Superkluster galaksi besar di alam semesta awal

Imej warna palsu bagi pelepasan inframerah jauh daripada protocluster besar galaksi (dalam bulatan) yang berasal dari zaman kira-kira 1.4 bilion tahun selepas letupan besar. Ahli astronomi telah menyelesaikan pemerhatian optik dan inframerah yang mendalam terhadap kompleks itu dan membuat kesimpulan bahawa proses pembentukan bintang di tempat kerja, walaupun sangat aktif, secara amnya kelihatan mengikuti proses yang sama yang dilihat di galaksi kita. Kredit: NASA/ESA/Herschel; Miller et al.

Struktur alam semesta sering digambarkan sebagai jaringan kosmik filamen, nod, dan lompang, dengan nod adalah gugusan galaksi, objek terikat graviti terbesar yang diketahui. Nod ini dianggap telah disemai oleh turun naik ketumpatan amplitud kecil seperti yang diperhatikan dalam latar belakang gelombang mikro kosmik (CMB) yang berkembang sehingga ia runtuh ke dalam struktur yang dilihat hari ini. Walaupun CMB difahami dengan baik, dan butiran gugusan galaksi masa kini diterangkan dengan baik, fasa perantaraan evolusi tidak mempunyai pemerhatian yang mencukupi untuk mengekang model. Carian gugusan galaksi tradisional menganggap objek ini mempunyai masa yang mencukupi untuk mengimbangi supaya gas antara galaksi telah cukup panas untuk dikesan dalam pelepasan sinar-X. Untuk mengesan galaksi dan protocluster yang lebih jauh yang terlalu samar untuk dikesan dalam sinar-X, ahli astronomi menggunakan pancaran inframerah atau submilimeter terang mereka.

Kelompok super SPT2349−56, ditemui dalam jalur submilimeter oleh Teleskop Kutub Selatan, adalah sangat jauh sehingga cahayanya telah bergerak selama lebih dua belas bilion tahun. Ia menempatkan lebih daripada tiga puluh galaksi terang submilimeter dan berdozen galaksi bercahaya dan/atau yang disahkan secara spektroskopi membentuk bintang. Ia adalah salah satu kompleks pembentukan bintang paling aktif yang diketahui, menghasilkan lebih sepuluh ribu bintang setiap tahun. Salah satu sumber terangnya nampaknya adalah penggabungan lebih dua puluh galaksi. Jisim bintang sistem, bagaimanapun, tidak diketahui, menjadikannya mustahil sebagai contoh untuk mengetahui sama ada letupan besar bintang adalah hasil daripada kecekapan yang luar biasa atau hanya timbul kerana sistem itu sangat besar.

Ahli astronomi CfA Matthew Ashby adalah ahli pasukan yang kini telah menyelesaikan pemerhatian yang sangat mendalam di optik dan panjang gelombang inframerah untuk mendapatkan jisim bintang melalui analisis taburan tenaga spektrum (SED). Mereka menggunakan Teleskop Angkasa Gemini dan Hubble untuk mendapatkan pengukuran fluks inframerah optik/hampir dan kamera IRAC Spitzer untuk fluks inframerah. Untuk memodelkan SED, banyak sumber titik yang dikesan perlu dipadankan antara satu sama lain pada semua panjang gelombang. Ini adalah usaha yang kompleks, dan para saintis menerangkan proses untuk berbuat demikian sambil menangani pengadunan serius yang boleh berlaku akibat resolusi spatial yang tidak mencukupi dalam inframerah.

Menurut keputusan mereka yang diterbitkan dalam Notis Bulanan Persatuan Astronomi Dirajayang ahli astronomi mendapati bahawa jisim bintang dalam kelompok primordial ini berbanding dengannya kadar pembentukan bintang adalah hampir dengan nilai yang diukur dalam galaksi berdekatan (“normal”), kesimpulan yang menunjukkan bahawa proses pembentukan bintang di tempat kerja adalah serupa dengan yang berlaku di alam semesta tempatan. Kelompok itu, bagaimanapun, menunjukkan defisit gas molekul, menunjukkan bahawa aktiviti itu menghampiri penghujung fasa huru-hara ini kerana bahan mentah gas untuk bintang sedang dihamburkan.


Protocluster besar penggabungan galaksi di alam semesta awal


Maklumat lanjut:
Ryley Hill et al, Pembinaan pesat kandungan bintang dalam teras protocluster SPT2349−56 pada z = 4.3, Notis Bulanan Persatuan Astronomi Diraja (2021). DOI: 10.1093/mnras/stab3539

Petikan: Superkluster galaksi besar di alam semesta awal (2022, 20 Jun) diambil 21 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome content

Superkluster galaksi besar di alam semesta awal


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/