Teleskop Angkasa James Webb menangkap imej Neptun dan gelangnya yang sangat jelas

Setakat ini, teleskop angkasa James Webb telah memberikan kita beberapa imej yang sangat terperinci tentang ruang angkasa yang jauh, memberikan kita gambaran tentang hari-hari awal alam semesta. Tetapi kini ia telah menukar lensa yang ditala dengan baik untuk kelihatan *** sedikit lebih dekat kepada kami, dan hasilnya benar-benar menakjubkan. Ini adalah foto inframerah yang kini diambil oleh teleskop James Webb tentang MARS, memberikan kita *** melihat planet merah dalam warna kuning dan ungu. Jadi, untuk orang awam, apa sebenarnya yang kita lihat di sini? *** Banyak maklumat inframerah yang ditangkap dari planet adalah *** hasil daripada haba yang terpancar daripadanya. Jadi, kebanyakannya maklumat, tetapi anda mungkin perasan *** kawasan oren gelap berhampiran bahagian bawah imej. Ini adalah lembangan Hellas, dan ia bukan sahaja salah satu kawah terbesar yang disebabkan oleh hentakan objek besar *** ke atas MArs, ia juga merupakan salah satu kawah hentaman terbesar dalam keseluruhan sistem suria. Jadi apakah perubahan warna memberitahu kita? Bahagian yang lebih gelap mendedahkan bahawa atmosfera Marikh, yang kebanyakannya karbon dioksida, lebih tebal di sekeliling kawah. Dan para penyelidik mengatakan satu imej ini telah membolehkan kita untuk mengetahui kehadiran bukan sahaja karbon dioksida, tetapi juga karbon monoksida dan air dalam atmosfera MArs

Teleskop Angkasa James Webb menangkap imej Neptun dan gelangnya yang sangat jelas

Video di atas: Teleskop Angkasa James Webb menangkap imej Mars yang tidak dijangkaImej baru yang dikeluarkan hari Rabu dari Teleskop Angkasa James Webb NASA mendedahkan Neptun, dan cincin yang sukar dikesan planet ini, dalam cahaya yang segar.”Sudah tiga dekad sejak kita bertahan. melihat cincin samar dan berdebu ini, dan ini adalah kali pertama kami melihatnya dalam inframerah,” kata Heidi Hammel, pakar Neptunus dan saintis antara disiplin dalam projek Webb, dalam siaran berita. berdering, imej Webb menunjukkan jalur debu Neptune yang lebih samar. Beberapa cincin itu tidak diperhatikan sejak Voyager 2 NASA mendapat bukti fotografi pertama kewujudan cincin Neptun semasa terbangnya pada tahun 1989. Gelap, sejuk dan disebat oleh angin supersonik, Neptun adalah planet paling jauh dalam sistem suria kita. Planet dan jirannya Uranus dikenali sebagai “gergasi ais” kerana bahagian dalamannya terdiri daripada unsur yang lebih berat daripada gergasi gas Musytari dan Zuhal, yang lebih kaya dengan hidrogen dan helium. Dalam imej baharu, Neptun kelihatan putih, berbanding dengan penampilan biru biasa yang ada pada pandangan yang ditangkap pada panjang gelombang cahaya yang boleh dilihat. Ini kerana gas metana, sebahagian daripada solekan kimia planet, tidak kelihatan biru pada Kamera Inframerah Dekat Webb (NIRCam). Turut kelihatan dalam imej ialah awan ais metana — coretan dan bintik terang yang memantulkan cahaya matahari sebelum ia diserap oleh gas metana. Ia juga mungkin untuk melihat garis nipis yang terang mengelilingi khatulistiwa planet, yang boleh menjadi “tanda tangan visual peredaran atmosfera global yang menggerakkan angin dan ribut Neptunus,” menurut keluaran itu. Webb juga menangkap tujuh daripada 14 bulan Neptune yang diketahui, termasuk bulan terbesarnya, Triton, yang bergerak mengelilingi planet ini pada orbit belakang yang luar biasa. Ahli astronomi berpendapat Triton mungkin objek di Kuiper Belt — kawasan objek berais di pinggir sistem suria — yang jatuh ke dalam genggaman graviti Neptunus. Para saintis merancang untuk menggunakan Webb untuk mengkaji lebih lanjut Triton dan Neptune pada tahun-tahun akan datang. Terletak 30 kali lebih jauh dari matahari daripada Bumi, Neptunus bergerak melalui orbit surianya di kawasan terpencil dan gelap di luar sistem suria. Pada jarak itu, matahari sangat kecil dan samar sehingga tengah hari di Neptun serupa dengan senja redup di Bumi, kata siaran berita. Webb ialah misi lebih 10 tahun yang dikendalikan oleh NASA, Agensi Angkasa Eropah dan Angkasa Kanada Agensi.Berbanding dengan teleskop lain, cermin besar balai cerap angkasa boleh melihat galaksi samar yang lebih jauh dan berpotensi untuk meningkatkan pemahaman saintis tentang asal usul alam semesta. Walau bagaimanapun, ia juga menggunakan kualiti imejnya yang stabil dan tepat untuk menerangi sistem suria kita sendiri, dengan imej Marikh, Musytari dan kini Neptun.

