Tanda-tanda di Tanah Marikh Menunjukkan kepada Keadaan Boleh Didiami Sepanjang Hayat Dalam Tempoh Yang Panjang

Adakah terdapat kehidupan Marikh? pernah ada ke? Ia adalah salah satu soalan terbesar yang kita ada tentang jiran planet kita; kini, penyelidikan menunjukkan satu bahagian tertentu planet merah yang mungkin dapat menampung kehidupan beberapa kali merentasi berbilion tahun.

Melalui kajian menyeluruh imej yang ditangkap oleh Mars Reconnaissance Orbiter, saintis planet telah mengenal pasti sedimen yang mengandungi tanah liat merentasi utara Ladon Valles, lembangan Ladon selatan, dan tanah tinggi barat daya di sekitar lembangan Ladon – semua bahagian dari kawah yang luas. Margaritifer Terra kawasan.

Tanah liat menunjukkan kehadiran air jangka panjang, kerana ia terbentuk di bawah keadaan pH neutral dengan penyejatan air yang minimum. Pasukan itu berpendapat air mengalir di sini dari sekitar 3.8 bilion tahun lalu hingga sekitar 2.5 bilion tahun lalu, sebahagian besar sejarah Marikh.

“Selain itu, sedimen berlapis berwarna cerah berwarna-warni yang memaparkan penurunan tempat tidur yang agak rendah dan mengandungi tanah liat merentasi 200 kilometer [124 miles] dari jauh adalah bukti bahawa sebuah tasik berkemungkinan besar terdapat dalam lembangan Ladon dan utara Ladon Valles,” kata Catherine Weitzseorang saintis kanan di Institut Sains Planet di Arizona.

“Tetapan tasik bertenaga rendah dan kehadiran tanah liat menyokong persekitaran yang sesuai untuk kehidupan pada masa itu.”

Walaupun ia bukan bukti sebenar kehidupan – kita perlu pergi menggali di Marikh untuk mendapatkan fosil untuk benar-benar mengesahkannya – ia mencadangkan keadaan yang mungkin menyokong kehidupan. Ia merupakan penyelidikan terkini untuk mentafsir keadaan di Marikh dengan apa yang dapat kita lihat pada permukaan dan sedimennya.

Para penyelidik berpendapat bahawa tanah liat pada asalnya terbentuk di sekitar kawasan yang lebih tinggi di atas lembangan Ladon, sebelum dihakis oleh saluran air dan diangkut ke hilir ke dalam tasik di lembangan Ladon dan utara Ladon Valles.

Menurut pasukan itu, aliran air paling terkini adalah di sepanjang lembangan Ladon barat daya. Deposit di sini sepadan dengan bahagian lain Marikh, delta Eberswalde, hanya di selatan wilayah yang diliputi oleh kajian ini.

“Keputusan kami menunjukkan bahawa sedimen tanah liat yang dimendapkan oleh air yang mengalir di Eberswalde bukanlah sesuatu yang luar biasa pada masa yang lebih baru ini kerana kami melihat banyak contoh lembah muda yang serupa yang memendapkan tanah liat di rantau ini,” kata Weitz.

Kami tahu bahawa terdapat ais di Marikh, tetapi pencarian air cecair diteruskan. Kajian terbaharu ini menyokong idea bahawa air yang mengalir pernah menjadi sebahagian besar landskap Marikh – dan ia mungkin telah membawa kehidupan dengannya.

Betapa sementara atau sebaliknya kehadiran air di Marikh adalah penting untuk mengetahui sama ada kehidupan boleh disokong atau tidak pada satu ketika. Pengagihan tanah liat dan batu lain yang dikesan oleh penyelidik adalah konsisten dengan air yang melekat di sekelilingnya.

Lebih-lebih lagi, tanah liat adalah sumber nutrien, dan penstabil kepada persekitaran di sekelilingnya. Letakkan air, nutrien, dan keadaan stabil bersama-sama, dan peluang organisma untuk dapat bertahan meningkat dengan ketara.

“Keadaan yang boleh dihuni mungkin berlaku berulang kali di rantau ini, sekurang-kurangnya secara berkala, sehingga agak lewat dalam sejarah Marikh, ” tulis para penyelidik dalam kertas kerja yang diterbitkan.

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Icarus.

We would love to give thanks to the writer of this article for this amazing content

Tanda-tanda di Tanah Marikh Menunjukkan kepada Keadaan Boleh Didiami Sepanjang Hayat Dalam Tempoh Yang Panjang


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/