Teleskop Angkasa James Webb ialah mainan baharu astronomi yang berkilat, tetapi Teleskop Angkasa Hubble bukanlah berita lama — ia berada di puncak saintifiknya

  • Sejak dilancarkan pada tahun 1990, the Teleskop Angkasa Hubble telah membuat pencapaian revolusioner dalam astronomi.
  • Baru James Teleskop Angkasa Webb adalah popular, tetapi Hubble mempunyai kemahiran, seperti menangkap cahaya yang boleh dilihat dan ultraungu, yang tidak dimiliki oleh Webb.
  • Kedua-dua teleskop itu akan bekerjasama untuk mengkaji kosmos dengan lebih terperinci.

Selama tiga dekad, Teleskop Angkasa Hubble telah menyampaikan pemandangan kosmik yang menakjubkan.

Ketika dunia menyuarakan tentang yang baru NASA Teleskop Angkasa James WebbHubble yang semakin tua terus menjadi tenaga kerja astronomi, memberikan pemerhatian penting tentang alam semesta, sementara Webb mendapat perhatian.

Tetapi sebagai sepasang, teleskop lebih berkuasa daripada mereka bersendirian. Bersama-sama, teleskop berasaskan angkasa lepas akan memberi ahli astronomi pandangan dan pemahaman yang lebih lengkap tentang galaksi, bintang dan planet berbanding sebelum ini.

“Teleskop Angkasa Webb ialah berita baik untuk astronomi, dan berita baik untuk Teleskop Angkasa Hubble juga, kerana Webb dan Hubble meningkatkan dan melengkapkan keupayaan unik antara satu sama lain,” Jennifer Wiseman, saintis projek kanan untuk Teleskop Angkasa Hubble di Goddard Space NASA Pusat Penerbangan, memberitahu Insider.

“Pulangan sains Hubble dijangka kukuh, malah dipertingkatkan sepanjang dekad ini apabila Webb dan Hubble mendedahkan alam semesta bersama-sama.”

Hubble digunakan daripada Discovery pada tahun 1990.

Hubble digunakan daripada Discovery pada tahun 1990.

NASA/IMAX


Sejak Galileo Galilei membina teleskopnya pada tahun 1609, ahli astronomi telah menjadikan alat ini ke langit. Ahli astronomi membangunkan instrumen ini dengan ketara dari semasa ke semasa, membolehkan mereka melihat lebih dalam ke alam semesta.

Tetapi pemerhatian mereka dikekang oleh atmosfera Bumi, yang menyerap cahaya sebelum mencapai teleskop berasaskan darat. Masukkan teleskop berasaskan angkasa. Dengan duduk tinggi di atas herotan atmosfera Bumi dan jauh dari bandar yang tercemar cahaya, balai cerap seperti Hubble menyediakan, sebagai NASA meletakkannya“pandangan alam semesta yang tidak terhalang.”

Hubble dilancarkan pada pesawat ulang-alik Discovery pada 24 April 1990. Walaupun pada asalnya ia dijadualkan hanya untuk 15 tahun perkhidmatania masih melepasi angkasa lepas kira-kira 340 batu di atas permukaan Bumi, mengelilingi planet setiap 97 minit.

“Hubble berada dalam keadaan teknikal yang baik, walaupun 32 tahun selepas pelancarannya, dengan set instrumen sains yang kukuh,” kata Wiseman.

Helang_nebula_tiang

The Pillars of Creation in the Eagle Nebula, diambil oleh Teleskop Angkasa Hubble pada tahun 1995.


NASA, Jeff Hester, dan Paul Scowen (Universiti Negeri Arizona)Selama bertahun-tahun, imej Hubble telah memainkan peranan penting dalam pemahaman kita tentang alam semesta. Ia memberikan bukti lubang hitam supermasif di pusat-pusat galaksi dan pengukuran kadar pengembangan alam semesta. Hubble juga membantu menemui dan mencirikan yang misteri tenaga gelap menyebabkan pengembangan itu dengan menarik galaksi. Antara pencapaiannya yang paling ikonik ialah imej Pilar Penciptaannya, yang diambil pada tahun 1995, yang menunjukkan bintang yang baru terbentuk bercahaya di Nebula Helang.

Dan Hubble masih mengambil gambar yang menakjubkan, walaupun selepas Webb mula menyampaikan imej daripada pemerhatian saintifiknya pada bulan Julai. Baru-baru ini, Hubble merakam imej NGC 6540 bertabur bintanggugusan globular dalam buruj Sagittarius.

Kelompok globular NGC 6540 dalam buruj Sagittarius, yang telah ditangkap oleh Teleskop Angkasa Hubble.

Kelompok globular NGC 6540 dalam buruj Sagittarius, yang telah ditangkap oleh Teleskop Angkasa Hubble.

