T.rex adalah 70% lebih besar daripada yang difikirkan sebelum ini dan boleh menimbang sehingga 33,000 paun, dakwaan kajian

Tyrannosaurus Rex yang terkenal – atau T. rex – mungkin mempunyai berat sehingga 33,000 paun (15,000 kg) apabila ia menjelajah Bumi.

Ini hanya melebihi berat dua gajah, atau a Bas dua tingkat Londondan 70 peratus lebih daripada yang difikirkan sebelum ini.

Penyelidik dari Muzium Alam Semula Jadi Kanada di Ottawa membina model yang meramalkan saiz maksimum binatang prasejarah itu.

Setakat ini, hanya 32 spesimen T. rex dewasa telah ditemui daripada anggaran populasi 2.5 bilion.

Yang terbesar ialah ‘Scotty’, yang mempunyai berat lebih daripada 19,400 paun (8,800 kg) dan panjangnya lebih daripada 42 kaki (13 m) ketika ia menjelajah kawasan yang kini menjadi bahagian barat Amerika Utara antara 68 dan 66 juta tahun dahulu.

Walau bagaimanapun, penyelidik mengatakan spesimen yang ditemui mungkin bukan perwakilan tepat spesies itu, dan individu yang belum ditemui mungkin lebih besar.

Tyrannosaurs rex (gambar) ialah spesies dinosaur pemakan daging seperti burung. Ia hidup antara 68–66 juta tahun dahulu di kawasan yang kini merupakan bahagian barat Amerika Utara

APA ITU T. REX?

Tyrannosaurus rex ialah spesies dinosaur pemakan daging seperti burung.

Ia hidup antara 68–66 juta tahun dahulu di kawasan yang kini merupakan bahagian barat Amerika Utara.

Mereka boleh mencapai sehingga 40 kaki (12 meter) panjang dan 12 kaki (4 meter) tinggi.

Lebih daripada 50 spesimen fosil T. Rex telah dikumpul sehingga kini.

Haiwan raksasa itu mempunyai salah satu gigitan terkuat dalam kerajaan haiwan.

Kesan seorang artis terhadap T.Rex

Kesan seorang artis terhadap T. Rex

Iklan

Ahli paleontologi Jordan Mallon dan Dr Dave Hone mula-mula mengumpul data mengenai saiz populasi dan purata jangka hayat T. rex.

Mereka menggunakan data ini untuk membina dua model yang meramalkan lengkung pertumbuhan tipikal dinosaur sepanjang hayatnya.

Salah satu model ini menganggap spesies itu menunjukkan dimorfisme seksual dalam saiz badan – di mana betina dan jantan membesar dengan berat yang berbeza – dan yang lain tidak.

Dr Mallon memberitahu Sains Hidup: ‘Jika T. rex adalah dimorfik, kami menganggarkan bahawa ia akan mempunyai berat sehingga 53,000 paun (24,000 kg), tetapi kami menolak model itu kerana jika ia benar, kami akan menemui individu yang lebih besar sekarang.’

Pada awal tahun ini, kajian berbeza mendakwa bahawa T. rex sebenarnya mungkin tiga spesies – termasuk T. regina, atau ‘ratu dinosaur’, dan T. imperator.

Bagaimanapun, ini kemudiannya disangkal oleh saintis lain yang mengatakan tidak ada bukti yang mencukupi untuk memisahkan spesies ikonik itu.

Penyelidik membentangkan model dan ramalan mereka mengenai berat badan dewasa T. Rex pada mesyuarat tahunan Persatuan Paleontologi Vertebrata awal bulan ini.

Manakala Encik Mallon disahkan di Twitter bahawa dia sedang ‘mengubah’ manuskrip akhir penyelidikan ini, dia juga memberi amaran bahawa hasilnya adalah spekulatif sehingga spesimen sebesar ini ditemui.

Dia tweeted: ‘Pengiraan belakang sampul surat kami mencadangkan bahawa haiwan seberat 15,000kg boleh dilaksanakan secara mekanikal, tetapi itu memerlukan ujian yang lebih ketat.’

‘Kita bercakap tentang setara dengan manusia yang berukuran 6’9″, tambah Dr Hone, pada Twitter.

Spesimen dinosaur terbesar yang pernah ditemui ialah 'Scotty' (gambar), yang mempunyai berat lebih daripada 19,400 paun (8,800 kg) dan panjangnya lebih daripada 42 kaki (13 m) semasa hidup.

Spesimen dinosaur terbesar yang pernah ditemui ialah ‘Scotty’ (gambar), yang mempunyai berat lebih daripada 19,400 paun (8,800 kg) dan panjangnya lebih daripada 42 kaki (13 m) semasa hidup.

Penyelidikan dari tahun lepas mendedahkan bahawa manusia boleh berlari lebih cepat daripada T. Rex, kerana mereka menikmati berjalan-jalan ‘santai’ pada kelajuan hanya 2.8 batu sejam (4.6km sejam).

Para saintis menganggarkan panjang langkah spesimen T. Rex yang dipanggil ‘Trix’, dan membina semula ekornya untuk mengetahui irama yang akan bergoyang.

Oleh itu, kadar kelajuan berjalan haiwan itu setanding dengan emu, gajah, kuda dan manusia.

Kajian lain telah melihat mengapa dinosaur mempunyai lengan yang kecil berbanding badannya.

T. rex sepanjang 45 kaki, sebagai contoh, mungkin mempunyai tengkorak sepanjang lima kaki, tetapi lengan hanya tiga kaki panjang – bersamaan dengan manusia 6 kaki dengan tangan lima inci.

Satu kajian mencadangkan bahawa mereka mengembangkannya untuk mengurangkan risiko mereka digigit oleh orang lain T. rex dewasa yang lapar semasa mereka memakan bangkai.

Seorang lagi mendakwa dinosaur dengan kaki depan yang lebih kecil menggunakannya untuk menggenggam satu sama lain semasa mengawan, atau untuk membantu mereka berdiri selepas jatuh.

T. rex mempunyai penderia saraf yang kompleks di hujung rahangnya untuk membantunya mengenali apa yang dimakannya, kajian mendapati

Tyrannosaurus rex mempunyai saraf di rahangnya yang membolehkannya mengenali pelbagai bahagian mangsanya dan memakannya secara berbeza.

Ini adalah kesimpulan pakar dari Universiti Prefektur Fukui, yang mengimbas rahang bawah fosil T. rex dan membina semula corak saraf di dalamnya.

Reptilia yang menakutkan itu juga mungkin cukup mahir dengan mulut mereka untuk menggunakannya untuk membuat sarang, menjaga anak mereka dan juga berkomunikasi antara satu sama lain.

Walaupun struktur dalaman rahang telah dikaji sebelum ini dalam beberapa reptilia fosil, ini adalah kajian pertama sebegitu memberi tumpuan kepada T. rex, kata pasukan itu.

Baca lebih lanjut di sini

Tyrannosaurus rex mempunyai saraf di rahangnya (gambar dalam oren) yang membolehkannya mengenali pelbagai bahagian mangsanya dan memakannya secara berbeza

Tyrannosaurus rex mempunyai saraf di rahangnya (gambar dalam oren) yang membolehkannya mengenali pelbagai bahagian mangsanya dan memakannya secara berbezaWe want to thank the writer of this article for this incredible content

T.rex adalah 70% lebih besar daripada yang difikirkan sebelum ini dan boleh menimbang sehingga 33,000 paun, dakwaan kajian


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/