T-Rex Arms Mungkin Telah Berevolusi Menjadi Pendek Untuk Perlindungan Semasa ‘Kegilaan Memberi Makan’ – IGN

Tyrannosaurus Rex yang besar dan menakutkan mungkin dinosaur yang paling dikenali sepanjang zaman, tetapi ia telah lama menjadi bahan jenaka kerana lengannya yang kecil dan kelihatan tidak berguna. Tetapi menurut seorang ahli paleontologi, mungkin terdapat tujuan evolusi yang penting di sebalik kaki depan reptilia yang gemuk itu.

Dalam kajian baru yang diterbitkan dalam Acta Palaeontologia PolonicaKevin Padian, profesor biologi integratif dan kurator di Muzium Paleontologi Universiti California, berteori bahawa lengan T-Rex berkembang menjadi pendek untuk mengurangkan kemungkinan pemotongan secara tidak sengaja semasa memberi makan kegilaan.

Walaupun sering diandaikan bahawa tyrannosaurid memburu secara solo, bukti yang lebih terkini menunjukkan bahawa kebanyakan mereka mungkin sebenarnya telah memburu dalam pek. Dikatakan, apabila tiba masa memberi makan, rahang besar haiwan itu dan gigi setajam cukur boleh menyebabkan kerosakan yang agak serius kepada apa-apa yang terperangkap di laluannya.

Padian mencadangkan dalam laporannya bahawa “semasa memberi makan secara berkumpulan pada bangkai, pengurangan anggota telah dipilih untuk menjauhkan anggota hadapan daripada rahang pemangsa yang besar, mengelakkan kecederaan, kehilangan darah, amputasi, jangkitan, dan kematian.”

Bercakap kepada Berita Berkeley, Padian menghuraikan hipotesisnya, dengan berkata, “Bagaimana jika beberapa tyrannosaur dewasa bertumpu pada bangkai? Anda mempunyai sekumpulan tengkorak besar, dengan rahang dan gigi yang sangat kuat, merobek dan mengunyah daging dan tulang betul-betul di sebelah anda. Bagaimana jika rakan anda di sana fikir anda semakin rapat? Mereka mungkin memberi amaran kepada anda dengan memutuskan lengan anda. Jadi, ia boleh menjadi faedah untuk mengurangkan anggota hadapan, kerana anda tidak menggunakannya dalam pemangsaan.”

Selama bertahun-tahun, diandaikan bahawa lengan kecil T-Rex hanyalah peninggalan evolusi, sama seperti gigi kebijaksanaan manusia atau sayap pada spesies burung tertentu yang tidak dapat terbang. Walau bagaimanapun, selama bertahun-tahun, beberapa ahli paleontologi telah mula berteori bahawa kaki depan T-Rex yang pendek juga mungkin telah berkembang untuk membantu mereka menundukkan dinosaur besar lain, memegang pasangan di tempatnya, atau menggigit mangsa dalam jarak dekat.

Walaupun dia tidak menganggap bahawa hipotesis barunya adalah kata terakhir dalam apa-apa, Padian juga tidak yakin bahawa sebarang cadangan sebelum ini adalah berdaya maju, menyatakan bahawa ia “belum diuji atau mustahil kerana ia tidak boleh berfungsi.”

Set LEGO Pelarian T-Rex Taman Jurassic

“Dan tiada satu pun hipotesis menjelaskan mengapa lengan akan menjadi lebih kecil,” katanya. “Yang terbaik yang boleh mereka lakukan ialah menjelaskan mengapa mereka akan mengekalkan saiz yang kecil. Dan dalam setiap kes, semua fungsi yang dicadangkan akan menjadi lebih berkesan jika senjata tidak dikurangkan.”

Padian menjangkakan bahawa dia boleh mengukuhkan teorinya dengan mengkaji kesan gigitan fosil dalam spesimen sedia ada di muzium di seluruh dunia.

Ia bukan satu-satunya teori T-Rex yang kami dengar baru-baru ini – sesetengah saintis kini berpendapat bahawa T-Rex sebenarnya adalah tiga spesies berbeza. Bagi kami yang lain, kami mungkin akan melakukan kebanyakan penyelidikan T-Rex kami dengan menonton Jurassic World Dominion akhir tahun ini.

Billy Givens ialah seorang penulis bebas di IGN.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome material

T-Rex Arms Mungkin Telah Berevolusi Menjadi Pendek Untuk Perlindungan Semasa ‘Kegilaan Memberi Makan’ – IGN


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/