Takut dengan Memasak Induksi? Ia Akan OK

Orang suka memasak dengan gas, sama ada di restoran, di mana dapur gas ada di mana-mana, atau di dapur rumah, di mana ia terdiri daripada yang sangat asas kepada yang agak tony. Jika anda sedang mencari sesuatu yang dianggap sebagai penghibur yang mewah dan seksi, dapur gas boleh dirasakan sebagai satu-satunya pilihan.

Perkara itu, a set undang-undang perlahan-lahan bergerak melalui Amerika Syarikat yang bertujuan untuk menghentikan penggunaan dapur gas atas sebab alam sekitar dan kesihatan. Dan walaupun sebilangan kecil orang akan terlepas ketuhar gas mereka, mereka agak berduka atas potensi kehilangan penunu gas mereka. Saya melihat perkara ini semasa menjalankan kerja saya sebagai pengulas teknologi dapur, di mana saya kerap ditanya sesuatu seperti, “Perlukah saya mendapatkan dapur gas sementara saya masih boleh?” FOMO boleh dirasai dengan pelik, tetapi sebagai seseorang yang telah menggunakan dapur induksi selama lima tahun yang lalu, saya di sini untuk memberitahu anda bahawa jika anda beralih kepada penunu aruhan, ia akan menjadi OK. Malah, anda mungkin kagum dengan cara induksi berfungsi. Anda mungkin akan menyukainya.

Kebanyakan kita memasak mengikut apa yang kita tahu, apa yang kita membesar dengan—atau seperti saya, apa yang ada apabila kita berpindah ke tempat baharu. Di AS, itu biasanya gas atau elektrik. Tetapi jika kita mahukan rangkaian baharu yang mewah, sesuatu yang kita cita-citakan, sesuatu yang digunakan oleh pakar atau sesuatu yang digunakan oleh rakan kita yang bergaya, ia adalah gas. Semasa saya kecil, ibu memasak di atas dapur GE kuning dengan gegelung elektrik yang bercahaya oren apabila panas. Dia lulus ke Jenn-Air yang lebih menarik dengan pepejal itu ala Perancis penunu yang bergaya tetapi lambat dipanaskan. Apabila dapur itu padam, dia menaik taraf kepada rangkaian gas bagus yang, terutamanya berbanding dengan pendahulunya, adalah pantas dan menyeronokkan.

Induksi tidak pernah mendapat layanan bintang di Amerika Syarikat. Teknologi—yang menggunakan elektromagnet untuk memindahkan tenaga terus ke periuk dan kuali anda, menyebabkan ia menjadi panas—diperkenalkan di pantai Amerika pada tahun 1970-an. Walaupun induksi sudah pasti berlaku di Eropah, kami telah melakukan kerja yang baik untuk mengabaikannya, yang membingungkan, memandangkan ia mempunyai hampir semua kualiti yang disukai oleh chef: Ia rata, mudah dibersihkan, berkuasa, sangat cekap dan memanaskan. cepat dan sekata. Letakkan dalam periuk air pasta, dan anda akan terkejut betapa cepatnya ia mendidih.

Membandingkan dapur aruhan dan gas asli adalah sedikit seperti mashup filem di mana a Tron kitaran cahaya ditarik ke atas di sebelah asap belcher dari Mad Max. Gas asli sememangnya mempunyai banyak momentum. Hampir semua tukang masak restoran menggunakannya, yang memberikannya kepercayaan jalanan; haba adalah serta-merta; dan bagaimanakah persembahan masakan tanpa kerap memotong yang menarik whoomp! penunu sedang dinyalakan? Terdapat juga tarikan nyala api dan bunyi dentingan kuali di atas jeriji. Jika anda mengalami krisis pertengahan umur, jenama mahal seperti Viking, Wolf dan ramai lagi mempunyai dapur gas untuk menggaru gatal anda.