Video di atas: Teleskop Angkasa James Webb menangkap imej Marikh yang tidak dijangka

Imej-imej baharu yang dikeluarkan hari Rabu dari Teleskop Angkasa James Webb NASA mendedahkan Neptun, dan cincin yang sukar dikesan di planet ini, dalam cahaya yang segar.

“Sudah tiga dekad sejak kali terakhir kami melihat cincin yang samar dan berdebu ini, dan ini adalah kali pertama kami melihatnya dalam inframerah,” kata Heidi Hammel, pakar Neptunus dan saintis antara disiplin dalam projek Webb, dalam siaran berita.

Sebagai tambahan kepada beberapa gelang yang tajam dan sempit, imej Webb menunjukkan jalur debu Neptune yang lebih samar. Beberapa cincin itu tidak diperhatikan sejak Voyager 2 NASA mendapat bukti fotografi pertama kewujudan cincin Neptunus semasa terbangnya pada tahun 1989.

Gelap, sejuk dan disebat oleh angin supersonik, Neptun adalah planet yang paling jauh dalam sistem suria kita. Planet dan jirannya Uranus dikenali sebagai “gergasi ais” kerana bahagian dalamannya terdiri daripada unsur yang lebih berat daripada gergasi gas Musytari dan Zuhal, yang lebih kaya dengan hidrogen dan helium.

Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam) imej objek dalam the near-infrared  x20;julat dari 0.6 hingga 5 mikron, jadi Neptune tidak nampak biru& #x20;kepada Webb. Sebenarnya, gas metana jadi kuat menyerap merah&#x20 ;dan inframerah cahaya itu planet agak gelap di ini inframerah dekat&#x20 ;panjang gelombang, kecuali di mana altitud tinggi awan ada hadir. Sebegitu ais-metana awan ada& #x20;menonjol sebagai terang belang-belang dan bintik-bintik, yang mencerminkan cahaya matahari sebelum ia& #x20;diserap oleh gas metana .

NASA/ESA/CSA/STScI

Imej Kamera Inframerah Dekat Webb objek dalam julat inframerah dekat dari 0.6 hingga 5 mikron, jadi Neptune tidak kelihatan biru kepada Webb.

Dalam imej baharu, Neptune kelihatan putih, berbanding dengan penampilan biru biasa yang ada pada pandangan yang ditangkap pada panjang gelombang cahaya yang boleh dilihat. Ini kerana gas metana, sebahagian daripada bahan kimia planet, tidak kelihatan biru pada Kamera Inframerah Dekat Webb (NIRCam).

Turut kelihatan dalam imej ialah awan ais metana — coretan dan bintik terang yang memantulkan cahaya matahari sebelum ia diserap oleh gas metana. Ia juga mungkin untuk melihat garis nipis yang terang mengelilingi khatulistiwa planet, yang boleh menjadi “tanda tangan visual peredaran atmosfera global yang menggerakkan angin dan ribut Neptunus,” menurut keluaran itu.

Webb juga menangkap tujuh daripada 14 bulan Neptunus yang diketahui, termasuk bulan terbesarnya, Triton, yang bergerak mengelilingi planet ini pada orbit belakang yang luar biasa. Ahli astronomi berpendapat Triton mungkin objek dalam Tali Pinggang Kuiper — kawasan objek berais di pinggir sistem suria — yang jatuh ke dalam genggaman graviti Neptunus. Para saintis merancang untuk menggunakan Webb untuk mengkaji lebih lanjut Triton dan Neptune pada tahun-tahun akan datang.

Terletak 30 kali lebih jauh dari matahari daripada Bumi, Neptun bergerak melalui orbit surianya di kawasan terpencil dan gelap sistem suria luar. Pada jarak itu, matahari sangat kecil dan samar sehingga tengah hari di Neptun serupa dengan senja redup di Bumi, kata siaran berita itu.

Webb ialah misi lebih 10 tahun yang dikendalikan oleh NASA, Agensi Angkasa Eropah dan Agensi Angkasa Kanada.

Berbanding dengan teleskop lain, cermin besar balai cerap angkasa boleh melihat galaksi samar yang lebih jauh dan berpotensi untuk meningkatkan pemahaman saintis tentang asal usul alam semesta. Walau bagaimanapun, ia juga menggunakan kualiti imejnya yang stabil dan tepat untuk menerangi sistem suria kita sendiri, dengan imej Marikh, Musytari dan kini Neptun.

We wish to thank the author of this short article for this amazing material

Teleskop Angkasa James Webb menangkap imej Neptun dan gelangnya yang sangat jelas


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/