Tatu Elektronik Ini Mungkin Menyelamatkan Nyawa Anda

Mendapatkan tatu baharu bukan sahaja tentang kelihatan hebat (atau membuat keputusan yang anda akan menyesali bertahun-tahun kemudian)—ia juga boleh menyelamatkan nyawa anda. Sekurang-kurangnya, itulah idea di sebalik tatu elektronik baharu yang boleh mengukur tekanan darah anda secara berterusan dan tidak mengganggu.

Dalam kertas kerja yang diterbitkan Isnin dalam jurnal Nanoteknologi Alam Semula Jadi, pasukan dari University of Texas di Austin dan Texas A&M University membangunkan peranti yang boleh melekat pada kulit pergelangan tangan dan dipakai dengan selesa sehingga 24 jam. Ia boleh memantau tekanan darah secara berterusan dengan ketepatan yang luar biasa yang berpotensi membantu mendiagnosis isu yang timbul dan memaklumkan rawatan pesakit yang mengalami masalah jantung yang serius. Penyelidik berharap ia akan membuka jalan untuk monitor tekanan darah yang tidak memerlukan alat cuff seperti lilitan lengan tradisional.

“Tekanan darah adalah metrik penting,” kata Roozbeh Jafari, seorang profesor kejuruteraan bioperubatan di Texas A&M dan pengarang bersama kajian itu, kepada The Daily Beast. “Ia memberi kita pandangan holistik tentang keseluruhan sistem kardiovaskular. Tetapi jika anda ingin mengukurnya, hanya satu atau beberapa ukuran sehari tidak mencukupi, dan penyelesaian berasaskan cuff menyusahkan, tidak selesa dan tidak praktikal.

Ilustrasi Foto oleh The Daily Beast / Foto oleh Universiti Texas di Austin/Texas A&M University

Malah, apabila ia datang kepada dunia pemantauan tekanan darah, mempunyai peranti tanpa manset adalah “cawan suci,” kata Jafari. Ini kerana peranti bergari selalunya tidak selesa untuk dipakai, dan produk pemantauan jantung seperti jam tangan pintar juga cenderung bergerak di sekitar pergelangan tangan terlalu banyak untuk dapat memberikan data yang tepat.

Itulah sebabnya pasukan Texas beralih kepada graphene—bahan yang serupa dengan pensel grafit—untuk mencipta tatu yang boleh digunakan terus pada arteri seseorang di pergelangan tangan mereka. Bukan sahaja ia sangat tahan lasak, tetapi ia juga merupakan bahan paling nipis di dunia. Ini menjadikannya sempurna untuk digunakan dalam e-tatu kerana ia membolehkan pemakainya tidak merasakannya pada kulit mereka.

Ia juga digunakan sama seperti tatu sementara: Sekeping kertas diletakkan di atas tempat di pergelangan tangan anda, yang kemudian disapu dengan sedikit air. Selepas beberapa saat, kertas itu dialih keluar, dan voila—anda mempunyai tatu cyberpunk baharu yang licin. Malangnya, ia masih belum cukup untuk mengukur kadar denyutan jantung anda.

1655876404 914 Tatu Elektronik Ini Mungkin Menyelamatkan Nyawa Anda

Ilustrasi Foto oleh The Daily Beast / Foto oleh Universiti Texas di Austin/Texas A&M University

“Kami mempunyai litar ini yang perlu kami sambungkan ke kulit untuk mendapatkan maklumat tentang tekanan darah,” kata Kaan Sel, penyelidik kejuruteraan elektrik dan komputer di Texas A&M dan pengarang bersama kajian itu, kepada The Daily Beast. “Tatu adalah antara muka. Sebaik sahaja tatu itu dipindahkan, ia memberikan sambungan yang boleh dipercayai dan jangka panjang dengan kulit.”

Litar membawa kepada kotak kecil elektronik yang menghantar maklumat ke komputer, yang menggunakan pembelajaran mesin untuk menghasilkan data biometrik. Keseluruhan sistem berfungsi dengan menghantar arus elektrik ke dalam kulit lengan anda yang membolehkannya mengesan perubahan dalam jumlah arteri di lengan anda, iaitu, perubahan dalam tekanan darah.

“Anda mempunyai darah yang mengepam melalui arteri,” Dmitry Kireev, penyelidik bioelektronik di UT di Austin dan pengarang bersama kajian itu, memberitahu The Daily Beast. “Ini akan mengubah jumlah arteri dan inilah yang kami ambil.”

1655876404 146 Tatu Elektronik Ini Mungkin Menyelamatkan Nyawa Anda

Ilustrasi Foto oleh The Daily Beast / Foto oleh Universiti Texas di Austin/Texas A&M University

Maklumlah, itu hanyalah prototaip. Pasukan itu berharap untuk memperhalusi lagi sistem supaya ia boleh disesuaikan dengan jam tangan pintar, untuk membolehkan bacaan tekanan darah yang lebih tepat. Itu akan mewakili peningkatan besar ke atas teknologi jam tangan pintar semasa yang bergantung pada sistem optik untuk mengesan degupan jantung anda—yang bermasalah kerana beberapa sebab.

Untuk satu, sistem optik adalah berdasarkan pantulan cahaya dari kulit anda “tetapi cahaya itu hanya menembusi begitu banyak,” kata Sel. Mereka yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap juga mempunyai masa yang lebih sukar dengan sistem tersebut.

E-tatu boleh meletakkan asas untuk monitor tekanan darah tanpa cuff komersial yang akan membolehkan pesakit dapat mengesan dan menghantar data biometrik penting kepada doktor mereka tanpa perlu terikat pada mesin yang menyusahkan. Data ini boleh termasuk perkara seperti “penguncupan otot, penghidratan, perubahan komposisi tisu, atau juga pernafasan,” menurut Sel.

We wish to give thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Tatu Elektronik Ini Mungkin Menyelamatkan Nyawa Anda


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/