oleh angkasawan di Stesen Angkasa Antarabangsa ini menunjukkan “sunglint” yang telah mengubah laut yang mengelilingi sepasang pulau Yunani menjadi cermin perak yang berputar. (Kredit imej: Balai Cerap Bumi NASA)

(dibuka dalam tab baharu)

Seorang angkasawan di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) baru-baru ini merakam gambar menakjubkan “sunglint” yang mengubah permukaan laut menjadi cermin perak berputar mengelilingi sepasang pulau Yunani. Fenomena perubahan warna, disebabkan oleh matahariCahaya memantul dari laut pegun terus ke dalam kamera angkasawan, menyerlahkan kesan oseanografi yang menarik pada dan di bawah permukaan air.

Seorang anggota kru Ekspedisi 67 yang tidak dikenali merakam imej itu pada 25 Jun menggunakan kamera digital yang ditunjuk keluar dari tingkap ISS. Kawasan daratan yang lebih besar di tengah-tengah foto ialah Milos, seluas 58 batu persegi (151 kilometer persegi) Yunani gunung berapi pulau, dan rakan kongsinya yang kecil dan tidak berpenghuni di sebelah barat ialah Antimilos, yang berukuran sekitar 3 batu persegi (8 km persegi). Laut keperakan yang mengelilingi pulau-pulau adalah Laut Myrtoan di barat laut Milos dan Laut Crete di barat daya, kedua-duanya adalah sebahagian daripada Laut Mediterranean yang lebih besar. Imej itu dikeluarkan dalam talian pada 12 September oleh Balai Cerap Bumi NASA.

We would love to thank the author of this short article for this incredible web content

‘sunglint’ yang menakjubkan mengubah permukaan laut menjadi cermin perak yang berputar


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/