Inilah masalah dengan dapur gas: Kita mungkin tidak perlu menggunakannya lagi. Seperti kereta dengan enjin pembakaran, dapur gas mengeluarkan gas rumah hijau ke atmosfera. Ramai, terutamanya model lama, membocorkan gas ke dalam rumah kita apabila ia tidak dihidupkan. Undang-undang negeri mula mengatasi masalah itu, melarang sambungan gas di bangunan baharu, contohnya. Walaupun selalunya terdapat pesalah kualiti udara yang lebih besar di rumah-terutamanya relau gas dan pemanas air-jika peluang itu muncul, mengapa tidak mengambilnya? (Pengarang dan New York Times kolumnis Ronda Kaysen melakukan kerja yang bagus menggambarkan bagaimana dapur gas adalah pinggir nipis baji apabila menukar rumah anda daripada gas asli kepada elektrik.)

Entah bagaimana, gas masih merupakan pilihan paling trendi, mungkin kerana ia seksi dan berfungsi dengan baik, walaupun ia bukan pilihan paling ekologi. Itu terlalu buruk, kerana walaupun masalah pemasaran induksi, ia tidak mempunyai masalah prestasi.

Terbakar, Bayi, Terbakar

Untuk cerita ini, saya melakukan ujian head-to-head pantas dengan peralatan yang saya sediakan untuk saya, mendidihkan dua liter air di atas dua dapur. Satu ialah dapur aruhan saya, yang mempunyai satu elemen kecil, dua bersaiz sederhana, dan satu besar yang boleh “meningkatkan” sehingga 3,700 watt; secara semula jadi, saya menggunakannya. Yang satu lagi ialah dapur gas adik saya dengan penunu 21,000-BTU. Untuk kedua-dua ujian, saya menggunakan isipadu air yang sama dalam periuk yang sama—my Kuali Essential d5 Berpakaian Semua—dan pastikan air bermula pada suhu yang sama, 56 darjah Fahrenheit. Di rumah, saya mengeluarkan termometer probe saya, menghidupkan penunu aruhan pada letupan penuh, dan memulakan jam randik. Keupayaan pemindahan tenaga yang mengagumkan induksi serta-merta, dapat dilihat dengan mengagumkan. Air mencecah 100 darjah dalam masa seminit, dan wap mula naik pada tanda 2:30. Ia mengeluarkan bunyi pergolakan sebelum mendidih pada pukul 3:20, dan pada pukul 4:44 ia mencecah mendidih. Periuk yang ditonton tidak pernah memberikan keseronokan sebegitu. Saya kemudiannya membawa kuali ke atas dapur GE kakak saya yang sangat cantik, dan meletakkannya di atas penunu gas yang besar itu … dan semua peringkat itu mengambil masa hampir dua kali ganda lebih lama, dengan air mendidih yang berterusan pada jam 8:30. Saya secara sederhana akan mengatakan bahawa itu adalah perbezaan masa yang ketara dan dibuat untuk beberapa mitos yang menggembirakan.

Induksi mungkin hanya mempunyai masalah pemasaran. Jika saya bekerja untuk kumpulan pelobinya, saya akan menolak penjenamaan semula dengan nama seperti Rocket Electric atau Eco Rocket. Saya akan menggembar-gemburkan kehangatan yang bagus, sekata, dan membandingkannya dengan cara nyalaan gas mungkin mengalir dalam angin atau jika penutup penunu condong. Saya akan bercakap tentang bagaimana kebanyakan hari saya hanya membersihkan tempat memasak dengan air sabun dan Scrunge, berbanding dengan menyeret parut gas berat ke singki untuk menyental, kemudian menyerang dapur gas, dengan semua sudut dan celahnya. Pada zaman perkakas meja—hello sous vide dan Periuk Segera—Saya juga gembira kerana mempunyai bahagian atas dapur aruhan sebagai ruang kaunter tambahan yang bagus dan rata.

We want to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Takut dengan Memasak Induksi? Ia Akan OK


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/