ESA/Hubble & NASA, R. Cohen


Kedua-dua Webb dan Hubble adalah teleskop berasaskan angkasa, tetapi ia berbeza dalam banyak cara. Hubble melihat cahaya ultraungu, cahaya boleh dilihat dan sekeping kecil inframerah, manakala Webb terutamanya akan melihat alam semesta dalam inframerah.

Webb — yang 100 kali lebih berkuasa daripada Hubble — akan dapat mengintai objek yang cahayanya dipancarkan lebih daripada 13.5 bilion tahun lalu, yang tidak dapat dilihat oleh Hubble. Ini kerana cahaya ini telah dialihkan ke dalam panjang gelombang inframerah yang Webb direka khusus untuk dikesan.

Tetapi kerana Webb telah direka bentuk dengan cara ini, ia juga akan terlepas objek angkasa dalam cahaya boleh dilihat dan ultraungu yang boleh dilihat oleh Hubble.

“Malah, Hubble adalah satu-satunya balai cerap kelas utama yang boleh mengakses panjang gelombang UV, ” kata Wiseman.

Kolaj menunjukkan gambar dari teleskop angkasa Hubble dan James Webb bersebelahan

Imej medan dalam daripada teleskop angkasa Hubble, kiri, dan imej medan dalam daripada Teleskop Angkasa James Webb, kanan.

NASA/STScI; NASA/ESA/CSA/STScI


Walaupun Webb telah dirujuk sebagai pengganti Hubble, kedua-dua balai cerap berasaskan angkasa lepas akan bekerjasama untuk mendedahkan alam semesta bersama-sama.

Wiseman menunjukkan cara mereka akan memberikan pandangan tentang bagaimana bintang dilahirkan dalam awan debu kosmik dan bertaburan di kebanyakan galaksi. “Hubble, sebagai contoh, boleh mengesan dan menganalisis secara terperinci cahaya biru panas dan UV yang menyala dari nebula pembentuk bintang di galaksi berdekatan,” kata Wiseman sambil menambah, “Itu boleh dibandingkan dengan kekuatan pembentukan bintang di alam semesta awal sebagai dikesan dengan Webb.”

Kedua-dua teleskop berasaskan angkasa lepas juga akan menggabungkan pandangan mereka untuk mengintai suasana dunia lainmencari tanda-tanda mereka mungkin mempunyai kehidupan.

Ahli astronomi biasanya mencari bahan-bahan yang mengekalkan kehidupan duniawi – air cair, sumber tenaga berterusan, karbon dan unsur-unsur lain – apabila memburu planet yang menyokong kehidupan. Pada tahun 2001, Hubble membuat pengukuran langsung pertama daripada atmosfera exoplanet.

“Di galaksi kita sendiri, pemahaman tentang planet di dalam dan di luar sistem suria kita sendiri akan dipertingkatkan dengan kombo Webb dan Hubble,” kata Wiseman, sambil menambah, “Tanda tangan air, metana dan juzuk atmosfera lain akan dikenal pasti menggunakan gabungan keupayaan spektroskopi Webb dan Hubble.”

Tanggapan artis tentang planet mengorbit bintang kuning seperti Matahari yang dipanggil HD 209458 — pengesanan langsung pertama atmosfera planet yang mengorbit bintang di luar sistem suria kita.

Pada tahun 2001, Hubble membuat pengesanan langsung pertama atmosfera dunia yang mengorbit bintang di luar sistem suria kita. Tanggapan artis tentang planet ini, yang mengorbit bintang yang dipanggil HD 209458.

G. Bacon (STScI/AVL)


Dan walaupun Webb boleh dilihat sebagai mainan baru yang berkilat dalam astronomi, Keupayaan unik Hubble dalam menangkap cahaya yang boleh dilihat dan ultraviolet masih menjadikannya alat yang dicari untuk memahami kosmos. “Hubble sebenarnya berada pada prestasi saintifik kemuncaknya sekarang, ” kata Wiseman. Itu terima kasih kepada pasukan pakar teknikal NASA di lapangan yang memantau dan menangani dengan cepat sebarang cabaran teknikal yang timbul, tambahnya.

“Jumlah cadangan daripada saintis di seluruh dunia yang ingin menggunakan Hubble telah meningkat kepada lebih 1,000 setahun, dengan hanya pecahan teratas daripada ini dipilih untuk pemerhatian sebenar,” kata Wiseman sambil menambah, “Banyak daripada pemerhatian Webb yang dicadangkan ini. “

We would love to say thanks to the author of this post for this amazing material

Teleskop Angkasa James Webb ialah mainan baharu astronomi yang berkilat, tetapi Teleskop Angkasa Hubble bukanlah berita lama — ia berada di puncak saintifiknya


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/