Teleskop China Tidak Menemui Isyarat Alien. Pencarian Diteruskan.

Ia adalah projek yang melancarkan seribu impian antara bintang.

Lima puluh tahun yang lalu, NASA menerbitkan buku gemuk, 253 halaman bertajuk, “Project Cyclops.” Ia meringkaskan hasil bengkel NASA tentang cara mengesan tamadun asing. Apa yang diperlukan, kumpulan ahli astronomi, jurutera dan ahli biologi yang berkumpul menyimpulkan, ialah Cyclops, rangkaian teleskop radio yang luas dengan seribu antena diameter 100 meter. Pada masa itu, projek itu akan menelan belanja $10 bilion. Ia boleh, kata ahli astronomi, mengesan isyarat asing dari sejauh 1,000 tahun cahaya.

Laporan itu dimulakan dengan petikan daripada ahli astronomi Frank Drakekini seorang profesor emeritus di Universiti California, Santa Cruz:

Pada saat ini, dengan hampir pasti mutlak, gelombang radio yang dihantar oleh tamadun pintar lain jatuh ke bumi. Teleskop boleh dibina yang, ditunjuk di tempat yang betul dan ditala pada frekuensi yang betul, dapat menemui gelombang ini. Suatu hari nanti, dari suatu tempat di luar antara bintang-bintang, akan datang jawapan kepada banyak soalan tertua, paling penting dan paling menarik yang ditanya oleh manusia.

Laporan Cyclops, sudah lama tidak dicetak tetapi boleh didapati dalam talianakan menjadi bible untuk generasi ahli astronomi yang tertarik kepada impian bahawa sains boleh menjawab soalan eksistensial.

“Buat pertama kalinya, kami mempunyai teknologi di mana kami boleh melakukan eksperimen dan bukannya bertanya kepada paderi dan ahli falsafah,” Jill Tarter, yang membaca laporan itu ketika dia seorang pelajar siswazah dan yang telah menumpukan hidupnya untuk mencari kecerdasan luar angkasa, berkata dalam temu bual sedekad yang lalu.

kredit…NASA

Saya teringat tentang Cyclops dan kerja yang diilhamkan pada minggu ini perkataan tersiar di seluruh dunia bahawa ahli astronomi China telah mengesan isyarat radio yang mempunyai ciri-ciri daripada tamadun luar angkasa — iaitu, ia mempunyai lebar jalur yang sangat sempit pada frekuensi 140.604 MHz, sifat ketepatan yang biasanya tidak dicapai dengan sendirinya.

Mereka membuat pengesanan menggunakan teleskop baharu gergasi yang dipanggil Teleskop radio Sfera Apertur Lima ratus meter, atau FAST. Teleskop itu dihalakan ke arah eksoplanet bernama Kepler 438 b, sebuah planet berbatu kira-kira 1.5 kali ganda saiz Bumi yang mengorbit dalam apa yang dipanggil zon boleh dihuni Kepler 438, bintang kerdil merah ratusan tahun cahaya dari sini, di buruj Lyra. Ia mempunyai anggaran suhu permukaan 37 darjah Fahrenheit, menjadikannya calon untuk menampung kehidupan.

Bagaimanapun, sepantas itu, artikel dalam akhbar milik kerajaan “Sains dan Teknologi Harian” melaporkan penemuan itu lenyap. Dan ahli astronomi Cina mencurahkan air sejuk pada hasilnya.

Zhang Tong-jie, ketua saintis Kumpulan Penyelidikan Tamadun ET China, dipetik oleh Andrew Jones, seorang wartawan yang menjejaki perkembangan angkasa dan astronomi China, sebagai berkata, “Kemungkinan isyarat yang mencurigakan itu adalah sejenis gangguan radio juga sangat tinggi, dan ia perlu disahkan atau diketepikan lagi. Ini mungkin proses yang panjang.”

“Isyarat ini adalah daripada gangguan radio; mereka disebabkan oleh pencemaran radio dari penduduk bumi, bukan dari ET,” tulisnya dalam e-mel.

Ini telah menjadi cerita biasa. Selama setengah abad, SETI, atau pencarian untuk kecerdasan luar angkasa, telah menjadi permainan pukulan, mencari isyarat yang menjanjikan sebelum menjejaki mereka ke satelit yang mengorbit, ketuhar gelombang mikro dan sumber duniawi yang lain. Dr. Drake sendiri mengacukan teleskop radio ke arah sepasang bintang pada tahun 1960 dan tidak lama kemudian menyangka dia telah mencapai emas, hanya untuk mengetahui isyarat itu adalah radar sesat.

Baru-baru ini, isyarat yang kelihatan datang dari arah jiran bintang terdekat matahari, Proxima Centauri, telah dikesan ke gangguan radio di Australia.

