Tatu Elektronik Menawarkan Pemantauan Tekanan Darah Yang Sangat Tepat dan Berterusan

Tatu elektronik baharu yang boleh dipakai dengan selesa di pergelangan tangan selama berjam-jam memberikan pengukuran tekanan darah berterusan pada tahap ketepatan melebihi hampir semua pilihan yang tersedia di pasaran hari ini. Kredit: Universiti Texas di Austin

Tekanan darah ialah salah satu penunjuk kesihatan jantung yang paling penting, tetapi sukar untuk mengukur dengan kerap dan boleh dipercayai di luar persekitaran klinikal. Selama beberapa dekad, peranti berasaskan cuff yang mengecut di sekeliling lengan untuk memberikan bacaan telah menjadi standard emas. Tetapi kini, penyelidik di The University of Texas di Austin dan Texas A&M University telah membangunkan tatu elektronik yang boleh dipakai dengan selesa di pergelangan tangan selama berjam-jam dan menyampaikan pengukuran tekanan darah yang berterusan pada ketepatan tahap melebihi hampir semua pilihan yang ada di pasaran hari ini.

“Tekanan darah adalah tanda penting yang paling penting yang boleh anda ukur, tetapi kaedah untuk melakukannya di luar klinik secara pasif, tanpa cuff, sangat terhad,” kata Deji Akinwande, seorang profesor di Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer di UT Austin dan salah seorang ketua bersama projek itu, yang didokumenkan dalam kertas baharu yang diterbitkan pada 20 Jun 2022, di Nanoteknologi Alam Semula Jadi.

Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada keadaan jantung yang serius jika tidak dirawat. Ia boleh menjadi sukar untuk ditangkap dengan pemeriksaan tekanan darah tradisional kerana itu hanya mengukur seketika dalam masa, satu titik data.

“Mengambil pengukuran tekanan darah yang tidak kerap mempunyai banyak batasan, dan ia tidak memberikan gambaran tentang bagaimana badan kita berfungsi dengan tepat,” kata Roozbeh Jafari, seorang profesor kejuruteraan bioperubatan, sains komputer dan kejuruteraan elektrik di Texas A&M dan ketua bersama yang lain. daripada projek itu.

Tatu Elektronik Tekanan Darah

E-tatu ialah pilihan yang baik untuk pemantauan tekanan darah mudah alih kerana ia terletak dalam bahan melekit dan tegang yang membungkus penderia yang selesa dipakai untuk jangka masa yang lama dan tidak menggelongsor. Kredit: Universiti Texas di Austin

Pemantauan berterusan e-tatu membolehkan pengukuran tekanan darah dalam semua jenis situasi: pada masa tekanan tinggi, semasa tidur, bersenam, dsb. Ia boleh menyampaikan beribu-ribu ukuran lebih daripada mana-mana peranti setakat ini.

Pemantauan kesihatan mudah alih telah mengambil lonjakan besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya disebabkan oleh teknologi seperti jam tangan pintar. Peranti ini menggunakan penderia logam yang mendapat bacaan berdasarkan sumber cahaya LED yang dipancarkan melalui kulit.

Walau bagaimanapun, jam tangan pintar terkemuka masih belum bersedia untuk pemantauan tekanan darah. Ini kerana jam tangan meluncur di pergelangan tangan dan mungkin jauh dari arteri, menjadikannya sukar untuk menyampaikan bacaan yang tepat. Dan ukuran berasaskan cahaya boleh goyah pada orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap dan/atau pergelangan tangan yang lebih besar.

Graphene ialah salah satu bahan terkuat dan paling nipis yang wujud, dan ia merupakan bahan utama dalam e-tatu. Ia serupa dengan grafit yang terdapat dalam pensel, tetapi atom-atomnya disusun dengan tepat ke dalam lapisan nipis.

E-tatu masuk akal sebagai kenderaan untuk pemantauan tekanan darah mudah alih kerana ia berada dalam bahan melekit dan tegang yang menyelubungi penderia yang selesa dipakai untuk jangka masa yang lama dan tidak menggelongsor.

“Sensor untuk tatu itu tidak berat dan tidak mengganggu. Awak letak di sana. Anda tidak nampak pun, dan ia tidak bergerak,” kata Jafari. “Anda memerlukan penderia untuk kekal di tempat yang sama kerana jika anda mengalihkannya, ukurannya akan berbeza.”

Peranti mengambil ukurannya dengan menembak arus elektrik ke dalam kulit dan kemudian menganalisis tindak balas badan, yang dikenali sebagai bioimpedans. Terdapat korelasi antara bioimpedans dan perubahan tekanan darah yang mempunyai kaitan dengan perubahan isipadu darah. Walau bagaimanapun, korelasinya tidak begitu jelas, jadi pasukan terpaksa mencipta model pembelajaran mesin untuk menganalisis sambungan untuk mendapatkan bacaan tekanan darah yang tepat.

Dalam bidang perubatan, pemantauan tekanan darah tanpa cuff adalah “holy grail,” kata Jafari, tetapi belum ada penyelesaian yang berdaya maju di pasaran. Ia adalah sebahagian daripada dorongan yang lebih besar dalam bidang perubatan untuk menggunakan teknologi untuk melepaskan pesakit daripada mesin sambil mengumpul lebih banyak data di mana sahaja mereka berada, membolehkan mereka pergi dari bilik ke bilik, klinik ke klinik dan masih mendapat penjagaan peribadi.

“Semua data ini boleh membantu mencipta kembar digital untuk memodelkan tubuh manusia, untuk meramal dan menunjukkan bagaimana ia mungkin bertindak balas dan bertindak balas terhadap rawatan dari semasa ke semasa,” kata Akinwande.

Rujukan: “Pemantauan tanpa manset berterusan tekanan darah arteri melalui graphene tatu bioimpedans” oleh Dmitry Kireev, Kaan Sel, Bassem Ibrahim, Neelotpala Kumar, Ali Akbari, Roozbeh Jafari dan Deji Akinwande, 20 Jun 2022, Nanoteknologi Alam Semula Jadi.
DOI: 10.1038/s41565-022-01145-w

Ahli pasukan dalam projek itu termasuk Dmitry Kireev dan Neelotpala Kumar dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer di UT Austin; Kaan Sel dan Bassem Ibrahim dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer di Texas A&M; dan Ali Akbari dari Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan di Texas A&M. Penyelidikan itu disokong oleh geran daripada Pejabat Penyelidikan Tentera Laut, Yayasan Sains Kebangsaan dan Institut Kesihatan Negara.

We want to thank the writer of this post for this amazing material

Tatu Elektronik Menawarkan Pemantauan Tekanan Darah Yang Sangat Tepat dan Berterusan


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/