Sama seperti pengumuman NASA minggu lalu bahawa ia akan membuat pelaburan sederhana dalam kajian saintifik tentang objek terbang yang tidak dikenali bertujuan untuk membawa ketegasan dan kepraktisan kepada apa yang dikritik ramai sebagai angan-angan, begitu juga, bengkel Cyclops agensi yang diadakan di Stanford selama tiga bulan pada tahun 1971. Persidangan itu dianjurkan oleh John Billingham, seorang ahli astrobiologi, dan Bernard Oliver, yang ketua penyelidikan untuk Hewlett-Packard. Lelaki itu juga menyunting laporan persidangan itu.

Dalam pengenalan, Dr. Oliver menulis bahawa jika ada apa-apa yang datang dari Cyclops dia akan menganggap ini tahun paling penting dalam hidupnya.

“Cyclops sememangnya merupakan satu peristiwa penting, terutamanya dalam menyusun strategi SETI yang koheren, dan pengiraan yang jelas serta reka bentuk kejuruteraan yang diikuti,” kata Paul Horowitz, seorang profesor fizik emeritus di Harvard yang kemudiannya merancang dan memulakan pendengarannya sendiri kempen yang dipanggil Projek Meta, dibiayai oleh Persatuan Planetary. Pengarah filem Steven Spielberg (“ET” dan “Close Encounters of the Third Kind”) menghadiri pembukaan rasmi pada tahun 1985 di Stesen Harvard-Smithsonian Agassiz di Harvard, Mass.

“SETI adalah benar!” Dr Horowitz menambah.

Tetapi apa yang pada mulanya diterima Dr. Oliver hanyalah anugerah “Bulu Emas” daripada Senator William Proxmire, Demokrat Wisconsin, yang menentang apa yang dianggapnya sebagai sisa kerajaan.

“Pada pandangan saya, projek ini harus ditangguhkan selama beberapa juta tahun cahaya,” katanya.

Pada Hari Columbus pada tahun 1992, NASA telah memulakan carian terhad; setahun kemudian, Kongres membatalkannya atas arahan Senator Richard Bryan, Demokrat Nevada. Menafikan sokongan persekutuan sejak itu, usaha SETI telah tersasar, disokong oleh sumbangan kepada organisasi bukan untung, Institut SETI, di Mountain View, Calif. Baru-baru ini, melalui geran $100 juta, usahawan Rusia Yuri Milner menubuhkan usaha baharu yang dipanggil Terobosan Dengar. Dr. Horowitz dan yang lain telah meluaskan carian kepada apa yang mereka panggil “SETI Optik,” memantau langit untuk kilatan laser dari tamadun yang jauh.

Cyclops tidak pernah dibina, yang sama baiknya, Dr. Horowitz berkata, “kerana, mengikut piawaian hari ini, ia akan menjadi raksasa raksasa yang mahal.” Perkembangan teknologi seperti penerima radio yang boleh mendengar berbilion-bilion frekuensi radio sekaligus telah mengubah permainan.

Teleskop FAST baharu China yang besar, juga digelar “Sky Eye,” dibina pada 2016 sebahagiannya dengan SETI dalam fikiran. Antenanya menempati lubang benam di Guizhou di Barat Daya China. Saiz antena gerhana teleskop radio Arecibo yang ikonik di Puerto Rico, yang runtuh secara memalukan pada Disember 2020.

Kini FAST dan pemerhatinya telah mengalami percubaan mereka sendiri dengan penggera palsu. Akan ada banyak lagi, kata ahli astronomi SETI.

Mereka yang bertahan mengaku tidak berkecil hati oleh Keheningan Besar, seperti yang dipanggil, dari luar sana. Mereka sentiasa dalam pencarian untuk jangka masa panjang, kata mereka.

“The Great Silence hampir tidak dijangka,” kata Dr. Horowitz, termasuk kerana hanya sebahagian kecil daripada peratus daripada 200 juta bintang di Bima Sakti telah ditinjau. Tiada siapa yang pernah berkata bahawa mengesan hujan isyarat radio asing itu adalah mudah.

“Ia mungkin tidak berlaku dalam hidup saya, tetapi ia akan berlaku,” kata Dr. Werthimer.

“Semua isyarat yang dikesan oleh penyelidik SETI setakat ini dibuat oleh tamadun kita sendiri, bukan tamadun lain,” Dr Werthimer merungut dalam siri e-mel dan perbualan telefon. Penduduk bumi, katanya, mungkin perlu membina teleskop di bahagian belakang bulan untuk melarikan diri daripada pencemaran radio yang semakin meningkat di Bumi dan gangguan daripada buruj satelit di orbit.

Masa kini, katanya, mungkin merupakan tingkap unik untuk mengejar SETI dari Bumi.

“Seratus tahun yang lalu, langit cerah, tetapi kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan,” katanya. “Seratus tahun dari sekarang, tidak akan ada langit lagi.”We wish to thank the author of this write-up for this incredible web content

Teleskop China Tidak Menemui Isyarat Alien. Pencarian Diteruskan.


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/